Březen - pěstitelský kalendář

Březen - pěstitelský kalendář

Březen - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

 Pěstování v březnu

Všude kolem je cítit příslib jara, které světu ukazuje svou regenerační sílu. Zimní spánek pozvolna vyklízí své prostory a přenechává přírodní scenérii v podmaní novému, příjemnějšímu období. S tím, ale přicházejí i povinnosti, jež jsou na naší zahrádce přímo nevyhnutelné. Zahrada je v rozpuku a je jen na nás, abychom tento počátek sezóny vzali za ten správný konec. S příchodem měsíce březen se ze zahrad vytrácí sněhová pokrývka a to dodává krokusům potřebnou odvahu, stejně jako kvetoucím keřům, které je potřeba prořezat. Nesmíme zapomenout na trvalky, čekající na náš důležitý zásah. Ovocné stromy, jahodníky, skalky a keře musíme přihnojit a ochránit před škůdci.

Probuďte jahodník

Vyčkejte na poslední záchvěv sněhu, jakmile se vytratí i se svým nočním pomocníkem mrazíkem, tak se zaměřte na svůj jahodník, který potřebuje vaši odbornou péči. Pečlivě ho prohlédněte a sejměte oschlé a nevlídně vypadající listoví, taktéž mu dopřejte mírné okopání. Může se stát, že některé rostlinky budou povylezlé z důvodu mrazivého počasí, opatrně je zatlačte nazpět a přihrňte zeminou. Pokud si povšimnete rašení středových srdéček, tak je přihnojte.

Nastartujte svou zahradu hnojením

V březnu nesmíme zapomenout zkontrolovat ovocné stromy a popřípadě je prořezat, jen tak docílíme bohaté úrody sladkých plodů. Vynechejte pouze švestky, meruňky a broskvoně, u kterých je lepší ještě počkat. S příchodem nové sezóny je zapotřebí i dostatek energie, proto své ovocné stromy přihnojte vyzrálým kompostem, nebo uleželým hnojem. K těmto organickým hnojivům je dobré zapracovat i fosforečná nebo draselná. Důležitým faktorem je i typ podloží. Jestliže stromy rostou v těžké půdě, tak přihnojení postačí jednou za dva až tři roky. Naopak měkké písčité půdy vyžadují častější příkrm nových živin.

Dávkování -Do tříletého stáří postačí 10Kg hnoje. Pětiletému 20kg a s každými dvěma lety přidáváme 10kg

Zasaďte nové stromky

Ano, tento termín je vhodným časem pro výsadbu zcela nových stromků, které nejen obohatí vzhled vaší zahrádky, ale zpestří v letních a podzimních měsících jídelníček. Na jaře lze vysazovat úplně všechny ovocné stromy. Na konci měsíce lze nastartovat životní pouť okrasným opadavým listnáčům.

Ochrana a péče o ovocné stromy a keře

  • V klidu se po zahrádce projděte a pomozte rybízu lépe dýchat. Lehce ho prostříhejte, stejně tak i angrešt. Obdobnou péči po dvou letech vyžadují i malinovník a ostružinovník, v opačném případě zastřihněte omrzlé větývky. Dejte si pozor na bejlomorku, která vytváří nebezpečné hálky. Takto napadené větve je lepší úplně odstranit.
  •  Pokud jste měli v minulosti problémy s broskvoněmi ve smyslu napadením kadeřavostí, tak aplikujte měďnatý postřik. Tento proces nasaďte ihned, jak si povšimnete rašících pupenů.
  •  I keře černého rybízů nesmí zůstat v zákrytu vašeho zájmu. Vlnovník rybízoví dokáže váš keřík naprosto zničit. V březnu je jediná možnost, jak tuto chorobu objevit, jelikož má za vinnu nápadné zvětšení kulovitých pupenů

Zelenina v březnu

V této rané fázi roku je vhodné vysazovat papriky a brokolice. Za okno si dejte květináčky obsahující životadárné semena rajčat. Do pařeniště nebo fóliovníku je možné vyset karotku, ředkvičku, bazalku, ale i předpěstovaný raný salát. Pokud se zaměříme na zahradní atmosféru za okny, tak v polovině měsíce už můžete zaset do záhonku mrkev, ředkvičky, petržel, česnek, hrách, špenát, raný salát nebo velice aromatický kopr. Březen nabízí i mnohem příjemnější záležitosti a to sklizeň. Ano, v březnu se sklízí úroda pěstovaná pod sněhem.

Trvalky

Pokud nám počasí přeje, je možné vysadit okrasné trvalky kvetoucí v létě, ale i vytrvalejší bylinky. Toto období nabízí i možnost pro rozmnožování specifickým způsobem dělení trsů, taktéž můžete klasicky přesazovat. Při tomto úkonu dbejte zvýšené opatrnosti, abyste neporušili výživové kořeny

Další důležitosti

  • Nezapomeňte na růže a pořezejte je ještě dřív, než vyraší nové výhony.
  • V březnu se velmi snadno oddělují řízky z keřů.
  •  Můžete taktéž zakracovat živé ploty, které nedovršily požadovaného vzrůstu.
  • Ochraňte biologickou cestou váš skleník, kde se díky narůstající teplotě množí velké množství škůdců.