Rostliny, se kterými zhubnete

Rostliny, se kterými zhubnete

Rostliny, se kterými zhubnete - drželi jste některou osvědčenou dietu nebo se stravujete zdravě a střídmě celý život. Pro milovníky zeleniny a bylinek máme rady, nápady, zajímavosti a taky obecně rozšířené fámy. Čtěte více...

Rostliny, se kterými zhubnete

Náš jídelníček by měl být v prvé řadě pestrý a vyvážený. Jestliže potřebujete zhubnout krátkodobě, pak vyzkoušejte některé ze zaručených diet, které Vás rychle odvodní a navodí pocit - 2 kila dole a mám klid. Dlouhodobější hubnutí vyžaduje změnu stravovacích návyků a často i životního stylu.

Jestliže po změně toužíte, můžete pro začátek zaměnit méně zdravé potraviny za ty zdravější. Např. rafinovaný bílý cukr za přírodní sladidlo Stévii. Do jídelníčku zařadit více zeleniny a sůl nahradit bylinkami. Většinu těchto přírodních ingrediencí si můžete sami vypěstovat. Nebojte se, nebude k tomu třeba ani velký záhon, možná si vystačíte s okenním parapetem v kuchyni.

Které rostliny si můžete sami vypěstovat

Bylinky můžeme rozdělit do dvou skupin. Některé si dopřejeme v jídle, jiné v čaji. Bylinkové čaje obvykle pijeme, když potřebujeme pomoc. Se zažíváním, když nás bolí ledviny, jsme nachlazení, apod. Také pokud držíme jednostranné diety, pomůžou nám bylinkové čaje na rozladěný organismus.

Bylinky, které podporují trávení. Je jich mnoho. Do svého jídelníčku zařaďte: mátu peprnou, levanduli, šalvěj a majoránku. Vhodný je také kořen zázvoru.

Rozhodli jste se pro vlastní bylinkovou zahrádku? Pak si můžete semínka objednat přímo u nás ZDE. Jestliže začínáte s pěstováním, pak pro Vás máme připraven Growset (start pro úspěšné pěstitele).

Doporučení: Bylinky je třeba střídat. Nepoužívejte stále jen jednu bylinku, nebo jen jeden bylinkový čaj.

Bylinky mají nízkou energetickou hodnotu. Je vhodné je přidávat do pokrmů a omezit tak množství soli. Je to příjemná změna a nenásilné vytlačení příliš slaných jídel. Vysaďte si na parapet do truhlíku bylinky, které vám budou vonět. Budou vás přímo lákat, abyste si je přidali do polévek, salátů, posypali jste si jimi maso či brambory. Vypěstované bylinky si můžete také nasušit nebo zamrazit.

Které bylinky doporučujeme k výsevu do truhlíků:

  • petrželku - petrželová nať má nádherné aroma. Pokrmy budou mít výraznější, plnější chuť. Petželku užijete do pomazánek, na maso, do šťouchaných brambor, polévek, a dalších...
  • bazalku - promněte ji mezi prsty, zavoní vám do zeleninových salátů, do salátu caprese ( s rajčaty a mozzarelou), do těstovinových pokrmů, tomatové polévky,...Vyzkoušejte smíchat cherry rajčátka, ledový salát a lístky bazalky, přelijte jej zálivkou z olivového oleje, medu. Pochutnáte si. Můžete přidat oříšky, slunečnicová semínka aj. dle vaší chuti.
  • majoránku - doma vypěstovaná a čerstvě sklizená majoránka je nesrovnatelná se sušenou. Výrazné aroma a chuť polévek, játrových knedlíčků, masa. Můžete si z ní udělat také čaj při zažívacích obtížích.
  • mátu - do letních nápojů, salátů, ozdoba na dezerty, a hlavně lístečky použijete do skvělého domácího mátového čaje.
  • a samozřejmě další bylinky, mějte doma k dispozici pro vaření - čerstvé chilli papričky, kopr, koriandr a rozmarýn.

Stévie sladká (lat. Stevia rebaudiana) - neboli Stévie cukrová, sladká tráva či medové lístky. Patří mezi tropické rostliny pocházející z Jižní Ameriky. Od pradávna je součástí tradičního čaje maté. Sladká je celá rostlina kromě kořenů. Stévie má sladkou chuť, ve vyšší koncentraci je mírně nahořklá. Po rozředění je opět sladká.

Stévie sladká v bodech:

  • v potravinách ji najdete pod označením E960
  • je vhodná také pro diabetiky
  • je nekalorická
  • nepřispívá k tvorbě zubního kazu
  • vhodná také pro těhotné a kojící maminky

Pěstování Stévie:

  • stévie potřebuje ke správné chuti dostatek slunečního záření
  • vyberte jí slunný parapet
  • na zahradě ji vysaďtě do mírného polostínu, nikoliv na přímé slunce
  • na podzim rostlinu přeneste do vytápěné místnosti
  • z jedné rostliny sklidíte asi půl kilogramu lístků
  • sklizené listy můžete sušit, zmrazit, nebo používat čerstvé

Sušená Stévie sladká se přidává jako sladidlo do horkých nápojů.

Celer

Celer bulvový (lat. Apium graveolens ) - úžasná nedoceněná zelenina. Ještě jste neochutnali celerové řízečky, celerové hranolky, nebo celerovou kaší? Určitě vyzkoušejte. Nebojte se, nepřejde vás chuť k jídlu. Můžete začít třeba celerovou pomazánkou nebo salátem. Úžasný je také řapíkatý celer. Salát z řapíkatého celeru je velmi jednoduchý. Přidáte jen fazolky a bílý jogurt. Můžete ochutit bylinkami např. dobromyslem (oregáno).

Celer není vhodné konzumovat velmi často. Je prokázáno, že řapíkatý celer obsahuje tzv. záporné kalorie, které pomahají spalovat tuk. Tělo navíc odvodňují. Držet pouze celerovou dietu je zdraví nebezpečné!

Co nás baví, fámy a kila dole

Jestliže potřebujete zhubnout, nevěřte každé zaručené informaci ani to, jak zhubla vaše kamarádka. Na každého totiž zabírá něco úplně jiného. Vyhledejte odborníka a nechte si sestavit vyvážený jídelníček. Příp. skočte do fitka v místě bydliště, a tam se poraďte na jídelníčku i cvičebním plánu.

Obecně známá tukožroustká polévka. Spotřeba zeleniny maximální. Vše co vypěstujete do týdne spořádáte. Chce to větší zahradu. Můžete ji zařadit do jídelníčku, ale ne dlouhodobě. Paradoxně vás může odvodnit a zesláblé tělo si vezme energii ze svalové hmoty, nikoliv z uložených tuků.

Salátová okurka pro modelky. Jedna salátová okurka denně. Vypěstované okurky vám vydrží docela dlouho, jen těch modelek nesmí být na jednu zahradu moc. Ze slupky maska na obličej a mezitím spánek. Bez potřebné energie nevstanete z postele a vaše nálada a chuť do života  brzy klesle na bod 0.

Pálivá jídla prý podporují spalování tuků. Pálivá jídla by se měla konzumovat nejčastěji na podzim. Zvýší obranyschopnost organismu. Pozor na příliš pálivé. Vaše chuťové buňky se zocelí, a to co jste dříve konzumovali normálně, pro vás může přestat být chuťově zajímavé a potřeba ostrých jídel vzroste.

TIP: Nezapomínejte na pitný režim. Poslouchejte své tělo. Tak příjemné shazování přebytečných kil a hlavně radost ze života!

Se kterými rostlinami hubnete vy?

Sdílejte článek a postřehy s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková