Gladioly - mečíky - jejich obliba stále roste

Gladioly - mečíky - jejich obliba stále roste

Gladioly - mečíky - jejich obliba stále roste - gladioly jsou šlechtěny do všech možných barev a tvarů, neměli by chybět ani ve vaší okrasné zahradě. Mají vznešený vzhled. Hodí se do reprezentativních vazeb. O pěstování gladiol čtěte více...

Gladioly - mečíky - jejich obliba stále roste

Gladioly - lidově mečíky (lat. Gladiolus) - patří mezi velmi oblíbené reprezentativní květiny.Patří do čeledi kosatcovitých (lat. Iridaceae). Mečíky jsou z rodu jednoděložných, vytrvalých cibulovin. Pochází původem z Afriky a Madagaskaru. Jsou velmi rozšířené v jejích tropických částech. Méně se objevují v Evropě, Asii a Americe. Je známo na 260 druhů mečíků.

V České republice rostou ve volné přírodě 2 druhy mečíků. Oba paří mezi ohrožené druhy a jejich výskyt je ojedinělý. Známější je asi Mečík střecholistý (lat. Gladiolus imbricatus) - vyskytuje se nejčastěji na území Bílých Karpat a ve vojenském prostoru Libavá. Druhým druhem je Mečík bahenní (lat. Gladiolus palustris) vyskytující se v některých částech Polabí a jihovýchodní Moravy. Na okrasných zahradách pěstujeme vyšlechtěné druhy.

Mečíky jsou vytrvalé, pozemní, hlíznaté květinyMečíky mají vzpřímené stonky, bez postranního rozvětvení. Mečíky mají velké, nápadné květy, které jsou oboupohlavné. Květy mohou být v různých barev, květenství je ve vějířích. Květy mečíků jsou podepřeny listeny. Květy jsou různě barevné - bílé, červené, růžové, fialové s bílými, s různým barevným značením. Mohou být také krémové nebo oranžové. Listy jsou střídavé, přisedlé, většinou kopinaté. Plody mečíků jsou trojpouzdré tobolky. Semena mečíků jsou křídlatá.

Gladioly - mečíky se šlechtí od té doby, kdy se staly oblíbenou ozdobou zahrad. Za dobu nejméně sta let šlechtění se vypěstovalo na tisíce druhů. Květy mohu být drobnokvěté i velkokvěté. Nespočet barev a barevných kombinací.

Mečíky jsou nádherné květiny, jejichž pěstování vás bude bavit. Hodí se skvěle do reprezentativních vazeb - kytic.

Gladioly vypěstujete z měkkých, pravidelných hlíz, které jsou obaleny hnědým, svrchním vláknitým potahem v několika vrstvách.

Pěstujeme mečíky

Od zač. dubna dobře propracujte půdu, do které budete hlízy mečíků sázet. Je vhodné zapracovat min. 2 týdny před výsadbou komplexní hnojivo Cererit 50g/m2.  Mečíky pěstujeme z hlíz. Hlízy musí být zdravé. Hlízy vysazujte na slunné stanoviště. Půda by měla být aspoň trošku prohřátá.

TIP: Jestliže chcete sklízet květy postupně, pak vysazujte hlízy na etapy do poloviny srpna.

Hlízy usazujte do půdy nejdřív koncem dubna. Usazujte je do hloubky 8-10cm. Mohou být i v hloubce 15cm. Příliš mělké usazení hlíz způsobí křivý růst a vyvracení vysokého stvolu. Mečíky vysazuje do řádků nebo do sponu 15x20cm. Mohou být tedy vysazeny dost hustě.

Mečíky potřebují slunné stanoviště. Nebudou Vám prospívat ve stínu ani v polostínu.

Vysazené hlízy dobře zalejte. Zálivku nepřehánějte, aby hlízy neuhnily. Zálivku provádějte, pokud vidíte pohyb v půdě.

Půda musí být výživná, dobře propustná. Pozor - Mečíky nesnáší přihnojování chlévskou mrvou a dalšími organickými hnojivy!

Mečíky na stanovištích střídejte. Každý rok jim dopřejte nový záhon. Vždy svěží a čerstvě vyživené stanoviště. Zabráníte tak šíření škůdců - třásenky a výskytu houbových onemocnění.

Jakmile začnou měčíky růst, je třeba kolem nich provzdušňovat půdu kypřením. Je také třeba měčíky začít přihnojovat. Přihnojujeme ledkem amonným s vápencem. Aby mečíky nasadily velké krásné květy je třeba přihnojovat Cereritem. Cereritem přihnojujeme od počátku srpna.

Dbejte na to, aby hlízy měčíků vyrostly do obvodu 15cm. Pokud budou hlízy mečíků menší než 10cm, pak vám v dalším roce nevykvetou.

Doporučení: aby Vám vysázené hlízy mečíků bohatě kvetly, pak je třeba dodržet několik základních podmínek. Mečíky potřebují výživnou půdu, dostatečné hnojení a šetrný výběr stanoviště.

Mečíky jsou nejkrásnější rostliny pro řez. Jsou velmi vhodné do vazeb. Gladiolou potěšíte každou ženu. Hodí se, když jdete na návštěvu či schůzku. Při reprezentativní události. Ozdobí chodby, haly, kanceláře. Vstupy budov.

Řez mečíků a uskladnění hlíz

Květy odřezávejte s celým stonkem. Stonek řežte s jedním až dvěma lodyžními listy. Květy odřežte když začíná rozkvétat první spodní květ. Tak vám vydrží ve váze nejdéle. Při řezu se snažte nepoškodit ostatní listy. Nová hlíza mečíků začne znovu růst až po odřezu květů. Hlízy mečíků jsou jednoleté.

Hlízy mečíků nepřezimují v půdě. Na podzim hlízy šetrně vyjměte z půdy, a uskladněte až do jara. Hlízy z půdy vyjímente na konci září až v říjnu. Původní hlíza odumře. Mečíky si vytvoří hlízu novou i s kořeny. Uskladněte pouze novou hlízu, tu starší odstraňte.

Před uskladnním nechejte dobře oschnout svrchní slupku hlízy. Takto ošetřené hlízy uložíme do suché místnosti s teplotou 2-8°C. Hlízy doporučujeme prosypat desinfekčním práškem.

Jak na škůdce

Vzhledem k tomu, že mečíky patří mezi přešlechtěné druhy jsou velmi citlivé k vnějším vlivům. Mezi pěstiteli patří mezi velmi choulostivé rostliny. Úspěšnost vykvetení závisí mj. také na dobré uskladnění hlíz.

Obávanou třásenku poznáte tak, že se na listech začnou tvořit zelené nebo žluté tečky. Tyto tečky se objeví ještě před vytvořením květního stvolu. Pokud je zpozorujete před vytvořením, pak máte relativně vyhráno. V této fázi ještě zabírají postřiky. Použijte jakýkoliv postřik vhodný proti třásenkám.

Po vysušení před uskladněním, odstraňte z hlíz horní slupky. Dobře hlízy prohlédněte. Hniloba nebo jiné onemocnění může být patrno až v hlubších vrstvách.

Před nákazou houbovými a bakteriálními chorobami je vhodné hlízy gladiol namořit. Moření provádějte doporučeným přípravkem. Hlízy namáčejte do roztoku po několik dní. Každý den připravujte roztok nový. Koncentraci můžete postupně zvyšovat.

Přejeme úšpěšné pěstování a bohaté květy!

Zaujaly vás tyto nádherné květiny? Vložte svůj komentář ke správnému uskladnění hlíz....

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková