Dračinka - polynéská palma

Dračinka - polynéská palma

Dračinka - polynéská palma - patří mezi rostliny dovezené z tropů. Pro jejich pěstování zajistěte vyšší vzdušnou vlhkost a teplota ať neklesne pod 15°C. Odměnou Vám bude zajímavá dřevina s výraznými listy a s vonnými drobnými květy a dekorativními červenými bobulemi. Čtěte více...

Dračinka - polynéská palma

Původem polynéská rostlina latinského názvu Cordyline Fruticosa je u nás pěstovanouDračinkou. Tato rostlina má více názvů, pod kterými ji možná znáte. Je také rostlinou Ti, liliovou palmou, Kordyline nebo zelnou rostlinou. Cordyline Fructicosa patří mezi stálezelené rostliny. Dříve byla řazena do čeledi agávovitých (lat. Agavaceae), nyní patří do čeledi chřestovitých (lat. Asparagaceae ). Do této čeledi paří rostliny, keře i liány.

Dračinka pochází původem z Polynésie, roste v jihovýchodní Asii a na severu Austrálie. Vyskytuje se v Papui-Nové Guinei a Melanésii. Polynéskými obyvateli byla dovezena na Hawaii a na Nový Zéland, kde zdomácněla. Ve volné přírodě dorůstá dračinka do výšky kolem 4m. Listy jsou ploché, dlouhé a vyrůstají na vrcholu dřevitého stonku. Rozměry listů mohou být až 60cm na délku a 10cm na šířku.

Květenství Dračinky je tvořeno až 60 cm dlouhou latou, která je tvořena malými žlutými až červenými květy. Tyto květy krásně voní. Květenství rostliny je velmi vonné a dekorativní. Květenství je ukončeno plody - červenými bobulemi. Tyto bobule jsou nazývány Tiberries.

Pěstujeme dračinku

Dračinka bude patřit mezi vaše oblíbené rostliny. Je vhodná do kanceláří. Je dostatečně dekorativní do moderních interiérů. Můžete ji mít jako solitér v hale, velké místnosti. Je vhodná do slunných, světlých bytů. Přečtěte si více, jak Dračinku pěstovat:

Stanovište - dračinka miluje světlo. Jestliže pěstujete Dračinku s barevnými listy, pak je třeba více světla než u druhů "jen" zelenolistých. Teplota by neměla klesnout pod 18°C.

Substrát - Pro pěstování této pokojové rostliny zvolte těžší substrát. Obohaťte jej o písek, chlévskou mrvu a mramorovu drť.

Rozmnožování - rostlinu nejčastěji množíme řízky. Pro řez řízku použijte vhodné náčiní - ostré nůžky nebo nožík. Odřezané vrchní částli listů - asi 10cm dejte do sklenice s vodou. Do vody je vhodné přidat trochu dřevěného uhlí. Přidáváme ho z toho důvodu, aby se nešířila hniloba a nezničila nám řízky. Kořínky se neobjeví hned, můžete si na ně počkat až 2 měsíce.

Zálivka - Dračinka je na zálivku nenáročná rostlina. Jelikož pochází z tropické oblasti, vyhovuje jí vyšší vzdušná vlhkost. Tu zajistěte pravidelným rosením. Zálivka stačí mírná. Rostlinu nepřelévejte. Stojící voda jí škodí. V zimě omezte zálivku na minimum.

Hnojení - hnojivo doplňujte každých 14 dnů. Vyberte si hnojivo pro rostliny okrasné listem. Hnojte od dubna do srpna.

Doporučení - rostlinu je vhodné nejen rosit, ale klidně ji můžete několikrát ročně osprchovat. Zbavíte tak okrasné listy prachu a rostlina bude jako znovuzrozená.

Přesazování - Dračinku je vhodné přesazovat 1x za 2 roky. Optimálně na jaře. Do nového květináče nezapomeňte na vhodnou drenážní vrstvu z keramzitu nebo mramorové drtě. Obé můžete přidat také do připraveného substrátu. Ten obohaťte hnojivem s obsahem lignohumátu nebo použít tekuté hnojivo pro palmy. Substrát můžete obohatit chévskou mrvou.

TIP:Jestliže do substrátu hnojivo nepřimícháte, pak je možné vložit do květínáče hnojivo v tyčince. Živiny se budou uvolňovat pomalu, vždy se zálivkou. Vyberte si hnojivové tyčinky pro rostliny okrasné listem.

Zazimování - přes zimní měsíce omezte zálivku na minimum. Zajistěte teplotu v místnosti kolem 8-10°C. Rostliny umístěte ke světlu. Omezte hnojení. Neumisťujte rostlinu v blízkosti ústředního topení. Mohou jí zasychat konečky listů. V příliš suché místnosti/bytě umístěte na topení misku s vodou nebo použijte odpařovač.

Dračinka - pokojová rostlina

Dračinky se v našich pokojových podmínkách pěstují 3 druhy. Oblíbená je Cordylinterminalis. Její vrcholové listy mají červenou až sytě růžovou barvu. Jsou velmi dekorativní. Vhodné i do moderních interiérů. Jestliže dračinku pěstujete jako pokojovou rostlinu, pak dorůstá do výšky 20-40cm.

Pokojově pěstovaná Dračinka je rostlinou podobnou Draceně. Má také dřevitý stonek ukončený "chocholkou" listů. Jako pokojová rostlina se pěstuje také Cordyline australis, Cordyline indivista, Cordyline fruticosa Red Edge a Cordyline Stricta.

Na co si dát pozor při pěstování? Určitě dodržte zimní období rostliny. Nepřelévejte ji a nezapomeňte na dostatek světla. Nevystavujte Dračinku nízkým teplotám. Jestliže se na listech rostliny objeví bělavé skvrny, pak má dost ostrého slunečního záření. Umístěte ji pryč z přímého slunečního světla. Umístěte ji na světlé místo bez přímého slunečního záření.

Setkali jste se již s touto exotickou rostlinou?

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková