Zbav se džungle na zahradě, zatoč s plevelem!

Zbav se džungle na zahradě, zatoč s plevelem!

Je tvá zahrada plná plevele a tvé rostlinky se samy neubrání? Nedovol, aby je zaplavila nežádoucí džungle. Nenech si zničit svou bohatou úrodu nebo krásný trávník. Braň se, bojuj! Pěstík ti přináší osvědčené triky, jak s plevelem zatočit, ale také jak jej zužitkovat.

Plevel je nevítaným společníkem nejen záhonů, kterým zabraňuje v úrodnosti plodin, ale také trávníků nebo dlážděných chodníků, kterým ubírá na kráse. Zatímco v přírodě je mu dopřáno volnosti, na dvorku si s ním musíš umět poradit vlastnoručně. Chceš se přece pyšnit upravenou a co více, úrodnou zahradou nebo ne?

 

Co je ten plevel vlastně zač?

Za plevel lze považovat všechny rostliny, které jsou nežádoucí pro úrodu a také tak trochu navíc pro samotnou zahradu a jejího majitele. Nejenže takový plevel ubere na kráse tvé šlechtěné zahradě, ale především způsobí škodu plodinám, které přirozeně okrádá o vláhu a živiny. Plevel je holt nenápadný, přítulný zlodějíček, na kterého si musíš dávat pozor. Nejhojněji se na své zahradě můžeš setkat například se sedmikráskami, pampeliškami, jitrocelem nebo kopřivami. Dále také narazíš na pýr, podběl, merlík nebo pcháče.

 

Zbav se plevele mechanicky

odstraňování plevele mechanicky

Způsobů jak se plevele zbavit je vícero, jedním z nich je klasické ruční odstraňování. Tento způsob není příliš pohodlný, ale zato funguje. Mechanicky je vhodné se zbavovat zejména plevele v užitkové části zahrady, kde se tak vyhneš zbytečnému pronikání chemie do výživné půdy. Domácí zelenina a ovoce je přece o tolik lepší, než kupovaná právě proto, že se bez umělých postřiků obejde!

Jaké jsou možnosti mechanického odstraňování?

Patří sem nejen klasické vytrhávání, které má však jen velmi krátkodobý efekt, ale také vysekávání, vypichování nebo vykopávání celých rostlin plevele, které je mnohem účinnější.

Co budeš potřebovat a jak postupovat?

Ideální je pustit se do boje zavčasu, tedy v době, kdy plevel ještě nestihl vyrašit v plné síle. V takovém případě jsou nejen rostliny, ale také jejich kořeny slabé a nestihnou vysemenit. Je tedy větší šance, že se jich zbavíš nadobro! Využívej motyčku a vidle a buď důsledný. Vytahuj celý plevel i s kořínky, nejen nadzemní část rostliny. Občas ti to dá nejspíš zabrat, ale na rozdíl od pouhého vytrhávání se tento způsob dlouhodobě vyplatí.

Dále zeminu okopej a v případě okrasných dřevin nebo trvalek také mulčuj, tedy zakryj vrstvou trávy nebo kůry tak, aby nedocházelo k dalšímu prorůstání plevelem. Za stejným účelem můžeš použít také černou netkanou textilii. Následné zálivce vodou se pro tentokrát vyhni.

 černá netkaná textilie

Zbav se plevele pomocí chemiechemické odstraňování plevele

Přestože pro domácí účely je vhodnější a často zcela dostačující způsob mechanický, představím ti také chemickou metodu odstraňování plevele. Pamatuj však, že přírodní způsob je k tvé zahradě a to zejména pro tvé záhony s plodinami mnohem šetrnější! Chodníky a jiné uměle vytvořené plochy se však často budou dožadovat speciálního ošetření, v tom případě vsaď na účinnou chemii.

Chemické hubiče plevele zvané herbicidy jsou dvojího druhu. Setkat se můžeš s tzv. herbicidy totálními, které zahubí veškeré rostliny lusknutí prstem. Můžeš je tedy použít, chceš-li se zbavit kompletně vegetace na určité ploše, tedy např. pro odstranění nežádoucích porostů na tvém chodníku. Druhým typem jsou herbicidy selektivní, které působí jen na vybrané druhy vegetace. Vhodné jsou např. na travnaté plochy.

Jak postupovat?

Chemické přípravky aplikuj individuálně podle návodu. Nejideálnější je však přípravky aplikovat za slunného počasí během dne. Vyhneš se tak vymytí nebo necílenému rozšíření deštěm a vlhkem z rosy. Herbicidy potřebují také určitý čas, aby mohli zapůsobit, proto počkej až do úplného sesychání a zežloutnutí rostlin a až poté je zcela odstraň (manuálně).

 

Abychom mu nekřivdili...aneb jak plevel zužitkovat

Plevele se primárně snažíme zbavit, ale dá se i hezky zužitkovat! Mnohým z nezvaných zahradních hostů se totiž nedají odepřít jejich léčivé účinky (např. taková jitrocel nebo kopřiva). Některé z nich jsou také zdrojem pylu a včelaři je tedy spíše ocení, než aby proti nim přímo bojovali. Kromě toho, že se jich tedy budeš chtít primárně zbavit, zkus je také druhotně využít.

Léčivé plevele se dají sušit, lisovat nebo používat čerstvé. Vařit z nich můžeš například čaje, vyrábět přírodní kosmetiku nebo léčiva. Plevel může sloužit také k mulčování, v tomto případě si však dávej pozor, aby se nejednalo o semenící rostliny, v opačném případě by nadělal více škody, než užitku!

 

Shrnutí

Na záhonky se zeleninou a ovocem zaplavené plevelem platí poctivé mechanické odstraňování. Je zbytečné a škodlivé používat chemii! Zatímco u chodníků, dlažby a travnaté plochy si můžeš dopřát pohodlnější, účinné chemické pomoci. V obou případech platí, že trpělivost a pravidelnost se vyplatí!