Darlingtonie kobří lilie

Darlingtonie kobří lilie

Darlingtonie kobří lilie - náročná rostlina s neotřelým zjevem. Není pro začínající pěstitele, ale proč ne právě s ní pomyslně neodmaturovat? Vyzkoušejte vytvořit podmínky pro správný růst této exoticky vyhlížející rostlině. Čtěte více...

Darlingtonie kobří lilie

Darlingtonie - známá také pod jménem kalifornská kobrakobří lílie nebo kalifornská špirglice. Jedná se o druh masožravé rostliny, která je původem ze Severní Kalifornie a Oregonu. Tam roste volně v bažinách. Tyto bažiny jsou specifické tím, že jimi prosakuje studená voda. Darlingtonie byla objevena botanikem Williamem D. Brackenridge. V roce 1853 byla pojmenována po botanikovi Williamovi Darlingtonovi.

Název kobří lilie dostala Darlingtonie díky svému vzhledu. Darlingtonie má trubkovitý tvar, v podobě stojící kobry čnící nahoru, ukončený kalichem. Z "hlavy" kobry vyrůstají 2 ploutve, jako ocas ryby. Darlingtonie má opravdu exotický vzhled. Barvu může mít od žluté po nachově červenou, v kombinaci se zelenou.

Darlingtonie ve volné přírodě prospívá v kyselých půdách rašelinišť a bažin. Dusík doplňuje z těl hmyzu, který likviduje. Do svých kalichů natahuje vodu z kořenů. Tu chystá jako past. Chycený hmyz podle studií rozkládá jeden objevený enzym. Buňky v kalichu jsou stejné pro vstřebávání živin, jako buňky v kořenech rostliny.

Darlingtonie patří mezi rostliny s velmi neotřelým vzhledem.Ve volné přírodě roste často v blízkosti horských potoků. Protékání studené vody kořenovým balem jí dělá dobře. V pokojových podmínkách není dost možné tyto přírodní podmínky dodržet.

Darlingtonii svědčí chladnější mikroklima s rozdílností denních a nočních teplot. Vzdušná vhkost 70-90%. Okysličování kořenů chladnou tekoucí vodou.

Pěstujeme Darlingtonii

Darlintonie - patří mezi velmi náročné rostliny na pěstování. Pokud Vás zaujala, a jste ještě nezkušeným pěstitelem, pak pozorně čtěte tento článek. Darlingtonie dlouhodobě neprosperuje při pěstování v bytě. Pozor - vyžaduje pravidelné střídání dne a noci a také letního a zimního období. Dodržení těchto přírodních podmínek mírného pásu podněcuje růst Darlingtonie.

Darlingtonie se velmi jednoduše množí vegetativně - oddělujeme trsy a přesazujeme. Darlingtonie má dlouhý kořenový systém, na kterém vyrůstají malé rostlinky. Dělí se tedy velmi snadno. Takto rostliny oddělujeme a přesazujeme na jaře, příp. na začátku podzimu. Také rozmnožování výsevem je jednoduché. Semínka Darlingtonie vyséváme přímo do rašeliny, nebo rašelinových tablet. U rašelinových tablet doporučujeme nastříhat povrch a hlídat, aby vlákna nezadusila malé semenáčky.

Darlingtonii vyhovuje velmi vzdušný substrát. Použijte substrát složený z rašeliny, písku s oblázky a keramzitu. Oblázky mohou mít průměr až 1cm. Pod tutu vrstvu v květináči nezapomeňte umístit také drenážní vrstvu, která bude složena z oblázku a keramzitu v poměru 1:1. Drenážní vrstva by měla mít alespoň 2-3 cm.

Darlingtonii dobřejte slunné stanoviště, které bude zastíněno z jižní strany. Zajistíte tak dostatek slunečního světla, ale rostlina se nebude zbytečně přehřívat.

Optimální vzdušná vlhkost při pěstování Darlingtonie se pohybuje kolem 70-90%.

Darlintonii zalévejte do misky. V misce udržujte cca. 1-2 cm vysokou hladinu vody. Můžete používat vodu z vodovodu nebo odstátou vodu. Voda by měla být chladná.  Rostlinu můžete zvhčovat rosením. Na rosení používejte rozprašovač. Rosení není nutné provádět denně.

Doporučení: Nezalévejte teplou ani vlažnou vodou. Celkově by se substrát rostliny neměl ohřát na 20°C a více. Čím vzdušnější bude substrát, tím snáze se v něm udrží nižší teploty.

Zajistěte rostlinám noční pokles teplot. Možná si kvůli nim už v ložnici nepustíte topení. Přes den je ale nutné sluneční světlo, nikoliv však velký přísun tepla. Optimálních teplot dosáhnete ve venkovním skleníku, na jeho stinné straně.

Darlingtonii nepřesazujte příliš často. déle jí trvá než si zvykne na nové prostředí. Přesazujte cca. 1x za 3 roky. Vyberte jí větší květináč. Ve větším květináči se snadněji udrží optimílní teplota.

Darlingtonie má v ústí chloupky, které navádí hmyz do kalichu. Světlem pronikajícím do kalichu vznikají optické klamy - stíny falešných únikových cest. Hmyz se tak hledáním východu rychle unaví a spadne do pasti.

Darlingtonie - zajímavosti

Darlingtonie je zajímavá svým květem. Je neobykle složitý. Opylovači nejsou známí. Předpokládá se, že Darlingtonii opyluje hmyz, který je přilákán zápachem této rostliny, nebo nočním hmyzem. Kalichy rostlin jsou často plné pozůstatky hmyzu.

Vyzkoušejte: V příliš horkých dnech položte na povrch květináče kostky ledu z nezávadné vody.

Darlingtonie prospívá ve všech podmínkách, které jsme zde zmínili. Nezapomeňte na dodržení optimální vlhkosti. Při současném dodržení všech podmínek - vč. optimální vlhkosti, bude také Darlingtonie růst a vytvářet nové přírůstky.

TIP: Pro dobré prospívání Darlingtonie doporučujeme střídání teplých dnů a chladných nocí.

Patříte mezi nadšené pěstitele masožravých rostlin? Okomentujte náš článek a doplňte ho svými postřehy...

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková