Brutnák lékařský - Borago officinalis

Brutnák lékařský - Borago officinalis

Pěstování brutnáku - zásaditý propustný substrát, výhradně slunné stanoviště, mírná zálivka

BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ

Brutnák nebo také borač je pěstován pro  zejména pro semena ale účiné látky jsou v celé rostlině krom kořene. Dosahuje výšky asi 15- 70cm vytváří tuhé listy, a chutná po okurkách.

Brutnák obsahuje silici a kyselicu křemičitou. Čerstvý brunták je boharý na vitamin C . Semena obsahují mnoho kyseliny gama-linoleové.

Silice má vlkiv na vylučování hormonů a na nervový systém. Kyselina gama-linoleová pak zmírňuje kožní onemocnění . Především na neurodermitidu se aplikuje olej z brutnáku. Křemík je důležitý pro výživu chrupavek a zdravý růst vlasů a nehtů.

Brutnákový olej se doporučuje k potírání suché nebo zanícené pokožky. lidé se sklonem k neurodermitidě trpí většinou poruchou tvorby enzymů a jejich tělo nedokáže samo vytvářet kyselinu gama-linoleovou. Potíráním brutnáku lze tuto látku účině získat.
Nať brutnáku působí příznivě na nadledviny. Také u lámavých nechtů a křehkých vlasů se doporučuje užívání brutnáku. Na růst a pevnost vlasů a nehtů má příznivý vliv výhradně kyselina křemičitá obsažená v celé části rostliny.

  • Koktejl: 5 lžic jemně nasekané bruntákové natě přelijte 1/2 l podmáslí. Přidejte sůl, pepř a trochu tabasca.
  • Obklad: 4 lžíce jemně nasekané natě bruntáku přelijte 1/2 litru vroucí vody, nechte 10 min luhovata poté sceďte. Necháme nasáknout gázu nebo plátěný hadřík a aplikujeme několikrát denně.
  • Olej lze zakoupit. 2-3x denně se jím potírají postižená místa.
  • Čerstvý brutnák lze použít jako dochucovadlo do okurkového salátu.


Květy a nať se ovšem nesmějí užívat delší dobu.