Anýz

Anýz

Pěstování anýzu - propustný substrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka

Anýz je výrazně aromatická, asi 4 cm vysoká bylinka. Vytváří květenství ve tvaru okolíku bílé barvy. Pochází z Asie a jižní Evropy. jako léčivá rostlina i jako koření je známý už od starověku.

Drogou jsou plody anýzu, obyvkle ještě nedozrálé dvouzažk, které je nutno sklízet zrána, jinak plody velmi opadávají. Intezivně voní a chutná silně kořenitou chuťí. Z látek je nejdůležitější anetol, který je obsažen v rostlině ve velkém množství. Kromě silic obsahuje rostlina naké proteiny, oleje a cukry.

Využívá se zejména na horní cesty dýchací, a je součástí mnoha čajových směsí. V kosmetice se používá k desinfekci ústních vod a zubních past. Při zevním užití ve formě masti působí insekticidně a repelentně na dotěrný hmyz a parazity.