Andělika

Andělika

Pěstování anděliky - dobře propustný substrát, přavážně polostín, vydatná zálivka

Aromatická asi 1 m vysoká léčivka. přirozeně roste na vlhkých loukách, prameništích, světlých křovinách a u lesních potoků.

Mezi alternativní názvy anděliky patří andělský kořen, děhel a svatodušní koření.

Používají se zejména kořeny a plody. Rozdrobený sušený kořen anděliky obsahuje mnoho účiných látek jako éterické oleje, hořčiny, třísloviny, pryskyřici, vost a peknin.

Éterické oleje s hořčinami obohacují chuť k jídlu, podporují trávení a zmírňují křeče. Aktivují také sekreci žluče. Působí jako expektoransk, tedy umožňují odkašlávání. Andělika se užívá také zevně a to na revma.

Při pravidelném pití čaje před jídlem stimuluje chuť k jídlu. Čaj také pitý po doušcích tiší silný kašel.Koupel z kořene anděliky nebo krémy a masti zmírňují revmatické problémy.

Používá se také jako koření, zejména do polévek.

  • Odvar: 1 lžíci jemně nasekané sušeného kořene anděliky povaříme 5 min v jednom šálku vody. luhujeme 2,5 min. Během dne vypijeme postupně 3 hrnky.
  • Víno: 50 g jemně nasekaného sušeného kořene anděliky přelijeme 1 l bílého vína. Necháme odstát asi 6 dní. Scedíme a pijeme jednu sklanici vína deně při zažívacích problémech.
  • Koupel: 100 g sušeného nakrájeného kořene povaříme asi 15 min. v 1 l vody. poté zcedíme a vlijeme do koupele. Při revmatu se tako koupel doporučuje 2x týdně vždy po 15 minutách . 


Při dlouhodobém užívání působí látky v andělice na kůži. ta je citlivější k UV záření, je proto nutné se vzdát přílišnému opalování na slunci.