Vychutnejte si domácí svařák

Vychutnejte si domácí svařák

Vychutnejte si domácí svařák - "já mám rád, to svařené víno červené, já mám rád, rád svařák." Možná si už teď notujete se mnou...a už si chystejte hrníček, koření, ovoce...a čtěte více...

Vychutnejte si domácí svařák

Svařené víno alias svařák nebo taky svařáček patří k typickým nápojům při zimních slavnostech. Je chutný, a nazdobený skvěle vypadá. Zahřeje i  přes rukavice. Také si do něj rádi přidáváte ovoce? Připravte si doma vánočně laděný servis a nachystejte pro své blízké toto teplé potěšení.

Dobré svařené víno je základ pro dobrý punč. Punč ze svařeného vína získáte tak, že do něj přilijete pomerančový džus a dosladíte ho.

Z historie svařáku

Ale od punče zpátky ke svařenému vínu. Svařením se dříve uchovávalo víno proti kyselosti, a také se svařením napravovala chuť nepovedeného vína. Svařením se změní chuť vína a dříve nebylo tolik oblíbené. V dnešní době se svařené  víno pije s oblibou. Každý má svůj oblíbený recept a přidává koření, které mu chutná.

Svařením a dochucením červeného vína vznikne lahodný svařák. Svařením vylepšíte chuť i méně kvalitního a chutného vína.

Svařák skvěle vypadá ve skleněném nádobí. Vynikne jeho barva a voce určené na ozdobu i k snědku.

Jak si připravit svařák

Základ:

Nachystejte si červené víno (1l). To, které vám chutná. Nezáleží na tom, zda je kvalitní nebo ne. Každý podle své chuti. Nachystejte si koření, které máte rádi - skořici, badyán, hřebíčeka lusk vanilky. Nachystejte si plátky citrusových plodů.  Na doslazení si připravte cukr-bílý, hnědý, vanilkový nebo med. Ideální chuť a recepturu svařáku si ve finále sestavíte sami.

TIP:Pamatujte také na to, že svařák by měl být podáván v ideální teplotě. Aby nebyl ani horký ani studený, ale tak akorát teplejší.

Postup č.1

Do vína přidejte cukr, celou skořici, 5ks hřebíčků a plátek citronu (pomeranče). Povařte - jen prohřejte, aby se uvolnila chuť a vůně koření. Nenechejte přejít varem. Z vína by se odpařil alkohol. Po pěti minutách směs prohřívání za optimální teploty (do 73°C), odstavte a vyndejte koření. Podávejte v čirých sklenicích z varného skla a ochuťte a ozdobte ovocem nakrájeným na kostičky. Vhodný je pomeranč, ananas, jahody, hruška, jablko a další.

Kdo je rád v kuchyni a vymýšlí různé recepty. může si předem cukr nechat v hrnci zkaramelizovat, zalít vodou a povařit s kořením. Po té zalít vínem.

Doporučení: Chcete-li si užít večer se svařákem a neopít se po jednom hrnečku, klidně svařák nařeďte zlehka vodou. Nezkazíte tím chuť vína. Chuť vám vyrovná použité koření a ovoce.

Postup č.2

Postup je stejný jako v jedničce. Nejedná se o klasické svařené víno, ale spíš punč či grog. Počkáme až se uvolní chuť a vůně z koření a do směsi přilijeme panáčka až dva rumu nebo vodky, pro silnější povahy slivovice. Dámy vyzkoušejte amareto nebo griotku. Opět nevaříme, aby nám nevyprchal alkohol. Pokud máte zavařený černý rybíz, šup s ním na dno sklenice a zalijte tímto ostřejším svařáčkem.

Pokud do směsi přilijeme dvě deci džusu (pomeranč, černý rybíz, jahoda, ...) získáme výborný punč.

Svařené víno si udělejte za dobré pohody v rodinném kruhu. Ochuťte ho ovocem, které máte rádi.

Svařené víno se nejčastěji připravuje z červeného vína.

Bílý svařák

Svařené víno je možné připravit také z bílého vína. Tato chuť není příliš známá. Kdo ale svařák z bílého vína nevyzkoušel určitě o hodně přišel. Bílý svařák je jemnější chuti. Připravuje se stejně jako svařák z červeného vína. Můžete postupovat podle postupu č.1.

Bilý svařák se nebojte naředit vodou již při přípravě vařením. K citrusovým plodům můžete přidat také plátky jablka.

Svařák podávejte vždy v průhledných sklenicích z varného skla. Nejlíp tak vynikne jeho barva a ovoce pužité na ozdobení.

Vychutnejte si domácí svařák v předvánočním shonu a připravte si tak klidnou chvilku po náročním dni.

Jak připravujete svařák Vy? Sdílejte recepty s přáteli na Facebooku!

Líbil se Vám náš článek? Sdílejte ho také!

Autor: Hana Michalíková