Pěstování čekanky - výživný substrát, výhradně slunné stanoviště, mírná zálivka
Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuPěstování čekanky - výživný substrát, výhradně slunné stanoviště, mírná zálivka
Lidové názvy čekanky jsou cikorka, čaganka nebo podražník. Tvoří jí 15 až 150 cm vysoká lodyha a kopinaté listy.
Pro své účely se sklízí celá rostlina včetně květů a kořene. Nejdůležitějšími obsahovými látkami jsou inuin, tříloviny a hořčiny.
Velmi dobře ničí choroboplodné bakterie ve sliznicích a pozotivně ovlivňuje trávící procesy.
Podporuje také činnost jater, povzbuzuje chuť. Pomáhá také při bolestech břicha a nadýmání. Při zevní aplikaci pomáhá k ošištění pleti.
Čaj: lžičku sušeného kořene nebo nati čekanky smíchejte s lžičkou máty peprné. Zalijte šálkem studené vody a povařte 2-3 min. Pijí se 2 šálky denně.
Autorem je Jana Páclová
24.03.2021