Zahrádka na balkoně. Vypěstuj si zeleninu, bylinky i ovoce!

Zahrádka na balkoně. Vypěstuj si zeleninu, bylinky i ovoce!

Pěstování ovoce i zeleniny na minimálním prostoru může být docela výzva. Bohatá úroda z balkonu však není nesplnitelný sen. Pokud budou mít rostliny dostatečně velkou nádobu, je velká šance, že se i na balkoně bude dařit celé řadě běžných zahradních plodin.

Pokud ti v hrudi bije zahradnické srdce, ale nemáš zrovna kam zabořit ruce do hlíny, může ti balkon poskytnout nečekaně uspokojivou náhradu. Klíčem k úspěchu jsou dostatečně velké květináče či truhlíky, pravidelná zálivka a kvalitní substrát. Důležitou roli hraje také poloha balkonu vůči světovým stranám. Prosluněný balkon je zkrátka výhra. Nejobtížněji budeš svoje pěstitelské nadšení realizovat na severně orientovaných balkonech. Problém může také představovat trvalé zastínění jinými budovami.

Jak vybrat nádoby vhodné velikosti?

Čím menší květináč, tím méně prostoru bude mít rostlinka k růstu a bude se jí také hůře hospodařit s vodou. Bylinky jako je třeba bazalka, oregano, šalvěj nebo kopr porostou dobře z přímého výsevu v běžném truhlíku nebo větším květináči. Zakoupené sazeničky bylinek v malinkých květináčcích určitě co nejdříve přesaď do větších.

Pro pěstování běžných zahradních odrůd tyčkových rajčat je potřeba nádoba se substrátem o minimálním objemu 20 l na jednu rostlinu. Někdy se místo nádoby používá silnější igelitový pytel s dírami vespod pro odvod vody nebo různé další typy pytlů a vaků speciálně určených pro pěstování. Plodová zelenina obecně potřebuje nejvíce prostoru. Na balkoně je možné úspěšně vypěstovat třeba i okurky nakladačky nebo dýně hokaido.

Pokud se rozhodneš pro pěstování ředkviček, postačí truhlík, kam je vyseješ do dvou řádků. Pro mrkev ale musíš zvolit hlubší nádobu (alespoň 30 cm), která umožní dlouhým kořenům optimální podmínky pro vývoj. Hlubokou nádobu vyžadují také brambory. Drobné chilli papričky jsou pro pěstování na balkoně jako stvořené a postačí jim klasický truhlík. S truhlíkem si vystačí také různé saláty, rukola nebo špenát.

Pro pěstování zeleniny je možné použít i samozavlažovací truhlíky, je však třeba dávat pozor, aby substrát nebyl dlouhodobě zamokřený. Novou vodu dolévej, až když je nádržka prázdná.

Odrůdy zeleniny i bylinek vhodné na balkon

U některých oblíbených plodin jsou k dostání odrůdy speciálně vyšlechtěné pro pěstování na balkonech. Asi nejznámější z nich jsou balkonová rajčata např. Vilma. Jedná se o keříčkové druhy nízkého vzrůstu, které bohatě plodí chutná minirajčata. I přes svůj malý vzrůst ocení oporu v podobě nízké tyčky. Rostlina obtěžkaná plody se sama neunese a byla by škoda, kdyby se vylomila.

Z bylinek nízkého vzrůstu ti na balkoně budou dělat radost kompaktní druhy bazalek např. bazalka trpasličí. Mají většinou tuhé, bohatě se větvící stonky a drobné, mimořádně aromatické lístečky. V květináči vytvoří hustý keříček, který je atraktivní i na pohled.

Zalévání je jen na tobě, příroda nepomůže

Na zahrádce se o zalévání více či méně postará příroda a tvoje pomoc je nutná jen v období delšího sucha. Na balkony se většinou tolik dešťových kapek nedostane, kompletní zodpovědnost leží v tomto ohledu na tobě. V nejteplejších letních dnech bývá potřeba zalévat ráno i večer. Po zalití si konve hned zase naplň, aby voda do dalšího zalévání stačila převzít okolní teplotu. Ledová voda se nebude líbit žádným rostlinám. Pravidelně kontroluj stav substrátu, pokud je ještě dostatečně provlhčený, zalévání odlož, většina rostlin trvalé přemokření nesnese. Ideálně by však zároveň substrát neměl zcela vyschnout. Na balkoně také zajisti květináčům a truhlíkům dostatečně velké podmisky, aby nehrozilo, že voda bude přetékat a kapat dolů k sousedům na prádlo. Pozornost věnuj také hnojení, u Pěstíka si určitě vybereš vhodné hnojivo pro plodovou zeleninu i balkonové rostliny.

Květiny na balkon patří

Přes záplavu bylinek a zeleniny nezapomínej také na květiny. Muškáty či petůnie na balkon zkrátka patří. Ze semínka můžeš zkusit vypěstovat třeba nenáročné afrikány nebo jedlou lichořeřišnici. Ani ovoce však není pro balkónové zahrádky zapovězeno. Stáleplodící převislé jahodníky jsou pro pěstování v nádobách ideální. Ozobávání sladkých jahůdek se bude líbit dětem i dospělým.