Heřmánek lékařský - Chamomilla recutita

Heřmánek lékařský - Chamomilla recutita

Pěstování heřmánku - běžný zahradní substrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka

HEŘMÁNEK

Rostlina je menší 10 až 80 cm vysoká. heřmáněk je silně aromatický.

U nás roste velmi hojně na polích, loukách, návsi, skládkách, vinicích, také u cest a u zdí. Občas roste také pospolitě. Heřmáněk naleznete od Asie po Evropu. U nás se vyskytuje také velmi kvalitní kultivar Bohemia (Chamomilla bohemica)

Droga a léčivá látka je obsažena v úborech ( flos chamomillae vulgaris) se stopkou do 2cm dlouhou. Sbírají se nepřekvetlé, paprsek květu má být rovnoměrný a terč jasně žlutý. Sklízet lze heřmáněk i několikrát za rok, protože rostlina rychle obráží a znovu kvete.

Hlavní léčivá látka příjemně aromaticky vonía chutná kořenně a nahořkle. Jde především o silici, která se v heřmánku vyskytuje v množství od 1 % do 3 %. Heřmánek má vynikající protizánětlivé a desinfekční účinky. Heřmáněk uvolňuje křeč, zejména hladkého svalstva, působí také slabě diureticky (vylučování vody) a diaforeticky (usnadňuje pocení). Používá se na onemocnění zažívacího ústrojí, hlavně na žaludeční a střevní problémy, dále při průjmech, zánětech močových cest, nachlazení a rekonvalescenci. Zevně působí rovněž desinfekčně, protizánětlivě a léčí tkáň. Droga se cení v kožním a očním lékařství. Na hemeroidy, výplachy, koupele, aj..

Heřmánek se používá samostatně, ve formě čaje, kloktadla nebo koupele. Účinky heřmánku se plně projeví při užívání čaje, ve kterém se mohou látky vlivem vysoké teploty snadněji uvolnit.