Diovo ovoce - kaki

Diovo ovoce - kaki

Diovo ovoce - kaki - božská vůně a skvělá chuť. Ochutnejte kousek ráje, vyzkoušejte něco nového  a pročtěte si v klidu tento článek...

Diovo ovoce - kaki

Kaki je plodem stromu Tomelu japonského (lat. Diospyros kaki). Tento strom patří do čeledi ebenovitých. Kaki se pěstovalo v Číně již před 2000 lety. K nám se dováží od roku 2008. S kaki se můžete setkat pod různými názvy jako např. kakichurma, churma, tomel, diovo ovoce, asijské mango, šaronské ovoce, čínská švestka, medové jablko a další. V supermarketech je často označováno jako Sharon Fruit - tento název znamená, že ovoce dozrálo uměle za pomoci chemických látek. Jedná se o obchodní název.

Kaki je jasně oranžové barvy. Vypadá jako pomeranč, jablko, nebo rajče. Záleží na druhu. Má měkkou, tenkou slupku. Toto ovoce dorůstá do rozměru 5-8cm. Konzumuje se vyzrálé. Má specifickou sladkou chuť, kterou si zamilujete. Chutná trošku jako meloun, broskev a vanilka dohromady.  Nezralé plody jsou trpké, tvrdé a mají světlou slupku. Obsahují vyšší množství taninu.

Doporučení: Vybírejte plody zralé a šťavnaté. Na nich si pochutnáte.

Do Česka se kaki začalo dovážet od roku 2008. Nebylo to kaki z Asie, ale ze Španělské Valencie. Kaki tedy neroste pouze v Číně, Koreji a Japonsku, ale také např. na Ukrajině.

Plody kaki rostou na keřích a stromech nízkého vzrůstu. Převážně v tropických a subtropických oblastech.

Vitamíny a minerály obsažené v kaki podporují metabolickou výměnu a celkově regenerují organismus. Dužnina obsahuje velké množství provitamínu A a vitamínu C. Je vhodná v dětské stravě a pro těhotné ženy.  Konzumace kaki působí na zdravý vývoj plodu.

Pěstujeme kaki

Vypěstovat kaki ze semínka není jednoduché. dovážené plody obvykle semínka neobsahují. semínka v plodu obvykle nepřehlédnete. Může tam být jedno nebo taky žádné. Vypadá jako maličký kaštánek.  Pokud ale v kaki nějaké semínko objevíte, vyklíčí. Klíčení trvá cca. měsíc nebo dva. Tak buďte trpěliví. Kaki je možno zakoupit také jako naroubovanou rostlinu.

Kaki je odolnou rostlinou. Dobře se jí daří na jižní Moravě. Poroste ale na území celé republiky. Kaki může být přes léto venku. Vyberte mu dobře osvětlené stanoviště. V létě nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Rostlinu přihnojujte, aby měla dostatek živin.

Kaki vyžaduje pravidelný řez a tvarování koruny. V subtropech dorůstá až do 15-ti metrové výšky. Korunu má rozkladitou. Listy kaki jsou oválné krátce řapíkaté.

Na zimu ho přeneste do místnosti a udržujte teplotu kolem 1°C. Strom na podzim shazuje listy. Plody ale zůstávají na stromě. Pokud je kaki naroubováno na podnoži vydrží i mrazy. Doporučujeme odolnější a otužilou rostlinu na zimu nadkrýt.

Kaki můžeme pěstovat také jako pokojovou rostlinu a bonsaj.

Kaki konzumuje čerstvé. Vybírejte šťavnaté a zralé plody s oranžovou až načervenalou slupkou. Tak si nejlépe pochutnáte na nasladké dužnině chutnající po melounu a broskvi a vonící po vanilce.

Jak poznáme zralé kaki

Zralé kaki má šťavnatou dužninu a vytrvalý kalich. Po rozkrojení je lehce mazlavé, voňavé a chutné. Obsahuje vitamín C a asi 20% cukrů. Bude chutnat dětem. Dále obsahuje fosfor, magnesium a vlákninu. U kaki se nekonzumuje slupka. Tu odstraňte nebo můžete kaki rozkrojit na půl a sladkou dužninu vyjídat lžičkou. Oloupané kaki můžete nakrájet na čtvrtky. Přidat do ovocných salátů a pohárů.

Pokud toužíte po exotické chuti a rádi zkoušíte nové recepty - zpracujte kaki na marmeládu. Nebude jí asi 30 sklenic pro celou rodinu, ale jako chuťovka v malých skleničkách potěší.  Nebo jej použijte místo švestek na rýžový nákyp. Kaki je chutné i sušené.

Konzumace kaki se doporučuje lidem, kteří se léčí s nemocemi jater a ledvin. Díky obsahu vitamínů a minerálů regeneruje svaly. Je vhodné pro sportovce a pro fyzicky pracující. Uvolňuje svalové napětí. Zmírňuje nervozitu, stres, únavu. Jeho konzumace může být také prevencí proti skleróze.

Fit recept po cvičení: Zkuste si dát po cvičení celozrnný chleba s tvarohem, nebo lučinou a k tomu si nakrárejte kaki na půlměsíčky. Uděláte tak něco pro své zdraví, pro uvolnění svalů a pro dobrou mysl.

Vždy vybírejte zralé kaki. Pokud zakoupíte kaki nezralé, klidně ho nechejte nakrojené dozrát. Nezralé kaki obsahuje vyšší množství taninu. Ten může způsobit bolesti žaludku. Váže totiž na sebe nestrávené zbytky potravy.

Kaki je sladkým božským ovocem. Vychutnejte si ho v tento čas a navoďte si tak uvolňující atmosféru od každodenního stresu.

Vyzkoušíte chuť kaki? Jestli jsme vás inspirovali, sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková