PAPRIKY A RAJČATA NA VÝSLUNÍ: RADY PRO POŘÁDNOU ÚRODU

PAPRIKY A RAJČATA NA VÝSLUNÍ: RADY PRO POŘÁDNOU ÚRODU

Hlavní sezóna výsevu rajčat a paprik je už sice dávno ta tam, to však neznamená, že už tě tahle zelenina nebude potřebovat. Je totiž ideální doba na to, abys zasadil sazeničky do volné půdy a dopřál jim včasnou péči. Po správné péči, dočkáš se pořádné úrody!

Přesazovat sazeničky je vhodné už od poloviny května. Že ještě nemáš hotovo? Nezoufej a směle se pusť do toho! Volná půda na záhonech, ale i truhlíky se už nemůžou rajčat a paprik dočkat! Pěstík ti poradí nejen jak na správnou výsadbu, ale také jak o své sazeničky co nejlépe pečovat, aby se jim dařilo.

 

PŘESAĎ, ZASAĎ UŽ JE ČAS

Jak pro rajčata, tak pro papriky platí, že důležité je zejména vhodně zvolené místo. Obě plodové zeleniny potřebují dostatečný přísun slunečních paprsků, holt světlo a teplo jim dělá dobře! V případě rajčat nejlépe uděláš, budeš-li je sázet do půdy s hnojivem a kompostem.

Tip: Papriky a rajčata jsou poměrně vybíravé, nejen že urgují za dostatek slunečních paprsků, ale také potřebují kvalitní půdní prostředí. Kvůli vysokým nárokům na živiny se proto u paprik nedoporučuje provádět výsadbu na stejné místo až po dobu 5 let! Rajčatům se zase příliš dařit nebude, zasadíš-li je na půdu, která původně sloužila pro brambory nebo lilkovitou zeleninu. Zkus to zohlednit dřív, než bude pozdě.

Sazenice rajčat

 

VODA ŽIVÁ

Voda to je prostě základ. Ani tvé milé papriky a rajčata se tak neobejdou bez dostatečné a pravidelné vodní zálivky. Nezapomínej proto pravidelně svou milou zeleninu zalévat, aby měla z čeho růst. Papriky pak raději do větší hloubky a méně často.

Tip: Aby nedocházelo ke zbytečnému vysychání kořenů, zkus je pokrýt mulčem, můžeš tak hezky využít posečené trávy! Dalším dobrým tipem je soustředit se při zalévání jen na kořeny rostlin. Vyhýbat se zavlažování listů má totiž své opodstatnění, suché listy jsou méně náchylné k plísním!

 

S HNOJIVEM TO NEPOHNOJÍŠ

Naopak, plodová zelenina si žádá o přísun živin. Dopřej jí však hnojiva přiměřeně, aby ti brzy plodila zdravou zeleninu! Na výběr máš hnojiva organická (mletá rohovina, kravský hnůj,…) nebo minerální. V druhém případě si dávej především pozor na dávkování. Velké množství by mohlo spálit kořenový systém rostlin.

Tip: Pokud si s hnojením lámeš hlavu, vyzkoušej hnojiva určená přímo pro rajčata a papriky, se kterými to rozhodně nepohnojíš!

 Hnojivo pro rajčata a papriky

PLEVEL MUSÍ Z KOLA VEN

Ani papriky ani rajčata s plevelem moc nekamarádí. Přece jen je to křivák, co jim bere vodu i živiny a podílí se na vzniku nežádoucích plísní. A jinak to holt nebude, takže musí z kola ven!  Pusť se tedy do něj s vervou dřív, než nadělá škodu.

 

OPORA PODPORA

Především pro tyčková rajčata platí dvojnásob, že opora je podporou růstu. Dej si tedy záležet na tom, aby byly rostliny pravidelně přivazovány. Ideální řešení je přivazování ke kolíkům cca 1,5 m vysokým. Kolíky můžeš zatlouct do zeminy ihned po zasazení a rostliny k nim přivazovat až dosáhnou výšky přibližně 1 m.  Co se týče paprik, jsou to spíše holky nezávislé. Přesto se však může stát, že se začnou tíhou lámat. Snadno tomu předejdeš provázky vedenými ve výšce cca 30 cm, o které se v případě nutnosti budou moci opřít.

 

ZAŠTIPUJ A ZKRACUJ

Vyšší odrůdy rajčat potřebují na rozdíl od jiných speciální zásahy. Aby se příliš nerozrostli do šířky na úkor kvalitní úrody a aby se jim dostávalo dostatečné množství světla, je třeba zaštipovat. Doporučuje se rajčata pěstovat tzv. na 1 výhon. Znamená to, že se musíš pravidelně zbavovat vedlejších výhonů tak, aby zůstal jen ten hlavní, nejsilnější. U paprik je vhodné zaštipovat jen koncový vrchol tak, aby se hezky rozkošatila a více plodila, jinak si spíše poradí sama.

Tip: Při zaštipování nebudeš potřebovat žádné speciální náčiní, stačí se výhonků zbavit ručně stručně! Navíc třeba takový nůž by mohl způsobit přenášení nemocí z rostliny na rostlinu a to přece nechceš.