Exotické pepíno

Exotické pepíno

Exotické pepíno - přemýšlíte, jakou dobrotu byste si rádi vypěstovali? Pak vyzkoušejte Pepíno -  aromatické sladké plody podobné malým melounkům. Můžete je pěstovat i na terase nebo parapetu. V závěsných květináčích tvoří bohaté převisy a jsou také dekorativní.

Exotické pepíno

Převislé melounky Pepíno - PEPINO GOLD - (lat. Solanum muricatum) - patří mezi velmi oblíbené, exoticky vyhlížející rostliny se sladkými plody. Každý zahradník je hrdý na výbornou úrodu. S Pepínem budete skvělým zahradníkem i na balkóně, kam si umístíte závěsný květináč, s touto převislou rostlinkou. Z každého zakoupeného semínka vyroste jedinečná rostlina, která může být pokaždé trochu jiného vzhledu. Plody budou vždy bezkonkurenční. Chutné, šťavnaté, bohaté na vitamín C.

Pepíno patří do čeledi vyšších dvouděložných rostlin - lilkovitých (lat. Solanaceae). Do této čeledi patří také např. lilky, rajčata, kustovnice čínská, tabák ale také jedovaté (toxické) rostliny. Lilkovité rostliny rostou téměř po celém světě. Původ Pepína není teda zcela přesně znám. Nejčastěji se pěstuje v Itálii, v Evropě, jeho skutečnou domovinou je však Peru a Kolumbie.

Pepíno je podobnou rostlinou jako např. brambory, nebo rajčata, které patří do stejné čeledi - lilkovitých. Květy těchto rostlin jsou podobné. Dorůstá do výšky 3-50 cm. V závěsných květináčích tvoří převisy. Pěstování ze semen je úspěšné. Pepíno je také dekorativní rostlinou. Má tmavě zelené řapíkaté listy, které mají délku až 15 cm.

Pepínu svědčí teplejší oblasti. Proto není v Česku hojně pěstovanou rostlinou. Pěstuje se v soukromém sektoru, kdy je jednoduché připravit pár rostlinkám ideální podmínky. Nadšení z chutných plodů si našlo své pravidelné pěstitele. Kdo jednou vypěstoval záplavu těchto plodů, pěstuje dál.

Plody Pepína jsou chutné, sladké a šťavnaté. dorůstají velikosti až 12 cm. Mají tenkou žlutou slupku, která může být žíhána fialově, tmavě zeleně, či tmavě červeně. I plody této rostliny vypadají dekorativně.

Pěstujeme exotické Pepíno

V našich podmínkách se exotické Pepíno pěstuje jako jednoletá rostlina. Úspěšnost vyklíčení ze semínek je vysoká. Rostlinky jsou zdravé, silné a plodící. Jestliže jste si objednali semínka v balení po 7ks v našem eshopu, nechejte vyklíčit pouze tolik rostlinek, kolik máte v bytě místa. Nachystejte si místo pro květináče i pro rozrůstající se šlahouny převislých melounků.

Pro sladké plody je třeba dodržet následující podmínky klíčení:

  1. Semínka mají dlouhé vegetativní období. Toto období je o 50-60 dnů delší než např. u pěstování rajčat. Semínka Pepíno melounků proto dejte vyklíčit již v lednu.
  2. Semínka vyžadují při klíčení teplo. Misku s klíčíčími semínka je vhodné umístit pod zářivku. Ke klíčení můžete využít také mimiskleník.
  3. Semínka klíčí nejlépe v zahradnickém substrátu nebo v perlitu, nebo jejich směsi. Pvrch dostatečně roste rozprašovačem.
  4. První rostlinky se objeví přibližně po dvou týdnech. Rostliny Pepína jsou velmi slabé, nitkovité.
  5. Po měsíci jsou rostlinky vhodné k přesazení. Ve dvou měsících mají  5 cm na výšku a již stabilnější kořenový systém.
  6. V tomto období si již můžete připravit květináč pro přesazení rostlinek

Doporučení -vyberte Pepínu prostorný samozavlažovací květináč. Květináč by měl být o minimálním obsahu 2l na 1 rostlinu.

U přesazené rostlinky doporučujeme přibližně v dubnu zaštípnout vrcholek, aby se rostlina rozvětvila.

V příliš malém květináči by Vám rostlinka nemusela vykvést. Neměla by prostor se plně rozvinout. Jestliže budete rostlinku pěstovat v truhlíku. Pak pro jeden Pepíno melounekvyberte truhlík o rozměru 40 cm, pro dvě rostlinky 60 cm.

Do připraveného květináče/truhlíku dejte na dno drenážní vrstvu. Nachystejte si zahradnický kompost, do kterého je vhodné přimíchat hnojivo. Nejlepší volbou je hnojivo hoštické se slepičinci. Hnojivo u nás v eshopu. Bude se Vám hodit i na další plodiny.

TIP: Jestliže budete pěstovat Pepíno v bytě na parapetu. upevněte dobře květináč/truhlík. Rostlina roste velmi rychle a převislé šlahouny s těžkými plody by mohli květináč převrhnout. Pokud máte možnost vytvořte Pepínu dočasnou kontrukci, na kterou šlahouny uchytíte. Z jedné rostliny vypěstujete 10-15 plodů.

Pepíno začíná kvést přibližně v červenci. Prvních plodů se dočkáte v září. Plody budou dozrávat až do prvních mrazíků. Před nimi je vhodné rostliny schovat. Např. do interiéru nebo do skleníku. Ve skleníku dozraje přibližně do poloviny listopadu zbytek úrody. Nenechejte celkově rostlinu přejít mrazem.

Nezapomeňte plodiny pěstované ve truhlíku přihnojovat průběžně. Vyčerpají si velmi rychle zásoby z malého prostoru. Přihnojovat můžete např. běžným hnojivem - Kristalon start, příp. Kristalon pro květ a plod. Řiďte se vždy doporučeným návodem. Přehnojení poznáte velmi rychle. Květy Pepína opadají a nedočkáte se úrody.

Zálivka musí být vyvážená. Kořeny nesnáší přemokření. Mohly by velmi rychle uhnít. Nenechejte ale také substrát zcela vyschnout. Zalévejte nejlépe odstátou vodou, bez obsahu chlóru.

U Pepína je možné také přezimování. Po odplození umístěte rostlinu na chladnější místo. Již nepřihnojujte. Nechejte rostlinu odpočinout. Teplota v místnosti by neměla klesnout pod 5°C.

Pepíno zaštipujte jako rajčata. Zajistíte si rozvětvené rostlinky. Podpoříte kvetení a bohatší úrodu.

Zralé plody pepína nádherně voní, mají sladkou chuť a skvěle vypadají. Blýsknete se nejen před vlastní rodinou, ale také před každou návštěvou. Vyzkoušejte ovocné salátya kompoty v kombinaci s těmito exotickými plody, které vypěstujete klidně na balkóně v paneláku.

Pepíno - sladké převislé melounky

Chutné plody Pepína se vyrovnají obsahem vitamínu C citrusovým plodům. Plody obsahují 7%cukru.

Jestliže se Vám podaří vypěstovat více rostlinek a všechny se krásně rozplodí, pak vyzkoušejte uvařit z plodů Pepína exotickou marmeládu. Do základu můžete přimíchat např. ananasový juice. Vyzkoušejte Pepíno do ovocných salátů a kompotů. Ozdobí také zeleninové saláty.

Plody Pepína se konzumují nejčastěji zralé, čerstvě utržené, sladké od sluníčka. Dopřejte sobě i svým dětem zdravý zdroj vitamínu C, který budete mít hned po ruce. Vzhledem k tomu, že část úrody Vám může dozrát až v polovině listopadu, můžete si vyzkoušet i podzimní chutě v kombinaci s exotickým Pepínem.

Zaujal Vás tento článek, Sílejte ho s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková