Únor - pěstitelský kalendář

Únor - pěstitelský kalendář

Únor - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v únoru pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

V únoru se začínají prodlužovat dny a na zahradě se začínají objevovat první květy, sněženky. Únor je čas pro rekultivaci probouzející se zahrady. Pokud není půda na zahradě zmrzlá, začíná se s přeoráváním a kompostováním půdy. Právě nyní je také dobré rozdělit trsy v létě kvetoucích trvalek od trvalek kvetoucích na jaro. Přihnojujeme rostliny, zejména keře a trvalky. Ostraníme ze zahrady odumřelé rostliny, a ošetřujeme proti plísním.

Ovocné stromy a keře je dobré ošetřit postřikem proti plísním. Prořezáváme ovocné stromy a keře, zejména černý rybíz, angrešt, maliny, révu, hrušeň, jabloň a broskve když jsou pupeny zbarveny do růžova.


Zeleninové výsadbě poskytujeme kompost, popel z krbu. V únoru sklízíme porek,  zelí, růžičkovou kapustu cibuli, čekanku.  Začínáme s vysévat pálivé papriky, lilek, rajčata, mrkev, tuřín, salát a zelí a také pórek.


Mladým dekorativním stromům a keřům kvetoucím v létě poskytneme více organických látek.

V únoru, dokud je chladno, začneme s množením růží, a také jejich prostřiháváním.
Pokojovým postlinám umyjeme listy, prach na listech může zadržet až 30% světla. Pokojové rostliny v únoru nehnojíme.  Orchideje seříznem po odkvětu těsně nad uzlem stonku, přihnojíme speciálním hnojivem jednou za měsíc a udržujeme při teplotě 15°C.


Před příchodem plné pěstitelské sezony je dobré vyčistit a desinfikovat hrnce a květináče a připravit je na další výsadbu.
V únoru také nainstalujte zpět na zahradu sud pro sběr dešťové vody. Kompost na zahradě je dobré provzdušnit, v tomto měsíci do něj můžeme přidat bakterie nebo síran amonný pro zvýšení kvality.


Průměrné hodnoty za únor:
teplota: -2,2°C    srážky: 19 mm    tlak: 1007,4 hPa      sluneční svit: 73 hodin 


Pranostiky:
Únor bílý - pole sílí.
Když únor vodu spustí, ledem ji březen zahustí.
Když skřivánek v únoru zpívá, velká zima potom bývá.
V únoru sníh a led - v létě nanesou včely med.
Teplý únor - studené jaro, teplé léto
Na Hromnice o hodinu více.
V únoru-li vítr neburácí, jistě v dubnu krovy kácí.
Když větrové na konec února uhodí, moc obilí se na poli neurodí