Správná údržba zahradního nářadí

Správná údržba zahradního nářadí

Správná údržba zahradního nářadí - v dnešní době je investice do kvalitního nářadí samozřejmostí. Každý si přeje ten nejlepší kousek a model. Je tedy třeba se o toto kvalitní nářadí dobře postarat, aby vám sloužilo co nejdéle. Tipy na údržbu zahradního nářadí v tomto článku...

Správná údržba zahradního nářadí

Zimní období je ideální čas na údržbu a výběr zahradního nářadí. V dnešní době je plno technických vymožeností a prakticky se dá říci, že kvalitní nářadí dělá kvalitního zahrádkáře. O tyto "kvalitní" hračky je třeba se postarat a dopřát jim pravidelnou údržbu. Pro tuto údržbu je zima ideálním obdobím.

Nástroje na pokos a údržbu trávníku

Křovinořez

Je-li je vaším pomocníkem křovinořez, dopřejte mu pravidelnou údržbu v autorizovaném servisu. Pokud si chcete údržbu provést sami, pak začněte kontrolou pohledem. Očistěte stroj od zbytků trávy a nečistot. Opatrně vyjměte vzduchový filtr a profoukněte ho. Pokud je poškozený, je třeba zakoupit nový a vyměnit ho. Očistěte nečistoty kolem kompresního ventilu. Štětečkem vymeťte usazený prach kolem žeber válce motoru. Dále můžete očistit startovací svíčky, kladky a lanka. Zkontrolujte všechny maziva stroje. Dokupte potřebnou strunu na pokos.

Kosa

Jestliže jste zastáncem klasické metody sečení, pak i kosu a kososrp je vhodné v zimě ošetřit a provést údržbu. Kosu je třeba postupně naklepávat z jedné i z druhé strany. Pro hladší dobroušení použijte brousek a kosířník.

Travní sekačka

Broušení nožů travní sekačky je velmi důležité. Je třeba nechat nože zbrousit v autorizovaném servisu. Tuto údržbu provádějte pravidelně. Jedná se o stroj, který vyžadoval vyšší vstupní investici, a měl by mít i dostatečný servis.

Zahradnické nůžky

Nůžky je nejvhodnější zanést na pravidelné seřízení a broušení do autorizovaného servisu nebo do nožířství. Jestliže se rozhodnete o údržbu sami, pak nejprve odšroubujte středový šroub, a poté odstraňtě rez a zbytky usazenin. Nůž bruste jen z jedné strany. Pokud bude brousit oboustranně, nůžky budou nefunkční. Po na broušení ostrou hranu naolejujte. Naolejujte také středový šroub.

Hrábě

Hrábě, ať již s dřevěnou nebo kovovou koncovkou, očištěte od zbytků trávy a zeminy. Dřevěné násady můžete desinfikovat roztokem modré skalice nebo hypermanganu. Jestliže je násada naprasklá je třeba ji vyměnit. Zpevněte viklající se uchycení násady. Jestliže se vám letos hrabal trávník s obtížemi a viděli jste nové hrábě, které lépe využijete, neváhejte a zakupte si jiný model.

Nelitujte času ani peněz vynaložených na údržbu zahradního nářadí. Kvalitní a dobře připravené nářadí vám ulehčí nástup do nového pracovního roku. Nebudete mít zbytečné mozoly ani ho nebudete zdlouhavě hledat po všech koutech.

Je-li zahrádka vaší vášní, pak si dopřejte kvalitní, pevné a praktické nářadí, které vám ulehčí práci, čas a budete si s nimi připadat jako odborník.

Nářadí na úpravu zeminy

Kultivátor

Také kultivátor je nejvhodnější spolu s křovinořezem zanést na pravidelnou údržbu do autorizovaného servisu. Pokud se rozhodnete provést údržbu sami, pak zkontrolujte a vyčištěte vzduchový filtr. V případě poškození zakupte nový. Zkontrolujte kabel plynu a spojkový kabel a napnutí řemene. Zkontrolujte hladinu oleje do převodovky. Vyčistěte svíčky a nastavte je do správné polohy.

Budete-li vypouštět olej, pak prvně nastartujte a zahřejte motor. Po té vypněte. Olej vypouštějte, dokud je motor teplý. Olej vypustíte po sejmutí víčka olejové nádrže. Olej vypusťte do uzaviratelné nádoby a odvezte na sběrný dvůr k recyklaci. Použitý olejnevylévejte na zem ani do kanálu. Doplňte nový olej, zkontrolujte jeho hladinu a pořádně si umyjte ruce mýdlem a ošetřete ochranným krémem. Takto připravený kultivátor uložte na suché místo.

Motyky a motyčky

Motyky a motyčky patří velmi často frekventované nářadí. S motykami pracujete prakticky celý rok. Od okopávání, kopčení zeleniny, až po hlubší nakopávání půdy pod korunami stromů na podzim. Motyčku můžete nosit v "kapesní" formě také s sebou na úpravu hrobů. U motyk je důležité vždy očistit kovovou část od zbytků zeminy. Zkontrolovat násadu. Zpevnit ji v oblasti spojení s kovovou částí. Nebo vyměnit za nové pevnější.

Nabruste ostří motyky. Ostří se brousí pouze z jedné strany. Musí být krátké. Násadu můžete vydesinfikovat roztokem skalice modré.

Pozor! Pokud máte starší, dosluhující modely, vyměňte je za nové - pevnější. Ubyde Vám mozolů a zvýší se bezpečnost práce. Nenamáčejte motyky v kbelíku s vodou, násada vám uhnije a kovové části zrezaví.

Dobře nabroušená motyka je broušená pouze z jedná strany. Malé motyčky brousit nepotřebují. Vždy nářadí očištěte od zbytků zeminy. Žádné zahradní nářadí nemáčejte do kbelíku s vodou v domnění, že dřevo nabobtná a vyviklaná násada bude na chvíli funkční. Násady Vám brzy uhnijí a kovové části zrezaví.

Povolené násady můžete dočasně vyrovnat kovovým nebo dřevěným klínkem. Ten zatlučte do zářezu v násadě. Nešetřete však na kvalitním nářadí, a pokud Vám starší nářadí dosluhuje, zakupte si nové.

Broušení nářadí

S ostrým nářadím jde práce hned líp od ruky. Jestliže se rozhodnete pro broušení doma, použijte stolní brusku nářadí. Tu pevně upevněte k desce stolu. Nářadí bruste pod správným úhlem. Je třeba vybrat vhodný brousek. Nesmí být ani příliš jemný, ani příliš hrubý. Dlouhým broušením kov zahřejete a ostří nebude kvalitně naostřeno. Pokud si na broušení netroufáte, pak nářadí zaneste do nejbližšího nožířství nebo zámečnictví nebo do autorizovaného servisu zahradního nářadí.

Udržujte pořádek v zahradním domku na nářadí, sklepě, kůlně, čí přístavku

Prostor, ve kterém máte uložené nářadí, udržujte v suchu a čistotě. Vyndejte všechno zahradní nářadí a vymeťte pavučiny v rozích a na stropě. Odkliďte nános zeminy a zbytky trávy z podlahy.

Naolejujte panty dveří od kůlny. Otřete kliky a zámky. Otřete rámy dveří. Podívejte se, zda není uhnilý práh. Pokud je povolený, dotáhněte šrouby. Příp. práh podlepte nebo vyměňte. Kontrolu proveďte také u okna a očistěte okenní rámy.

Čas, který budete nyní na údržbu nářadí věnovat, na jaře velmi rychle oceníte a zúročíte. Jestliže již mrzne, vezměte si nářadí do vytápěného prostoru, kde si při údržbě i odpočinete a zahřejete se. Většina z Vám nyní ryje na zahrádce a je třeba myslet také na prohřátí unavených svalů.

Doporučení závěrem: Postarejte se o nářadí, nezapomínejte však také na sebe. Udělejte si relaxační dobu přes den - takový čas odpočinku a rozjímejte, spěte, nebo si čtěte.

Jak udržujte nářadí Vy? 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková