Co vysévat v létě? Saláty, ředkvičky nebo bylinky

Co vysévat v létě? Saláty, ředkvičky nebo bylinky

Raná zelenina z jarních výsevů už je sklizená a ty si lámeš hlavu, jak naložit s prázdnými záhonky? Máš přitom spoustu možností, co ještě v průběhu léta vypěstovat. Semínka listové zeleniny, bylinek, ředkviček a dalších druhů čekají, aby se coby rostlinky pod tvýma rukama ukázaly světu.

Do podzimu zbývá ještě spousty času, zase ne však tolik, aby se dalo v létě vysévat úplně všechno. Vhodné jsou takové druhy zeleniny, které mají krátkou vegetační dobu, aby stihly dorůst dříve, než přijdou první podzimní mrazíky.

Saláty po celý rok

Mezi hlávkovými saláty vybírej odrůdy vhodné pro celoroční nebo letní pěstování. V teplém počasí mají saláty ve zvyku vybíhat rychle do květu. Když se tak stane, už tě na talíři moc nepotěší. Pokud ale chováš slepice, nevyhazuj takový salát hned do kompostu. Uvidíš, jakou z něj holky budou mít radost, když jej budou nadšeně oždibávat.

Odolnost k vybíhání do květu je tedy důležitý parametr, který si pohlídej při výběru vhodného osiva salátů pro letní výsev. U Pěstíka najdeš třeba celoroční hlávkový salát Adinal nebo Cassini, z ledových salátů pak např. celoroční Larsen nebo letní Traper. Z listových salátů můžeš vyzkoušet charakteristicky tvarovaný salát Dubáček určený k česání jednotlivých listů.

Pokud chceš vyzkoušet něco originálního a chuťově zvláštního, v létě se dobře pěstují také asijské saláty, které si získávají stále větší oblibu. Nabízejí neobvyklé chutě a různé barvy listů. Nezapomínej také na kořenitě pikantní rukolu, kterou můžeš začít sklízet za pár týdnů od výsevu. Je nenáročná, snadno poroste i v truhlíku.

Ředkvičky v létě? S dostatkem zálivky žádný problém

Ředkvičky rostou velmi rychle, z letních výsevů proto stihnou do podzimu bez problémů dorůst. Ideální jsou odrůdy určené pro celoroční pěstování např. LadaDuo nebo Granát. Hlavní úskalí však představuje zálivka. Pokud ředkvičkám nezajistíš rovnoměrnou vlhkost půdy po celou dobu pěstování, nebude se jim dařit a utrpí i na chuti. Mohou pak být velmi pálivé a hořké. V letošním extrémně suchém létě to v některých lokalitách nebude s ředkvičkami snadné.

Bylinky a výhonky pro pestřejší jídelníček

Celá řada bylinek vyroste během pár týdnů. Čerstvá bazalka je skvělá snad do každého letního jídla a zeleninové saláty se bez ní neobejdou vůbec. Na pěstování není příliš náročná, úspěšně ti vyroste i v truhlíku. Průběžným výsevem po celou sezónu si také zajistíš dostatek kopru do okurkového salátu, na omáčku nebo pro zavařování okurek.

Zeleninu můžeš ale sklízet i dřív než doroste, třeba mladé výhonky brokolice, ředkviček nebo mangoldu jsou velmi chutné, drobné lístečky vypadají dobře i jako ozdoba na talíři. Z hlediska zdravotních účinků jsou ceněny téměř jako zázrak. Určitě stojí za vyzkoušení.

Kdo chce mít jistotu, pořídí si hotovou sadbu

V létě je možné pěstovat zeleninu i z předpěstované sadby. Pokud máš obavy, že ti v horkém létě semínka na záhonu nevzejdou, můžeš si třeba sazenice salátů předpěstovat, nebo zakoupit. Během léta také ještě seženeš sazenice květáku či kedluben. A pokud už nic pěstovat nebudeš, nenechávej záhonky prázdné, raději vysej zelené hnojení. Použít můžeš třeba řepku.

Výsevné pásky pro snazší pěstování

Někdy nebývá úplně jednoduché vysévat zeleninu tak, aby měly rostlinky následně správné rozestupy a netísnily se navzájem. Musíš je pak důkladně protrhat a vyjednotit. Je to práce navíc a zároveň plýtvání osivem. Jindy se naopak i těm zkušenějším může stát, že nějaké místo v řádku omylem vynechají. S těmito problémy ti mohou pomoci výsevné pásky obsahující jednotlivá semínka ve správných rozestupech, které vložíš do vyhloubeného řádku, zahrneš hlínou a dál postupuješ stejně jako u každého jiného výsevu. Pro letní pěstování se ti z Pěstíkovy nabídky může hodit kombinace salátů - Dubáček, Redin, Verala, dále směs asijských salátů nebo třeba rukola.