Výroba adventních věnců

Výroba adventních věnců

Výroba adventních věnců - blíží se první adventní neděle a je čas zapálit první svíčku na vlastnoručně vyrobeném adventním věnci. Začtěte se do návodu a připravte si tak originální ozdobu slavnostního stolu....

Výroba adventních věnců

Nastává čas vánočních výzdob, světel a krásné atmosféry. Každý si rád vychutná večerní procházku nádherně osvětleným městem. Pokud k tomu "křupe" pod nohama sníh, je to o to slavnostnější a nostalgičtější. V adventní čas nechce být nikdo sám. Můžete pozvat kamarádky na čaj nebo kafíčko a společně si vyrobit adventní věnec.

Advent symbolizuje nastávající vánoční čas. Začínáme se připravovat na příchod Ježíška a dne Vánoc. V každé domácnosti by měl být první adventní neděli vyrobený věnec se čtyřmi svíčkami. Postupně se každá svíčka v neděli večer zapaluje, nechá hořet asi jedna desetinka a uhasíná. Postupně se každou další neděli zapaluje další a další svíce. Až tu poslední neděli adventu hoří všechny čtyři.

TIP: tento čas by měla být rodina pohromadě, udělat si klidnou chvilku, posedět si a povyprávět, co se jim za celý týden událo. Jaké mají plány do budoucna. Co by si v životě přáli. A povídat si o starých zvycích a také o společných zážitcích a pěkných vzpomínkách.

Aby tato krásná atmosféra mohla nastat, je třeba si prvně věnec vyrobit. Co se může zdát být na první pohled těžké, nemusí takové vůbec být.  Přizvěte rodinu, ať se zapojí, děti, i třeba sousedku. Možná se vám to zdá být obyčejné. Nebojte se, není. Spousta lidí nemá sama energii, nebo nápad se do něčeho takového pustit a vaši pomoc uvítají.

Na výrobu věnce si nezapomeňte zakoupit všechny potřebné pomůcky a ozdoby. Zkuste si předem promyslet - do jakých barev budete věnec orientovat. Trendem letošních vánoc je tyrkysová. Jaké se vám líbí vánoční barvy? Tradiční červená, zlatá a zelená. Nebo třeba zkusíte blýskavou fialovou a novinku tyrkysovou....Krásně vypadají také kombinace se stříbrnou a bílou a světle zelenou. Slavnostně vypadají mašle, velké hvězdy a ozdoby.  

K výrobě adventního věnce budete potřebovat:

  • korpus na věnec. Plastový s aranžovací hmotou uvnitř. Nebo slaměný. Může být i polystyrénový. Čím světlejší korpus bude, tím bude víc mezi větvičkami prosvítat a bude náročnější jej pořádně překrýt.
  • vázací drát. Nejlépe v zelené barvě.
  • kleště na drát (universální kutilské nůžky)
  • ozdoby všech druhů a barev. Lesklé a blýskavé nebo přírodní. Můžete si předem usušit plátky mandarinek, pomerančů nebo jablíček. Můžete použít kaštany, sušené šípky, koření - skořici celou, badyán, a další.
  • držák adventních svíček s bodcem - 4ks na věnec
  • adventní svíčky také 4ks ( jedno balení adventních svící na jeden věnec)
  • chvojí, větve tisu, nebo jehličnatých stromů a keřů.
  • tavnou pistoli s náplněmi. Pokud se rozhodnete aranžovat častěji, vyplatí se vám zakoupit tuto pomůcku. Vše rychle a efektivně přilepíte. Neumažete se. a Bude to držet hned.

První adventní neděle je vždy mezi 27.listopadem a 3.prosincem. Nastává krásný časozdob a světel. Čas blížích se Vánoc.

Na adventním věnci nesmí chybět 4ks svící. Zapalují se postupně. První neděli jedna, další neděli dvě až poslední neděli svítí všechny čtyři. Pozvěte rodinu na čaj a zákusek a popovídejte si o všem pěkném, co jste spolu zažili.

Postup výroby adventního věnce

Při výrobě věnce si můžete navodit vánoční atmosféru zapálením Františka (typické vůně vánoc). Ukliďte si stůl, a nachystejte všechny pomůcky a připravené ozdoby.

Jaké ozdoby jste si vybrali? Některé je třeba upravit, aby vám  na věnci držely. Provléct nimi drátek nebo tenký hřebík, který druhým koncem zapíchnete do korupusu věnce. Drobné ozdoby můžete svázat drátkem po třech.

Postup:

1. Nachystejte si korpus věnce a pečlivě jej obalte větvičkami. Utáhněte drátem, tak aby nebyl příliš viditelný. Schovejte ho za konce větviček.

2. Bodce, které budou držet svíčky, umístěte buď rovnoměrně na čtvrtiny věnce, jako na hodinách - 12,3,6,9. Nebo do čela věnce vedle sebe. Na bodce rozmístěné symetricky po věnci umístěte stejně vysoké svíce. Pokud dáte bodce těsně vedle sebe, umístěte na ně svíce výškově odstupňované. Obě varianty máme u nás v eshopu. Bodce jsou výbornou pomůckou, udrží i svíce nedradičního tvaru, např. kulaté.

3. Vyberte si největší z ozdob, které máte nachystané. Ty umístěte symetricky do prostoru mezi svíce. Nebo na protipólní stranu svící, které máte v řadě. Pěkný velká ozdoba může být dřevěná hvězda, největší kolečko sušeného pomeranče, doprostřed můžete nalepit celý badyán. Velkou ozdobu může zastat také stuha slavnostně uvázaná.

4. Menšími dekoracemi vyplňtě zbývající prostor na věnci. Menší ozdoby můžou být šípky na větvičce, malé vánoční ozdoby, sušené květy, nebo zakoupené malé hvězdičky, dřevěné dekorace ovoce aj.

Symetrický věnec bude vypadat tradičněji. Hodí se skvěle do každého interiéru. Věnec se svícemu v řadě a s protipólním dekorací ozdob, bude působit moderněji, netradičněji.

Zkuste si vyrobit tradiční věnec. Hodí se do každého interiéru a můžete využít dřevěné a slaměné ozdoby, sušené kolečka pomerančů, šípky, celou skořici a jiné koření. K tradičnímu věnci se nejvíce hodí červené a zlaté svíce. Můžete vyzkoušet také žluté, nebo kontrastnější fialové. Tradiční věnec snese také sušené květy z léta. Budou skvělým protipólem zelenému chvojí.

Modernější věnec vyrobte ze studených odstínů, barvy kombinujte s bílou a stříbrnou. Zkuste trendy tyrkysovou. Světle zelenkavou. Blýskavé ozdoby. Perličky. Navlečte na nit průhledné korálky...

Advent

Advent (lat. Adventus-příchod) - určuje začátek liturgického roku. Advent přichází první neděli mezi 27.listopadem a 3.prosincem. Advent končí západem slunce na Štědrý večer. Na advent se začínáme připravovat na vánoce, v křesťanství začínají slavnosti narození Ježíše Krista.

Advent je období zklidnění po celém roce práce a shonu. V dnešní době už to není tak, jak bývalo dříve za dlouhých prosincových večerů. Dnes jsme rádi, že po práci ještě večer stihneme oběhat, co jsme přes den nestihli.

Možná znáte kromě označení adventní neděle, také neděle železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Toto označení není křesťanské. Jedná se o označení obchodníků, aby podpořili nákupy před vánocemi.

Tak klidně nakupujte, vyrobte si originální adventní věnec, a zkuste si najít v předvánočním shonu chvilku také na odpočinek. Nezapomeňte nachystat pro děti adventní kalendář.

Vyrobili jste letos sami adventní věnec? Sdílejte jeho fotku s přáteli na Facebooku!

Ještě nemáte nakoupeny všechny pomůcky na výrobu adventního věnce? Objednávejte již nyní u nás v eshopu...

Autor: Hana Michalíková