Vyzkoušejte si vypěstovat vlastní rýži

Vyzkoušejte si vypěstovat vlastní rýži

Vyzkoušejte si vypěstovat vlastní rýži - Rýže setá - exotická plodina, kterou můžete vyzkoušet vypěstovat v květináči. Zajistit příhodné podmínky není nemožné. Je to zážitek i pro děti, pěstovat vlastní rýži v kbelíku za oknem.

Vyzkoušejte si vypěstovat vlastní rýži

Vyzkoušeli jste již vypěstovat nějakou exotickou plodinu, kterou jste i ochutnali? Vyrostla Vám v květináči za oknem třeba kávová zrnka nebo čajové lístky na domácí čaj? Byli jste úspěšní a rádi byste zi vyzkoušeli zas něco dalšího? Pak je tu právě pro vás bio a ekologicky pěstovatelná Rýže setá. Rýže čítá asi na 20 druhů. Je tedy možné vyzkoušet pěstování i tvarově a barevně odlišných druhů.

Jestliže jste vášnivým přispívatelem blogů a diskuzí o pěstování, pak je Rýže ideální a zajímavou rostlinou k různým pokusům. Přesně vidíte klíčení a růst rostliny. Můžete si zapisovat a nafotit postup i výsledekPěstování rýže vás bude bavit.

Rýže setá (lat. Oryza sativa) - patří do čeledi lipnicovitých (lat. Poaceae) a skupiny rýžovitých (lat. Oryzeae) - pochází z tropických oblastí Asie a Afriky. Patří mezi nejstarší pěstované plodiny vůbec. První zmínky o pěstování rýže se datují před 5000 př.n.l. Druhů rýže je popsaných přibližně dvacet. Vyšlechtěných kultivarů je na desetitisíce. Nejčastěji pěstovanou je Rýže setá - semínka u nás v eshopu. Tato rýže má také největší hospodářský význam. Pěstuje se jako zemědělská plodina stejně tak jako druhy - Rýže africká (lat. Oryza glaberrima Staud) a Rýže červená. Další druhy rýže jsou z hospodářského významu považovány za plevelné nebo divoké.

Rýže patří mezi jednu z nejdůležitějších potravin ve světě. Je hlavní potravinou pro 1/4 obyvatelstva. Největšími světovými vývozci rýže jsou: Thajsko, Vietnam a USA.

Rýže se sklízí i několikrát do roka (dvakrát až třikrát). Zejména v oblastech nejčastějšího pěstování s příhodnými podmínkami, jako jsou Čína, Vietnam a Bangladéš.

Pěstujeme Rýži setou

Vzhled rýže a popis

Rýže klíčí ve vlhkém prostředí. Kořenový systém je rozvětvený s jedním hlavním, primárním kořenem. Rozvětvenost kořenového systému záleží na druhu pěstované rýže. Kořenový systém se vyvíjí postupně, dokud plodina kvete. Kořeny mají v první fázi bílou barvu, později jsou hnědé. Jakmile rostlina odkvete, kořenový systém se již dále nerozvíjí.

Rýže dorůstá do výšky až 0,5 - 5m. Je jednoletou rostlinou. Většina druhů roste vzpřímeně. Rýže setá roste v trsech. Samotná rostlina rýže se skládá z dutých stébel, které vyrůstají z odnožovacích kolínek. Na kolínkách se větví několik dalších odnoží. Některé odnože jsou hluché - neplodí. Stébla mají jasně zelenou barvu. Při dozrávání rýže se mění na žlutou.

Rýže květe v klasech. Drobné květy jsou uspořádány v latách. Lata obsahuje 40-500 drobných jednokvětých klásků. Rýže setá má laty obsahující jednokvěté klásky o 6-ti tyčinkách.

Plodem rýže je 5-14 mm dlouhá obilka. Obilka obsahuje 70-80% škrobu. Průměrný výnos rýže seté je 3-5tun/ha.

Pěstování

Pěstování rýže je velmi jednoduché, ač si možná spojíte pěstování z dokumentárních filmů, kdy se v Asii vysazuje v holinkách,jedna rostlinka po druhé v zalitém poli. Domácí pěstování není tak romantické. Holinky si ale klidně nazout můžete.

Připravte si výsevní misku s běžným substrátem (může být s příměsí rašeliny), který dobře zvlhčete rozprašovačem. Semena Rýže seté položte na povrch substátu. Zvlhčete rozprašovačem. Povrch udržujte stále vlhký. Semínka vyklíčí při pokojové teplotě cca. do 14-ti dnů.

Doporučení: misku s osivem umístěte na jižní stranu bytu. Na parapet, kde bude nejdelší doba slunečního záření. Rýže potřebuje ke  svému klíčení hodně světla.

Rýži při klíčení pravidelně roste. Jakmile vzejdou rostlinky je třeba je začít  více zavlažovat. Rýže setá byla původně suchozemskou rostlinou, která se vyvinula do polovodní rostliny. Vyhovuje jí teplá, stojatá voda.

Vzešlé rostliny je vhodné přesadit do kbelíku, nebo jiné větší nádoby. Na dno umístětě keramzit a substrát. Rostliny jemně vmáčkněte do substrátu. Zalejte vodou. Hladina vody by měla být cca. 2 cm nad úrovní substrátu.

Sklizeň rýže provádějte jakmile zežloutne, dostane jakoby voskovou barvu. Na rýžových polích se rostliny sklízí většinou ručně. Poté se nechají proschnout a mlátičkami se oddělí semena od stébel. Vymlácená semena je nutné nechat proschnout.

O rýži

Rýže patří mezi velmi významné světvé plodiny. Obsahuje bílkoviny (8-10%), tuky, sacharidy, vlákninu, minerální látky a vitamíny B1, B2, B3.

rýže se vyrábí alkoholické nápoje (zkvašením) - arak, rýžové pivo a víno. Z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír.

Konzumace rýže se doporučuje při dietách. Při léčení nevolností. Patří do racionální výživy. Vhodná pro sportovce. Delším žvýkáním se z rýže uvolňují důlěžité sacharidy.

Rýže patří do běžného jídelníčku po celém světě. Je součástí české i světové kuchyně. Nějčastěji je přílohou k asijské kuchyni. Ať již Čínské nebo Thajské, Japonské a dalších. Pokud rádi ochutnáváte nové pokrmy a sami je připravujete, vyzkoušejte si přípravu sushi. Výborný pokrm založený na chutně připravené rýží je také např. španělská paella.

TIP: Pokud si netroufáte na experimenty, a rádi se držíte pokrmů, které běžně vaříte. Pak vyzkoušejte zaměnit běžně připravovanou rýži ve varných sáčcích za rýži jasmínovou, dlouhozrnnou, nebo neloupanou nebo třeba po oříšcích vonící rýži Basmati. Druhů rýže je k vyzkoušení je mnoho.

Chuť rýže je ovlivněna oblastí, ve které je pěstována. Závisí na povaze podnebí, slunečním záření, půdě a vodě. Kdo ví, jak bude chutnat rýže vypěstovaná u vás doma...

K pěstování vyzkoušejte Rýži setou

Inspirovali jsme Vás a vyzkoušíte si rýži vypěstovat?

Zaujal Vás článek? Sdílejte ho s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková