Máta

Máta

Pěstování máty - humózní susbtrát, slunné stanoviště, mírná zálivka

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvá máta poroste!

Máta peprná

Máta peprná (lat. Mentha piperita) je z čeledi hluchavkovité. Původ v případě máty peprné se jedná o křížence máty vodní a a máty klasnaté. Tento kříženec, oblíbený pro svou intenzivní vůni, je znám od konce 17. století. Občas bývá také označován jako čajová máta nebo anglická máta.

Máta je vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstající do výšky až 80 cm. Z lodyhy vyrůstají podlouhlé zubaté listy, podobné kopřivovým. Zpravidla jsou sytě zelené, ale někdy se, společně s lodyhou, zbarvují slabě do červena. V létě se rozvíjejí růžové až fialové květy v lichoklasech, které ale nepřinášejí žádná semena. Máta peprná se šíří mnoha podzemníhy výběžky. Hlavní obsahovou látkou jsou silice ( éterické oleje) s mentolem.

Máta peprná se na rozdíl od ostatních druhů mát nemnoží semenem a může se množit jen kořenovými výběžky. Pro začátek si tedy musíme koupit alespoň jeden exemplář. Máty jsou ideální půdokryvné rostliny, rychle a silně se rozrůstající. Pokud si to nepřejete, můžete mátu jednoduše vysadit do velkého květináče. Pokud se na listech objeví rez, radikálně celou rostlinu seřízněte. Rychle znovu obrazí. V chladných oblastech je radno máty na zimu přikrývat.

Použití máty

  • bylinková kuchyně - čerstvými listy je možné okořenit saláty, omáčky, polévky, zeleninu nebo masité pokrmy. Čerstvé a sušené listy poskytují osvěžující čaj.
  • léčivé účinky - pro vysoký obsah mentolu působí máta peprná protikřečově a uklidňuje. Čaj pomáhá při nevolnosti a jiných žaludečních a střevních potížích. Inhalace máty uvolňuje ucpaný nos.
  • kosmetika - listy máty peprné v koupelové vodě působí povzbudivě a osvěživě.
  • okrasná hodnota - máta peprná nádherně voní a láká na své květy mnoho včel a motýlů.