Okrasná a květinová zahrada v březnu

Okrasná a květinová zahrada v březnu

A již je tady ten měsíc, na který se každý zahrádkář těší či netěší. Nastává totiž čas velké práce a dřiny, která se nám však posléze odvděčí. Ať v podobě rozkvetlých záhonů s květinami, nádherně zelenajícími se bylinkami s jejich nezaměnitelnou vůní, či plody našeho úspěchu v podobě sklízené zeleniny, která nám dodává potřebné živiny skoro celoročně. Nesmíme také zapomenout na různé keře, které svou neskonalou jedinečností nás provázejí na každém kroku, sladké plody malin a angreštů a v neposlední řadě stromy, které nám svou velikostí ukazují, kdo je tady pánem nad celou zemí. 

Okrasná a květinová zahrada v březnu

A již je tady ten měsíc, na který se každý zahrádkář těší či netěší. Nastává totiž čas velké práce a dřiny, která se nám však posléze odvděčí. Ať v podobě rozkvetlých záhonů s květinami, nádherně zelenajícími se bylinkami s jejich nezaměnitelnou vůní, či plody našeho úspěchu v podobě sklízené zeleniny, která nám dodává potřebné živiny skoro celoročně. Nesmíme také zapomenout na různé keře, které svou neskonalou jedinečností nás provázejí na každém kroku, sladké plody malin a angreštů a v neposlední řadě stromy, které nám svou velikostí ukazují, kdo je tady pánem nad celou zemí. Těšíme se již z prvních plodů třešní, dále svou sladkostí nás odměňují meruňky či broskve, dále sklízíme ořechy až k finální části plodících jabloní a hrušní.

V měsíci březnu již odkvétají keře, které kvetou v zimě, avšak můžeme spatřit na květ nasazující další, ještě neolistěné dřeviny. V tomto období již spatřujeme první posly jara z říše cibulovin a trvalek, které dělají nejlepší společníky právě keře v květu. Tyto keře právě nyní propouštějí sluneční paprsky, v létě poskytují stín a spadané listí se posléze postará o ochranný koberec.

Ať je slunce nebo sníh, v měsíci březnu nic nezabrání rozkvětu přírody. Jako první květina nás osloví sněženka, neboť ta se už tlačí na povrch, aby odzvonila jaro. Na chráněných skalkách a na okrajích různých dřevin kvetou již různé ladoňky, hyacinty, nepřeberné barvy ocúnů, bramboříků či sasanek. Také jarní cibuloviny jsou už ve své kráse, žluté jarní narcisy, velkokvěté tulipány, kosatce i různorodé krokusy nás odměňují svou krásou ve velkém množství a různých barvách.

Zahrada v březnu nám začíná hrát již všemi barvami a to je skoro jasná signál pro ptactvo, že jaro začalo. Mnohdy se setkáme se zklamáním, když tito naši milý ptáčci zpěváčci nám potrhají květiny, největší zálusk mají vždy na krokusy. Pokud chceme ptáky udržet zpovzdálí, je dobré využít naftalín, který svým zápachem ptáky odežene. Prášek rozhodíme kolem květin vždy šetrně. Na jaře kvetoucí rostliny jsou většinou robustní a snadno se rozmnožují semeny či cibulky a mohou na stejném místě růst i několik let. Docílíme toho tak, že ihned po odkvětu rozhodíme mezi rostliny kompostovou zeminu nebo humusové hnojivo.

Květiny určené pro truhlíky a misky vyzvedneme počátkem března ze zimního úkrytu, sestříháme a zahrnkujeme jednotlivě do výsevné, čerstvé hlíny. Jelikož potřebujeme, aby tyto rostlinky rostly zprvu pomalu, umísťujeme je na světlé stanoviště, jen mírně teplé. Překrásně se v truhlících vyjímají pelargonie, muškáty, kopretiny či fuchsie. Velmi oblíbenou jednoletou popínavou rostlinkou je jistě hrachor vonný, který se vyznačuje krásnými velkými květy, dlouhým stonkem a hlavně nádhernou vůní.

Mnohé letničky, jejichž květy jsou mnohdy lehčí než pírko, se dají snadno sušit a následně aranžovat do ikeban či suchých kytic. Dělají nám tedy dvojnásobnou radost. Jednou jako krásná kvetoucí květina lahodící oku na zahradě, podruhé jako domácí okrasa. Nejčastěji na sušení pěstujeme smil i smilek, limonku, velmi oblíbený je jistě šáter, či poněkud méně známe, avšak překrásná babelka. Pěstuje také jednoleté okrasné traviny, které nám prvek krásné zahrady jen doplňují. Pro suché kytice se nám také hodí dozrálé klasy okrasné kukuřice. Setkáme se s kukuřicí s různě zbarvenými zrny, či s kukuřicí jahodovou, která je krásně sytě červenofialová.

S osázením kbelíků, misek a truhlíků také nemusíme čekat až do května, neboť již od března jsou k dispozici pro takové účely pestré květy. Již jen mezi prvosenkami je velký výběr. A takové macešky, sedmikrásky či chejr nás svou krásou můžou obklopovat už v měsíci březnu. Naší pozornosti by také neměly ujít cibuloviny s dlouhou dobou květu, jako jsou narcisy, hyacinty či tulipány. V neposlední řadě se hodí jako obměna pro osázení mís i mnohé zahradní trvalky. Zde používáme kyprou, výživnou zeminu či pěstební substrát. A je toho mnohé, co ještě musíme obstarat, než okusíme první plody našeho úspěchu.

                                                                                                                                                      -jn-