Bříza

Bříza

Pěstování břízy - běžný substrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka

BŘÍZA

Bříza jiným názvem také březina nebo březa dorůstá do maximální výšky 30 m.
Využívají se listy, kůra, dehet i šťáva tohoto známého a nenáročného listnatého stromu. Listy obsahují v prvé řadě flavonoidy, silice, hořčiny, třísloviny, saponiny ahojné množství vitaminu C. Šťáva obsahuje rostlinné růstové stimulátory, organické kyseliny a soli. Kůra betunin, nazývaný také březový kafr. Březový dehet je bohatý na fenoly, především kresol a guajakol.

Ve fytoterapii se používají hlavně březové listy. Mají silně počopudné účinky aniž by vyčerpávaly ledviny. Tento účinek se využívá při zánětlivých a bakteriologických onemocněních vylučovací soustavy. Také tiší křeče a desinfikuje. Mnoho lidí považuje březobé listí za zázrak na revma.

Čaj z březového listí se s oblibou používá na jaře k čištění krve, čistí také ledviny od kamene a písku a vyplavuje soli. Přispívá tak k celkovému očištění organismu. Revma nebo dna se ošetřuje také čajem. Pravidelné vmasírovávání březové šťávy do pokožky hlavy podmiňuje růst vlasů. Koupel je dobrá k pročištění porů pokožky.

  • Čaj: 1 lžíci sušeného březového listí přelijeme šálkem vřelé vody, luhujeme 10 min.Pijí se 4 šálky denně mezi jídly. Čaj se zapíjí vodou jelikož stimuluje činnost ledvin.
  • Kůra k pričištění krve: ze 30 g březových listů s 20 g drcených fenyklových semen, 20 g listy meduňky, 10 g šípků, 10 g květů černého bezu a 10 g violky trojbarevné připravíme směs. poté zalejeme 1 lžíci této směsi šálkem horké vody a luhujeme 10 min. Tento čaj se pije po dobu 5 týdnů, každý den 3 šálky.
  • Koupel: 4 plné hrsti březového listí přelijeme litrem vody, povaříme mízně asi 10 min. Tekutinu scedíme a přidáme do koupele.
  • Čerstvé mladé listy břízy můžete také vmíchat do salátu.

Čaj by neměli užívat lidé se slabým srdcem a ledvinami.