Zahrada v květnu? Nevíš, kam dřív skočit!

Zahrada v květnu? Nevíš, kam dřív skočit!

V květnu se zahradní sezóna rozjede opravdu naplno. Po zmrzlých už můžeš vysévat a vysazovat prakticky vše. Zapomínat však nesmíš ani na trávník, živý plot, květiny nebo stromy. A do toho všeho ti nezbývá, než měřit ve volných chvílích své síly s plevelem. Teplé slunné dny mluví jasně, nejkrásnější část zahradnického roku je opravdu tady!

V květnu je toho na zahradě potřeba udělat tolik, že by se na toto téma dala napsat celá kniha. Nejranější druhy zeleniny z brzkých jarních výsevů jsou možná již připraveny ke sklizni, je to však jen malá ochutnávka toho, jak bohatá úroda tě letos na zahradě může čekat. Stačí se dát do práce!

Po zmrzlých může na záhony i teplomilná zelenina

Po polovině května přichází ten správný moment, kdy přesadit sazenice rajčat či paprik ven na záhonek. Stále však sleduj předpověď počasí obzvláště v chladnějších oblastech. Stejné je to i se sazenicemi dýní, cuket, patisonů nebo okurek nakladaček. Tyto druhy zeleniny však rychle rostou, proto pokud sazenice předpěstované nemáš, stihneš ještě i přímý výsev. Ve skleníku nezapomínej na větrání.

Dále můžeš stále vysévat ředkvičky (sáhni po některé z odrůd pro celoroční pěstování např. Lada, Viola apod.), hlávkový salát, mangold, keříčkové i pnoucí fazole, červenou řepu a mnoho dalších druhů zelenin.

V květnu stále platí: Pletí, pletí, pletí...

Plevel je pořád v plné síle a bez častého pletí by nad tvými záhonky rychle převzal kontrolu. Nekvetoucí plevel můžeš přidat do kompostu. Ruční pletí půjde lépe s kvalitním nářadím, hodit by se ti mohla třeba ruční okopávačka s ostřím a dvěma hroty nebo vypichovák plevele, který ti pomůže odstranit úporný plevel i s kořeny.

Proti plevelu se můžeš bránit nastýlkou. Sázkou na jistotu je černá netkaná textilie, ale vhodné je i mulčování přírodními materiály - sekaná sláma, tráva apod. Nastýlka také pomáhá udržovat půdní vlhkost a regulovat teplotní výkyvy.

Hnojení trávníku v květnu nepřeháněj

Trávník je sice náročný na péči a výživu, v jarním období však trávy rostou velmi bujně a rychle i bez hnojení. Předčasným přísunem živin si jen přiděláš práci s častějším sekáním. Na lehkých půdách přihnoj trávník poprvé až na konci května, na těžkých půdách až na začátku června. Vybírej nejlépe dlouhodobě působící trávníková hnojiva. Trávník potřebuje hlavní živiny (dusík, fosfor, draslík, hořčík), ale také stopové prvky (především železo). Proti rozrůstání mechu můžeš použít speciální přípravky např. Antimech. Pro dosev a opravy zatravněných ploch se hodí univerzální travní směs Grass. Pokud potřebuješ něco speciálního, u Pěstíka najdeš širokou nabídku travních směsí (do sucha, do stínu apod.)

Okrasná zahrada volá jiřiny!

Po zmrzlých nastal také správný čas pro výsadbu hlíz jiřin. Tyto na mráz velmi citlivé krasavice by na tvojí zahradě určitě neměly chybět. Klasické jiřiny vyššího vzrůstu se vysazují k předem zatlučenému kolíku přibližně na dlaň hluboko. Pokud se ti některá z uskladněných hlíz nebude zdát v optimální kondici, zkus ji den před výsadbou vložit do vody.

Na odkvetlých okrasných dřevinách odstraňuj uschlá květenství. V květnu je také vhodná chvíle pro stříhání živého plotu. Na odkvetlých broskvoních zkrať letorosty, ponechej dva až tři pupeny. Obecně je čas na vylamování silných letorostů tzv. vlků, které najdeš na starších větvích v blízkosti místa silnějšího řezu.

Jahodiště udržuj bez plevele. Pokud jahody nepěstuješ přímo na textilii či fólii, můžeš je jemně okopat. Jahody ocení přihnojení kompostem či vhodnými hnojivy jako je třeba Cererit s guánem na jahody a drobné ovoce. Jahodníky můžeš také již v předstihu namulčovat slámou, budoucí plody se tak nebudou dotýkat země, což jim zajistí vyšší čistotou a menší sklon k hnilobě.

Okna a balkony jako druhá zahrada

Nezapomeň také na pestré letničky, které zkrášlí každé okno či balkon. Květen je správný čas pro osazování nádob. Substrát v květináčích a truhlících však v teplých dnech rychle vysychá, jestli nechceš stále myslet na zalévání, rozhlédni se po některém z mnoha typů samozavlažovacích truhlíků.