Zázvor bengálský

Zázvor bengálský

Zázvor bengálský - bude se vám líbit. Jeho květy na Vás budou vykukovat z podzemí, i vysoko nad zemí na štíhlém stonku. Budou jako křídla motýlů či květy orchidejí. Každého, kdo nakoukne přes plot, bude zajímat, jakou to rostlinu pěstujete...

Zázvor bengálský

Zázvor bengálský - (lat. Zingiber rubens) - patří do rodu zázvorovitých (lat. Zingiberaceae). Zázvor pochází z oblasti tropické Asie. Jeho původ je v Indii -  Bengálsku (region v Bangladéši, na území západní Indie). Je velmi vytrvalou a nenáročnou rostlinou. Udělá radost všem i pěstitelům amatérům.

Zázvor patří mezi velmi dekorativní rostliny. Dorůstá do výšky až 1,2m. Zázvor bengálský patří mezi nižší druhy. Má výrazně zelené listy a kontrastní červené květenství (žluté s červenými tečkami). Květenství tvoří tvrdé listeny a jemné květy, které "sedí" na zemi.  Zázvor kvete po třech týdnech od doby kdy se vytvoří poupátka.  Květy zázvoru bengálského vám mohou připomínat květy orchidejí. Zázvor patří mezi léčivé rostliny a lze jej využít i v kuchyni. V Himalájích se pěstuje jako koření (kapsle se semeny).

Semínka zázvoru vysévejte do připraveného substrátu a nechte je klíčit o pokojové teplotě. Umístěte na teplé a slunné stanoviště.

Zázvor bengálský patří mezi vytrvalé rostliny. Kvete velmi originálními květy složenými z pevného květenství a okvětních lístků podobných orchideím.

Pěstujeme Zázvor bengálský

Vypěstovat zázvor bengálský vyžaduje správný postup. Jakmile objednaná semínka obdržíte, namočte je na 24 hodin do vody. Teplota vody by měla být kolem 20°C. Teplotu při máčení semen udržujte. Nachystejte si miniskleník s ventilací nebo misku se substrátemSubstrát doporučujeme pro subtropické rostliny nebo určený přímo pro výsev. Zázvor vyklíčí i v běžném substrátu pro pokojové rostliny. Substrát by měl mít pH 6,6. Semínka vtlačte do zvlhčeného substrátu rozprašovačem. V miniskleníku udržujte teplotu kolem 22°C. V misce můžete vysetá semínka umístit na slunný parapet. Povrch substrátu pravidelně roste.

Poté, co rostliny zázvoru přesadíte, vyberte jim  slunné stanoviště. Ke svému růstu potřebuje zázvor pravidelnou zálivku.

Doporučení: Mezi jednotlivými zálivkami vždy počkejte, až se voda zcela vsákne a substrát lehce vyschne. Pro zázvor je ideální vlhká, dobře odvoněná půda. Zázvor nesnese přelévání. Jestliže vám zázvor nekvete, zálivku omezte na přiměřené množství potřebné k růstu. Nekvete díky přelévání.

Květy zázvoru je to, co si přeje každý pěstitel vidět. Zázvor má nádherné květenství podobné křídlům orchidejí, které "sedí" na pevném květenství podobné voskové šišce. Květy zázvoru se mohou objevit i pod povrchem půdy nebo lehce nad povrchem. Jejich neobvyklou krásou budete mile překvapeni. Každá květina kvete asi 4-5 dní. Celá rostlina kvete asi měsíc.

Přezimování zázvoru je velmi jednoduché. Stonky jakoby přikleknou k zemi a tak přezimují. Lze jej tedy přezimovat na záhonu i v kryté místnosti. Zázvor je otužilou rostlinou, přečká i chladnější zimy. V zimních měsících rostlinu nezalévejte, nechejte substrát vyschnout.

Květy zázvoru jsou zajímavým úkazem na zahradě, vyskytují se jak pod povrchem půdy tak na povrchu. A v další sezóně se dočkáte opět bohatého květenství.

Zázvor je snadný na pěstování stejně tak jako např. sukulenty. Obecně nevyžadují více pozornosti než obvyklá (průměrná) pokojová rostlina. V chladnějších měsících přenést do teplejší místnosti a zajistit vodu a světlo. V tomto je jediné kouzlo úspěchu pěstování zázvoru.

Při přesazování zázvoru dbejte na dostatek perlitu jako drenážní vrstvy. Perlit můžete promísit i s běžným substrátem a odlehčit jej. Kořenům se bude snadněji růst a získávat živiny.

Zázvor bengálský zajímavosti

Všechny druhy zázvoru jsou zajímavé. Některé mají velkolepé, nádherné květy, jiné barevné s žíhané listy. Většina květů vyrůstá na pevných oddencích, které jsou snadno dělit a množit. Rostlina se již běžně pěstuje po celém světě. Její původ tak není jasně prokazatelný.

TIP: Všechny druhy zázvoru prospívají jak v kontejneru, tak ve volné půdě. Stačí vybrat odrůdu, kterou budete pěstovat. Semínka najdete u nás v eshopu.

Odrůdy se dělí na milovníky slunce a milovníky stínu. Květy zázvoru se objevují při dobrém osvětlení. Pokud je světla příliš, kvete rychleji odkvétají.

Rádi zkoušíte něco nového? Pak vyzkoušejte vypěstovat zázvor ze semínka...

Podpoří vás v pěstování někdo? Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková