Která zahradní květina je podle tebe nejkrásnější?

Která zahradní květina je podle tebe nejkrásnější?

Své květinové oblíbence má asi každý. Ty „nej“ květiny, které vždycky rádi uvidíme, máme často spojeny s nějakou milou vzpomínkou, pivoňky možná s dětstvím u babičky, růže snad s první láskou. Jaké jsou tvoje květinové příběhy?

Svoji zahradu můžeš zkrášlit takovým množstvím květin, že je mnohdy obtížné si mezi nimi vybrat. A zvolit z nich tu úplně nejkrásnější? To už bývá zhola nemožné. Pěstík ti pro inspiraci vybral 5 květin, které patří mezi zahradní stálice. Svými nádhernými květy různých tvarů a barev tě nejspíš jen tak neomrzí.

Růže, královna květin

Luxusní elegance růží vytváří dojem, že jejich pěstování musí být mimořádně obtížné. To ale není tak úplně pravda. Pokud jim vybereš správné stanoviště a dodržíš základní pravidla péče, bude se růžím dařit i na tvé zahrádce. Růže potřebují slunné stanoviště se zastíněním v kratší části dne. Celodenním slunečním žárem se jim většinou nezavděčíš. Rozhodně je však nesázej do úplného stínu nebo pod vzrostlé stromy. Ideální místo je navíc dostatečně vzdušné.

Prostokořenné růže se vysazují na podzim nebo brzy zjara, kontejnerované po celý rok. Při výsadbě nezapomínej na kompost. Kořenový krček by měl zůstat 3 - 5 cm pod úrovní terénu. O vhodném sponu výsadby pro daný typ se informuj už při nákupu. Mnoho druhů růží také vyžaduje pravidelný jarní řez. Růžím dopřávej dostatečnou výživu. Zvolit můžeš některé z univerzálních hnojiv např. Cererit, nebo si vyber speciální hnojivo přímo určené pro růže jako je třeba Floria Organo Růže.

Růže se neliší jen barvou. Můžeš si vybrat z několika druhů, které se liší vzrůstem, tvarem a velikostí květů, ale částečně i nároky na údržbu. Ať již zvolíš botanické, čajové, popínavé, půdopokryvné nebo sadové, nezapomeň si vždy poznačit přesný název. Pokud totiž při pěstování narazíš na nějaký problém, se znalostí druhu a názvu bude hledání řešení mnohem snazší.

Levandule - voňavá romantika

Levandule vnese do tvojí zahrady takřka přímořskou atmosféru. Do zahrady přiláká i motýly a včely. Jemně fialové, bílé či narůžovělé svěže vonící květy využiješ pro dekoraci domácnosti, sušené k provonění šatníku nebo také pro přípravu uklidňujícího čaje. Na pěstování je levandule nenáročná. Tvoří bohatě rozvětvený keřík, který je třeba na jaře každoročně sestřihovat. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu. Dařit se jí bude i v nádobě na terase. Pěstuje se buď ze zakoupených sazenic, nebo z vlastního výsevu ze semen či množením řízků. Na záhonu se výborně doplňuje s růžemi.

Nenáročné afrikány zlepší kvalitu půdy

Afrikány či aksamitníky patří mezi mimořádně nenáročné letničky, dostupné v obrovské škále variant, od vysokých plnokvětých s mohutnějším vzrůstem až po miniaturní druhy vhodné do truhlíků. Barevně nabízejí afrikány všechny možné kombinace žluté, oranžové a hnědočervené. Rostliny intenzivně kvetou po celé léto. Pěstují se buď z přímých výsevů, nebo z předpěstované sadby, kterou si zvládne za oknem připravit i naprostý začátečník. Jen pozor, jsou velmi citlivé na mráz. Potřebují slunné stanoviště s propustnou půdou.

Zajímavou vlastností této vděčné rostliny je schopnost chránit okolní rostliny před celou řadou hmyzích škůdců. Afrikány jsou také známé jako léčitelé půdy. Jsou mimořádně účinné pro likvidaci půdních háďátek, které jsou postrachem kořenové zeleniny a hlíznatých rostlin. Pro ozdravení půdy je nutné pěstování afrikánů na daném místě minimálně po dobu 100 dní, poté je možné celý porost použít jako zelené hnojení.

Jiřiny zaujmou nepřeberným množstvím tvarů a barev

Ačkoli hlízy jiřin musíš každoročně na jaře vysadit a na podzim sklidit k přezimování, tvoji námahu ti svojí krásou určitě vynahradí. Podle stavby květů se dělí do deseti základních skupin např. jednoduché, anemonky, pomponky, pivoňkovité a další. Jiřinám se bude dařit na slunném stanovišti chráněném před větrem. Ve stínu jiřiny rostou, ale málo kvetou. Vysoké odrůdy je třeba vyvazovat k opoře. Na půdu nejsou náročné, při správné výživě je můžeš pěstovat mnoho let dokonce na stejném místě. Ven je vysazuj až poté, co pomine riziko nočních mrazíků. Když na podzim jiřinám omrzne nadzemní část, nastal ten správný čas, uklidit je na zimu do bezmrazé místnosti (např. do bedničky s pískem nebo hoblinami). I během zimy je průběžně kontroluj, plesnivějící hlízy zlikviduj.

Pivoňky, to je nádhera na desítky let

Pivoňky patří k nenáročným trvalkám s nádhernými květy a velkou vitalitou. Dříve by se bez nich neobešla žádná zahrada. Volit můžeš mezi bylinnými a dřevitými. Nejvhodnější doba pro výsadbu je srpen. Pivoňkám vyber slunnou polohu s propustnou půdou bohatou na živiny. Krásné budou ve skupině, ale i jako solitéry. Nemají rády přesazování, na jednom místě se jim bude dařit i patnáct let. Bylinným pivoňkám uděláš radost mulčováním okolní půdy, odstraňováním odkvetlých květů a přihnojováním. Na podzim stonky pivoněk seřízni. U dřevitých pivoněk pozor na přehnojení, které vede ke špatnému vyzrávání dřeva a vymrzání. Přihnojuj je pouze velmi mírně. Vhodná jsou minerální hnojiva s fosforem pro lepší kvetení.