Dobromysl / Oregáno

Dobromysl / Oregáno

Pěstování dobromysle - lehký substrát, slunné stanoviště i polostín, malá zálivka

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvé oregáno poroste!

Dobromysl neboli oregáno je bylina s dřevnatým výběžným oddenkem vysoká 20-90cm. U nás roste dost hojně zejména na výslunných stráních, světlých křovinách, mýtinách, lesostepi ale i na zastíněných stanovištích.

Pro své účinky se využívá nedokvetlá nať. Ke sběru jsou vhodné teplé suché dny v létě. Droga je tmavozelená a voní příjemnou kořenitou vůní. Jde o silici, je tedy značně těkavá. Léčivé účinky dobromysle jsou hlavně na trávící ústojí, např. zvýšené vylučování žluči. Silice má také značné desinfekční účinky. Na onemocnění horních cest dýchacích má dobromysl protizánětlivé účinky.
V čajových směsích pomáhá při nechutenství, zažívacích potížích, žaludeční a jiné neuroze, na zlepšení střevní peristaltiky, na záněty průdušek, kašel, revma,. Na záněty dáchacích cest se používá jako kloktadlo.

Dobromysl se dnes využívá ve framacii a kosmetice, zejména v mydlářství. Čerstvá i suchá nať je dobré koření, hlavně v italské a francouzské kuchyni. Je součástí směsí ari koření. Dobromysl je také dobrá medonosná rostlina.

Dobromysl obsahuje také hnědočervené barvivo, kterým se dříve barvila vlna.