Brokolice – nutričně bohatá zelenina

Brokolice – nutričně bohatá zelenina

Brokolice je velmi nutričně hodnotná, má vysoký obsah vitamínu C,E a A, čímž dokonce ve svém obsahu předčí i květák. Dále je zdrojem vlákniny, vápníku, železa, hořčíku a draslíku, také má vysoký obsah minerálních látek. V nejvyšší koncentraci ze všech košťálovin obsahuje látku sulforafan, který brzdí rakovinové bujení. 

Brokolice – nutričně bohatá zelenina

Tuto jedinečnou zeleninu si jistě vybaví většina z nás, ale tak před deseti lety byla u nás téměř neznámou plodinou. K dostání je dnes celoročně na trhu, z domácí či zahraniční produkce. Brokolice je velmi šťavnatou a chutnou zeleninou, z níž konzumujeme nejen její nerozvité květní růžice, ale i dužnatý květní stonek. Listy brokolice jsou silně ojíněné, zelené až tmavě zelené barvy, jenž dorůstá do výšky 40-80 cm. Nejvíce je přirovnávána ke květáku, za nímž jen lehce zaostává ve výnosech a celkové odbytu.

Brokolice je velmi nutričně hodnotná, má vysoký obsah vitamínu C,E a A, čímž dokonce ve svém obsahu předčí i květák. Dále je zdrojem vlákniny, vápníku, železa, hořčíku a draslíku, také má vysoký obsah minerálních látek. V nejvyšší koncentraci ze všech košťálovin obsahuje látku sulforafan, který brzdí rakovinové bujení. Brokolice má díky vápníku proti sklerotické účinky a má pozitivní vliv na dvanácterníkové vředy. Vysoký obsah vlákniny rovněž působí na pozitivní trávení. Zde můžete zakoupit 100% brokolicový olej.

Ač se nám to nemusí zdát, brokolice je plně k využití v širokém spektru možností. Můžeme ji vařit, konzumovat syrovou, blanšírovanou, je také možné ji mrazírensky zpracovávat, sušit či konzervovat. Stejně jako květák může být hlavním jídlem, ne jen tradičně přílohou. Pokud chceme brokolice uchovávat doma v chladu, doporučuje se nízká teplota, něco kolem 50°C a pouze jen pár dní. Při delším skladování brokolice vysychá, růžičky jsou rozkvetlé a mění barvu na žlutou.

Pěstování brokolice není nikterak náročné, v době klíčení by měla být v prostředí s teplotou kolem 180°C, po vzejití minimálně 120°C. Rané kultury se sklízí již koncem května, stejně tak letní kultury z dubnových výsevů. Pokud máme brokolice k podzimní sklizni, vyséváme ji až v polovině června, je tedy jedna z nejpozději vysévaných košťálovin. Brokolice má ráda pravidelnou zálivku, neboť pokud brokolice seschne, nevytvářejí se pravidelné růžice a tato zelenina je již celkově znehodnocena.

Pokud se rozhodneme tedy brokolice na zahradě pěstovat, tak nás obdaří nepřetržitou sklizní od června do listopadu. Sklízíme v době, kdy se na rostlině vytvoří kompaktní růžice bez rozvíjejících se poupat. Sklízíme i s kratším košťálem, doporučuje se 10-12 cm. Brokolice by měla mít po sklizni něco kolem 20ti cm včetně košťálu. Pokud nesklidíme boční růžky, tak ty za dva až čtyři týdny vytvoří vrcholové růžice. Sklizené růžice jsou velmi šťavnaté, skladovat je však musíme v prostorách s nižší teplotou a bez přístupu slunečního světla. Proto brokolice za normálních teplot rychle vadne, žloutne a znehodnocuje se. Při větší sklizni zvláště v podzimním období je vhodné velké růžice oddělit, blanšírovat a po následném dochucení zamrazit.

Její nároky na prostředí nejsou nikterak specifické, vyhovuje jí těžší půda s dostatečnou zásobou vody. Také písčitá půda s dostatečnou zásobou humusu brokolici vyhovuje. Velmi dobře brokolice snáší i nižší teploty, jak v době těsně po výsadbě, tak v době sklizně. Naopak však při vysokých teplotách nebo při nedostatku vláhy vytváří menší růžice. Vzhledem k tomu, že kořen brokolice zasahuje hlouběji do půdy, lze ji zavlažovat v menších intervalech. Za nižších teplot a vyšší vzdušné vlhkosti brokolice vytváří nejkvalitnější pevné růžice. V našich podmínkách jsou nejvhodnější sklizně na podzim z červnových výsevů, naopak nejméně jsou výhodné letní odrůdy, neboť zde hrozí vybíhání do květu a i škůdci jsou v tomto období agresivnější. Brokolice je velmi přínosnou zeleninou na vaše zahrádky a následně na širokospektré využití ve vaší kuchyni.

                                                                                                                                                        -jn-