Zimní zahrada

Zimní zahrada

Zimní zahrada - bude vaší oázou v domě. Užijete si léto v zimě, zámecké skleníky hned vedle obývvacího pokoje nebo exotické rostliny přes sklo vedle zeleninových záhonů...čtěte více a naplánujte si vlastní zimní zahradu

Zimní zahrada

Zimní zahrada bude nejkrásnějším místem ve vašem domě. Bude zelenou oázou, relaxačním centrem, i kusem přírody přímo u Vás v domě. Když začneme pěkně ze široka každé hlavní město na světě má obří zimní zahradu, která je architektonickým skvostem a současně sbírkou těch nejzajímavějších rostlin. Těmito zimními zahradami se můžete inspirovat a jeden takový skvost si vytvořit u svého domu.

Jestliže stavíte nový dům, pak je čas na to, rozmyslet si dispozici celého domu a na tento relaxační kout myslet a udělat mu místo. Existují dřevěné, hliníkové i plastové kontrukce. Stačí si jen vybrat podle stylu celého domu. Přes zimní zahradu mohou vést zasunovací dveře přímo na zahradu. Mohou tak propojit zeleň venku a zeleň v domě.

Jestliže již máte dům, pak se zamyslete, na kterou část zahrady je možné dům otevřít, prosvětlit a vybudovat tak zimní zahradu. Návrh je zdánlivě jednoduchý. Realizace se může zdát složitější. Oslovte firmy, které se přímo realizací zimních zahrad zabývají. Ušetříte si spoustu času a starostí.

Princip zimní zahrady

K čemu slouží zimní zahrada a jak vlastně funguje? Původně byli zimní zahrady vystaveny pro pěstování pomerančů. Od tohoto se někdy zimní zahrady nazývají oranžérie - Orangeries. Zimní zahrada může být zcela nová "místnost" u vašeho domu, můžete si ji také vytvořit na balkóně, lodžii, na střeše garáže u domu nebo jiného přístavku. Vždy zajistěte dostatečnou pevnost konstrukcí a spolupracujte s odbornou firmou.

Nejpříjemnější část je plánování. Nakreslete si skicu. Jestliže nejste dobrými kreslíři, pak si dům/část domu vyfotografujte a vytiskněte si foto několikrát. Ulehčí Vám to práci. Zahradu - její zamýšlený tvar zakreslete do fotokopie. Nápady uložte a nechejte den dva uzrát. Pak se na skicu podívejte znovu. Samozřejmě můžete nápady konzultovat s vašimi nejbližšími.

Při plánování zimní zahrady nezapomeňte dodržet tyto zásady:

  • slunná strana zahrady
  • vhodné zastínění nebo klimatizace
  • dobrá větratelnost
  • dobrá orientace na světové strany
  • rozměry by měli být minimálně 15m2

Optimální teplota v zimní zahradě se liší podle aktuálního ročního období. Aby byla dodržena vždy optimální teplota, musí být zimní zahrada dobře promyšlena a dobře provedena. Plýtvání energií by se mohlo projevit i ve vašem rozpočtu. Optimální teplota se také řídí využitím zimní zahrady.

Sluneční záření se mění na tepelnou energii. To se dá optimálně využít pro dodržení stálého klimatu  v zimní zahradě. Množství slunečních paprsků závisí na orientací zimní zahrady na světové strany. Důležité je také větrání. Ať již přirozené nebo řízené klimatizační jednotkou. K větrání by mělo být využíváno 20% obvodových oken a stěn zimní zahrady. Ať již větrací mřížky, dveře, okna, posuv střešních oken nebo řízené větrání elektrickými ventilátory.

Jak můžete zimní zahradu využívat?

  • jako součást obytného prostoru (prodloužení obývacího pokoje, jídelny, pracovny, apod.)
  • relaxační centrum
  • pěstování běžných pokojových rostlin
  • pěstování exotických rostlin

Vždy si rozmyslete jak budete zimní zahradu využívat. Pokud nebudete chtít pěstovat květiny, můžete zimní zahradu využít jako relaxační centrum. Relaxační centrum může obsahovat - relaxační lehátka nebo křesla, posezení s vinotékou, masážní spa bazének nebo bazén, dřevěnou saunu pro dva, prosklenou sprchu a další.

TIP:Při zařízení relaxačními bazény dejte pozor, jakou úpravu vody v nich budete používat. Kolik chloru a jiných látek se bude odpařovat do vzduchu, a jaký to bude mít vliv na případné pěstované rostliny.

Jak vybrat rostliny do zimní zahrady?

Rostliny vybírejte podle svého vkusu, který by měl být ovlivněn načerpanými znalostmi. Aby Vám jedna rostlina prospívala, mohou další strádat. Vhodně kombinujte ty rostliny, které chcete pěstovat s těmi, které jsou nejkontabilnější s typem vaší zimní zahrady.

Doporučení: Rostliny vybírejte také podle orientace zahrady na světové strany. Podle množství a intenzity slunečního záření vybírejte ty nejvhodnější druhy, které snesou plné slunce, nebo naopak milují stín či polostín.

Ideální stav - Jestliže zimní zahradu vytápíte, a není součástí obytné části domu, či bytu, pak doporučujeme pěstovat všechny druhy pokojových rostlin. Díky tomu, že je prostor oddělen od obytné části udržuje si také optimální vlhkost.

Jestliže je zimní zahrada součástí vašeho bytu či domu, pak se v ní pohybuje teplota stejně jako v běžném bytě či domu. Vlhkost vzduchu je však nižší. "Suchý vzduch" není vhodný pro všechny pokojové rostliny.

Jestliže Vám v zimní zahradě teplota kolísá. Jedná se např. o starší zimní zahradu. Zahradu, kterou v zimě uzavřete od obytné části a nevytápíte ji. Zasklený balkón či lodžie. Zde pěstujte rostliny, kterou jsou schopny přezimovat v náročnějších podmínkách. Zde může teplota klesnout až na 8°C.

Kontrast je tropická zahrada, ve které záměrně vytápíme na vyšší teplotu a udržujme vyšší vzdušnou vlhkost.

Staňte se na chvíli architektem, podívejte se na svůj dům z posledního konce/rohu zahrady. Vyberte si jižní stranu. Podívejte se na svůj dům jinak. Popřemýšlejte jinak. Zamyslete se jaký typ zimní zahrady by se k domu hodil (ne jaký by se Vám líbil, nebo znáte z katalogů). Zamyslete se nad tím. Svůj návrh v poslední fázi zkonzultute s odborníky z realizační firmy.

Zimní zahrady kuriozity

Víte, že si zimní zahradu můžete postavit na dvorku i když máte poblíž domu vzrostlý strom? Jednoduše jeho kmen a kořeny schováte do zimní zahrady a koruna bude venku.

Nejkrásnější zimní zahradou v Česku je Oranžérie v Královské zahradě od architektky Evy Jiřičné z roku 1999. Kdo navštívíte Prahu a Pražský hrad, nezapomeňte shlédnout také tuto nádhernou stavbu.

Největší zimní zahrada se nachází v Nice. Má rozlohu 7 ha a představuje 7 různých světových pásem. Pěstuje se v ní 2500 druhů rostlin.

Jaké rostliny pěstujete ve vaší zimní zahradě?

Zaujal Vás článek? Sdílejte ho s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková