Chilli papričky (Chilli)

Chilli papričky (Chilli)

Chilli - Ovoce nebo zelenina ? 

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět, co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat, co dělat, jak tvá rostlinka poroste!


Chilli nazývané také jako Kayenský pepř, je druh menších papriček z rodu Capsicum a rodiny Solanaceae.I když botanicky vzato je Chilli ovoce, papričky jsou považovány za zeleninu nebo koření.Samotné Chilli papričky byly původně vypěstovány v Americe a její  kultivary se pak rozšířili do celého světa. V Americe je znali už 7500 let př.n.l, nejstarší archeologické pozůstatky rostliny byly nalezeny na území dnešního Ekvádoru.

Jako první známý evropan se s nimi setkal Kryštof Kolumbus v Karibiku. Papričky se poté rychle rozšířily na Filipíny, dále do Indie, Číny, Koreje, Japonska a Indie, kde se staly zanedlouho základem kuchyně. Přestože existuje jen několik běžně používaných druhů, existuje mnoho kultivarů a speciílně vyšlechtěných odrůd.

  • Capsicum frutescens- která zahrnuje tabasco a thajské papričky

  • Capsicum chinense zahrnuje nejpálivější papriky, jako Naga, habanero,Datilskotské kapoty 

  • Capsicum pubescens především Rocoto papriky z Jižní Ameriky

  • Papriky baccatum jiné druhy z Jižní Ameriky



Nejpálivější paprička se nazývý Bhut Jolokia, pochází z Indie a pro nenavyklého člověka se může stát tako paprička smrtelnou.Látka, která dává Chilli papričkám jejich vynikající pálivost se nazývá Kapsaicin, ten se vyskytuje také v pepřovém spreji (1 000 000 SHU). Pálivost se udává v Sovilleho jednotekách pálivosti (SHU).Při konzumaci se kapsaicin váže na receptory v ústech a krku, které začnou nadměrně snímat teplo. Receptory okamžitě odešlou do mozku zprávu o konzumaci něčeho nadměrně horkého. Mozek reaguje na pocit pálení tím, že zvýší srdeční frekvenci, zvýší pocení a uvolní do těla endorfiny.Také díky tomu je chilli považováno za afrodisiakum.Živočichové, kvůli specifickým druhům receptorů, nemají na kapsaicin stejnou citlivostjako lidé, hlavně v okolí přirozeného výskytu Chilli.

Červené papriřky obsahují také velké množství vitamínu C a karotenu (provitamin A). Žluté a  zelené (což jsou téměř nezralé plody) obsahují výrazně nižší množství obou látek. Krom toho, jsou papričky dobrým zdrojem většiny vitamínů B, zejména vitamínu B 6. Také obsahují hodně hořčíku, draslíku(na křeče) a železa.


Průměrná nutriční hodnota na 100 g a doporučená nenní dávka - Energie 40 kcal 170 kJ.

Sacharidy

 8.8 g

- Cukry        5.3 g

- Vláknina   1.5 g

Tuky

 0.4 g

Proteiny

1.9 g

Water Voda

 88 g

Vitamin ekviv.  48 μg 48 μg

5%

Beta-karoten 534 μg

5%

Vitamín B6 0,51 mg

39%

Vitamin C 144 mg

240%

Železo 1 mg

8%

Hořčík 23 mg

6%

Draslík 322 mg

7%



Kapsaicin je účinné analgetikum (tiší bolest), pomáhá zejména při artritidě, diabetické neuropatii, bolesti hlavy, střevní potíže, potíže s trávením. Nadměrné užívání chilli naopak zvyšuje pravděpodobnost rakoviny žaludku.
Dále bylo zjištěno, že kapsaicin inhibuje chemicky indukované karcinogeneze a mutageneze u různých živočišných modelů a systémů buněčných kultur. Vědci prokázali, že po jídle s obsahem Chilli, klesá množství inzulínu v krvi.
 Chilli je přidáváno v hojném množství do mexické, některé jihoamerické kuchyně. Dále v oblastech Etiopie, Indie, Indonésie, Koreje, Laosu, Malajsie,Pákistánu,jihozápadní Číny, Srí Lanky, Thajska. 

Obvzášte v Indické kuchyni má chilli mnohostranné využití. Od jednoduchých, jako svačiny Bhaji, kde jsou Chilli máčené v těstíčku a smažené společne s Kari.Chilli sušené, pražené, solené, jako příloha k rýži, tvarohu,a jiných. Listy mají mírnou hořkou chuť a přidávají se v Japonsku, nebo Thajsku do polévek, hlavně kuřecích.

Některé Chilli jsou pěstované pro dekorativní účely. Nejvíce jich naleznete v Thajsku, kde tvoří z papriček, které se nehodí do jídel, nádherné ozdoby.