Rakytník

Rakytník

Pěstování rakytníku - běžný zahradní susbtrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvá rostlinka poroste!

Rakytník řešetlákový je opadavý keř s trny, dorůstající do výšky 6 m. Na kořenech se nacházejí hlízky velké asi jako stolní hrozny a ty obsahují symbiotické bakterie, které jsou schopné vázat vzdušný dusík. Jeho kůra je šupinatá s černohnědou barvou. Listy jsou kopinaté, střídavé, krátce řapíkaté a většinou do 8 cm dlouhé a 2 až 8 mm široké. Pupeny s 2-3 hnědými šupinami jsou střídavé, kulaté až vejčité a malé. Hnědavě zelené květy jsou 4četné: samčí rostou v kláscích na bázi letorostů a jsou 3 mm široké, samičí nalezneme po 2-5 ve svazečcích v paždí letorostů. Plod je kulovitá nebo vejcovitá peckovice velká 6-9 mm. Je zbarvená do oranžova a jejich pecka je hnědá až černá. Plody dozrávají v září. Tento strom je mrazuvzdorný.

Kvete v březnu až dubnu.

Výskyt

Vyskytuje se na horských loukách, suťovištích, pobřežních dunách, březích horských potoků, apod. Velmi se vysazuje podél silnic, v parcích a zahradách. Vyžaduje neutrální až mírně kyselou, písčitou nebo drobně kamenitou půdu. Ideální je pro něj slunné stanoviště. Snese znečištěné ovzduší i přechodné sucho. 

Použití

V plodech je obsažen vysoký obsah vitamínů a mají i výbornou chuť. Jedí se samotné nebo se z nich vyrábí šťávy, džemy, likéry a vína.

Rakytník je léčivá rostlina. Semena i listy se staly součástí léků v očním, interním i kožním lékařství (ze semen se získává kvalitní žlutý olej). 

Jejich dřevo je kvalitní a lze jej použít na výrobu hůlek, držadel, dýmek, apod. 

Řadí se do čeledi hlošinovité.