Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablko - věděli jste, že nejkvalitnější granátová jablka pochází z Íránu? A že se z něj vyrábí sirup grenadina, který najdete skoro v každém letním míchaném nápoji? A víte, že si můžete plodící granátovník také vypěstovat? Nevěděli a chcete pěstovat? Pak čtěte více...

Granátové jablko

Granátové jablko (lat. Putica granatum) - patří mezi exotické ovoce a výraznými, krásnými květy a plody z čeledi marhaníkovitých (lat. Punicaceae). Plody jsou sladkokyselé chuti a potěší každého gurmána. Granátovník patří mezi nižší stromy. Granátovník pochází z ostrova Sokorta u Somálska. Nejčastěji roste v oblasti Středozemí. Granátovníky se ve Středomoří  pěstují. Pěstují se také v Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu.

Plody Granátovníku - granátová jablka - dorůstají do průměru až 12cm. Nemají čistě kulatý tvar, ale jsou zaobleny do šestibokého útvaru. Plody mají tuhou slupku. Pokud jablko rozkrojíme příčně, objevíme 6-12 pouzder, v nichž se nachází semena, slepená v rosolovitém mníšku. Granátové jablko obsahuje v průměru 600 semen.

Granátovník je symbolem plodnosti, úrodnosti a bohatství. Již v řecké mytologii měl své místo. Afrodíta byla právě granátovníkem zvolena parisem nejkrásnější ženou. V křesťanství je také granátové jablko důležitým atributem. Adam a Eva stáli pod granátovníkem, když ochutnali jablko. Granátové jablko je symbolem bohů, států, svatých, i rodů českých biskupů, a kupců.

Grán znamená latinsky zrnko. Používá se jako váhová jednotka pro drahé kovy. Granatus je dle seschlého granátového jablko název pro "hranatý".  Hornina žula - granit má také původ ve slově zrnko - zrnitost. Český granát (pyrop) - má také označení dle zrnka červenočerného z plody granátového jablka.

Pěstujeme granátovník

Granátovník je nádherný (zajímavý) strom (keř), zejména svými květy. Kdo se byl podívat v Albánii určitě po něm zatoužil. Roste tam za každou zdí. Nádherné červené květy a plody lákají všechny pohledy. V našich podmínkách můžete granátovník také pěstovat, ale je třeba myslet na jeho subtropické kořeny a včas jej zazimovat. Granátovník snese krátkodobě mráz až do-15°C.

Granátovník můžete pěstovat v přenosném kontejneru. Na dno vždy dejte dobrou drenáž. Je třeba si jej předpěstovat ze semínka nebo namnožit řízkováním. Řízkováním množíme tak, že ustříhnutou větvičku dáme do nádobky s vodou a po vyklíčení vysadíme. Nebo použijete stimulátor řízků a ihned zasadíte do zeminy. Jestliže se rozhodnete pro pěstování ze semínka, budete nadšení. Granátovník velmi rychle a spolehlivě klíčí.

Optimální teplota při klíčení je kolem 25°C. Vyzkoušejte na předpěstování mimiskleník s ventilací. Semínka předem namočte do vody, aby nakvasila dužnina kolem semínka. Poté dejte do připraveného substrátu pro subtropické rostliny. Semínko zatlačte asi 1cm hluboko.  Pravidelně roste rozprašovačem.

Vyberte granátovníku slunné stanovistě. Pro své nádherné květy se bude skvěle vyjímat na slunné terase. Mladší stromy chraňte před přímým poledním sluncem. Půda mu vyhovuje neutrální, lehčí, hlinitopísčitá. Půdu můžete vylehčit přidáním hrubšího písku, keramzitu nebo perlitu.

Zálivka musí být vždy dostatečná. Ve vegetačním období pravidelná. Nezapomínejte na nezbytné přihnojování. Nepřihnojujte vápníkem. Nesvědčí mu zásadité prostředí.

Doporučení: Stromek - keř poprvé zastřihujte mezi 2 a 3 rokem života. Můžete jej již začít zkusit tvarovat.

Zazimování je důležité. Rostliny pochází z podnebí, kde se střídá horké léto a chladnější zima. Při pěstování v bytě mu vyhovuje přenesení na chladnější místo. Optimální klima při zazimování ve skleníku je také chladnější. Při zazimování omezte zálivku na max. 1xtýdně. Teplota pro zimování by měla být kolem 5°C. Granátovník je opadavý keř.

Granátovník se velmi dobře tvaruje jako bonsaj.

Punica granatum - latinský název je odvozen ze slova puncký (fénický) podle pěstitelů Féničanů, nebo také dle názvu pro červenou barvu. Granátové jablko je insprativní a zajímavé. Mnoho uměleckých děl - maleb - obsahuje granátové jablko, granátovník nebo jeho zrnka. Bývá vzorem na tkaninách, kobercích,....ornamentech od Středověku.

Obsah vitamínů

Granátové jablko je zdrojem vitamínů a minerálů. Granátové jablko je složeno ze 77 % vody. Slupka se nekonzumuje. Obsahuje taniny, které nejsou chutné a je po nich svíravý pocit v ústech. Jedlé části granátovníků mohou působit mírně projímavě. Díky vyššímu obsahu  minerálů - hořčíku, sodíku a draslíku - je granátové jablko výborné pro sportovce a těžce pracující, které potem rychle ztrácí rovnováhu minerálů v těle. Jsou vhodné také po jiných činnostech, se kterými je spojeno pocení, i třeba při horečce.

V granátovém jablku jsou významně zastoupeny vitamíny skupiny B (B1,B2,B3), vitamín C a provitamín A. Také minerály - vápník, draslík, sodík, hořčík, fosfor, železo. Obsahuje cukry, kyselinu citrónovou a esenciální a neesenciální aminokyseliny. Slupka obsahuje flavanoidy a třísloviny.

Granátová jablka jsou výbornými antioxidanty. Šťáva z granátového jablka pomáhá při léčbě a prevenci nemocí horních cest dýchacích. Pomáhá od zátěže ze znečištěného životního prostředí. Obsah látek v granátovém jablku působí jako přírodní prevence rakoviny prsu a prostaty (na nichž se podílí estrogeny v těle).

Semínka granátového jablka příznivě ovlivňují stav cév (působí na zdraví mužů, žen, dětí, mladých i starších).

Nejčastěji se z granátového jablka zpracovává šťáva. Vyrábí se z ní sirup do míchaných nápojů grenadina. Nejznámější je orientální nápoj  šerbet , používá se také k výrobě džusů. V Asii se pěstuje granátové jablko na výrobu koření.

TIP: Vyzkoušejte přidat granátové jablko do zeleninových salátů, ozdobte jím obložené mísy. V teplé kuchyni ho můžete použít do těstovinového salátu. Vyloupaná jadérka můžete dát jako přílohu k rybám nebo jemnému kuřecímu masu.

Granátové jablko ozdobí každý talíř. Jak svou výjimečnou barvou, tak i chutí.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková