Ořešák / ořech

Ořešák / ořech

Pěstování ořešáku - těžký humózní susbtrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka

OŘEŠÁK KRÁLOVSKÝ

Ořešák královský někdy dorůstá výšky až 45 metrů. Je to vytrvalá rostlina, která se dožívá stáří až 100 let. Jeho kořen roste velmi hluboko a je velmi statný. Čím je kořen hlouběji, tím se strom dožije více let. Listy jsou velké, hladké, podlouhle vejčité a aromatické (jejich vůně odpuzuje obtížný hmyz). Na ořešáku se objevují žlutozelené jehnědy dlouhé asi 6-13 cm. Plodem je peckovice (vlašskýořech), která obsahuje jádra a ty mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Skládá se z dužnatého zeleného obalu (rubina), který po dozrání puká, hnědne a poté se rozpadne. Uvnitř se nachází pecka- tvrdá, světle hnědá skořápka, která je složena ze dvou oddělitelných částí. Jádro ořechu je semeno, obsahující až 50% olej.

Kvete od dubna do května.

Výskyt

Nejčastěji se pěstuje v zahradách a parcích. Vhodné je slunné stanoviště a ideální je sušší, propustná půda bohatá na vápník.

Použití

V potravinářství se využívají vlašské ořechy. Jsou jedlé i bez úprav a velmi výživné. Především se využivají v cukrářství, dá se z nich lisovat olej nebo se vyrábí pálenka ořechovice či ořechový likér.

Jeho dřevo je velmi kvalitní, těžké, trvanlivé a rychle roste. Možno jej opracovávat dlátem, soustružit i ohýbat. Používá se k výrobě nábytku, některých hudebních nátrojů nebo pažeb loveckých pušek. 

Z listů se po usušení vaří čaj, který pomáhá proti zácpě, nechutenství a poruchám trávení. Výluh z listu se aplikuje zevně při problémech s vyrážkami, pocením, uhry a proti vypadávání vlasů. 

Řadí se do čeledi ořešákovité.