Speciál dýně, cukety, lilky: Rady pro bohatou úrodu!

Speciál dýně, cukety, lilky: Rady pro bohatou úrodu!

Vypěstovat na zahrádce cukety a dýně zvládne obvykle i úplný začátečník. S lilky už je to trošku složitější, je třeba nepropásnout dobu pro výsev a zajistit jim dostatek tepla po celou sezónu.

Cukety na mnoho způsobů neodmyslitelně patří nejen k italské, ale i k české kuchyni, kde se staly součástí celé řady oblíbených letních jídel. Srdce mnoha zahrádkářů v posledních letech dobyla také chutná dýně Hokaido, která je na pěstování velmi nenáročná. A do třetice všeho dobrého se i v našich zeměpisných šířkách začíná s úspěchem pěstovat teplomilný lilek.

Dýně se liší tvarem, chutí i velikostí. Jakou si vybereš?

Pěstování dýní či tykví nebývá obtížné. Dýně patří k vděčným zahradním plodinám, které poskytnou bohatou úrodu s minimem námahy. Je třeba dodržet jen několik základní pravidel. Dýně potřebují dostatek živin, slunečnou polohu a občasnou, ale zato vydatnou zálivku v letním období. Dobře porostou z přímého výsevu i z předpěstovaných sazenic. Jsou citlivé na mráz, čas pro výsadbu proto přichází až od druhé poloviny května. Když rostliny vysadíš ve správném sponu (dle návodu na sáčku se semínky) a budeš záhon udržovat bez plevelů, můžeš se těšit na bohatou úrodu.

Pokud nad představou konzumace dýní ohrnuješ nos a jediné, co tě napadá, je nepříliš oblíbený dýňový kompot, potom věz, že děláš velkou chybu. Kromě typických dýní s obrovskými plody, které nemusí být vždy chuťově nejzdařilejší, se vyplatí vyzkoušet odrůdy s menšími, ale o to lahodnějšími plody. Příkladem může být drobnější dýně Hokaido, ze které připravíš vynikající polévky, ale výborná je také pečená i dušená ve společnosti dalších druhů zeleniny. Podobně chutné jsou také dýně nazývané jako muškátové. Mezi dýňové zajímavosti patří také tzv. špagetové dýně, jejichž dužina se po upečení rozpadá na tenké proužky, a může tak sloužit jako zdravější náhrada běžných špaget. Pokud si dýně ani po ochutnání těchto tří specialit nezískají tvoji přízeň, vyzkoušet můžeš ještě dýni olejnou pro sklizeň semínek, nebo alespoň některý z okrasných druhů, kterými na podzim vyzdobíš svoji zahradu.

Cuketa nesmí chybět v žádné zahradě

Nároky cuket na pěstování jsou velmi podobné jako je tomu u dýní. Každopádně patří k těm méně náročným zeleninám. Pro úspěšné pěstování je opět důležitý přísun živin, tepla a slunce. Cukety potřebují pro svůj růst dostatek místa. Některé se plazí po zemi, jiné druhy vytvoří kompaktní vzpřímený keřík. Plazivé (podobně jako dýně) rády využijí i oporu, po které se budou pnout. Údržbu záhonu a pozdější pletí usnadní pěstování na netkané textilii. Cukety mají rády organická hnojiva i rostlinné jíchy.

V případě cuket se nevyplatí soutěžit se sousedem o největší plody. Cukety sklízej, když dosáhnou délky maximálně 20 cm. Mladé, nevyzrálé plody jsou nejchutnější. Rostlina umožňuje průběžnou sklizeň, nové plody nasazuje znovu a znovu. Cukety se hodí pro tepelnou úpravu, ale v salátech jsou dobré i syrové.


Mladé plody není nutné před konzumací loupat, barevné slupky proto obohatí jídlo i esteticky. Vybírat můžeš různé druhy zelených cuket od tmavých jednobarevných až po odrůdy se světlým žíháním. Dekorativně působí také varianty se sytě žlutou slupkou. Vyzkoušet však můžeš i bílé cukety. Z hlediska tvarů převládá tradiční podlouhlý, k dostání jsou ale také cukety s kulatými plody.

Lilek má dlouhou vegetační dobu a miluje teplo

Na pěstování lilku se musíš dobře připravit předem. Lilek je totiž rostlina s dlouhou vegetační dobou. Bez předpěstovaných sazenic se proto neobejdeš. Vhodná doba pro výsev nastává od poloviny února do poloviny března. Pokud toto období propásneš, bude vhodnější, když si později seženeš sazenice v zahradnictví. Volně na záhonu je u nás možné lilek úspěšně pěstovat pouze v nejteplejších oblastech, v takovém případě vysazuj sazenice ven v druhé polovině května. V ostatních lokalitách můžeš sazenice vysazovat do skleníku či foliovníku již od dubna. Dodržuj spon cca 40 x 40 cm.

Pamatuj, že lilky vyžadují ještě více tepla než papriky. Vyber jim proto plně osluněné stanoviště chráněné před průvanem. Na záhon pro pěstování lilků na podzim zapracuj uleželý hnůj či kompost, při výsadbě i během celého vegetačního období lilek ocení přihnojení hnojivy pro plodovou zeleninu např. BIOPON. Lilky bohatě rostou a vytvářejí odnože. Doporučuje se ponechat raději jen dva, ale maximálně 4 hlavní výhony a všechny ostatní pravidelně vyštipovat. Na jedné rostlině ponechej nejvíce 5 plodů. Během růstu bude lilek vyžadovat i pravidelnou zálivku.

Při výběru osiva můžeš volit z vícero druhů, tradiční temně fialový lilek není ani zdaleka jedinou možností. Existují i bílé, zelené, světle fialové či růžové odrůdy, které se mezi sebou liší i tvarem od vejčitého přes protáhlý až po kulatý.