Konopí/marihuana

Konopí/marihuana

Pěstování konopí / marihuany - propustný humózní substrát, výhradně slunné stanoviště, mírná zálivka

Konopí je jednoletá bylina z rodiny Cannabaceae. Je pěstována v teplejších oblastech i v oblastech mírného pásu jako významná průmyslová rostlina, účiná léčivka a populární relaxant.

Z průmyslového konopí se vyrábí textilie, používá se také k výrobě lan a zvukových a tepelných izolantů. V kosmetice je důležité pro výrobu oleje a mastí. Také slouží jako palivo. Pěstuje se na semena, která jsou velice zdravá. 

Ačkoli je konopí  tzv. měkká droga a je méně nebezpečná než alkohol, je podle OSN tato psychoaktivní droga ve většině zemí zakázána. Hlavní psychoaktivní chemická sloučenina konopí je tetrahydrocannabinol - THC.

Konopí dělíme na 4 základní taxomy:

  • Sativa (Cannabis sativa) - Sativa je výchozí druh všech odnoží. Pochází z rovníkové oblasti a dorůstá do výšky až 6m. Jde o velmi psychoaktivní odrůdu která dosahuje nejvyšších obsahů účinné látky THC. Mimo přímé konzumace je ale tento druh dúležitým zdrojem pro výrobu pevných tkanin, pro stavebnictví, kosmetiku, olej,  biopaliv a samozřejmě léků.
  • Indica (Cannabis sativa subsp. Indica) - Je poddruh Sativy. Přirozeně roste v himalájských oblastech a také v severní Indii. Díky tomu jde o druh více tolerantní k chadu. Tento taxom je pěstován hlavně pro své psychoaktivní účinky, na průmyslovou výrobu, mimo farmacii, se příliš nehodí. Dorůstá maximální výšky 3 metry a velmi bohatě kvete.
  • Spontane (Cannabis sativa subsp. Spontanea) - Jde taktéž o poddruh Sativy. Spontane je divoce rostoucí druh konopí vyskytující se hlavně ve východní Evropě a Rusku. Je typický brzkou dobou květu a malým obsahem THC maximálně 0,5%. Do této skupiny patří Konopí seté, typické právě pro naše podnebí. Nyní je rozšířeno až do oblastí Číny.
  • Kafiristanica (Cannabis sativa subsp. Kafiristanica) - Konopí afghánské je izolované a roste přirozeně pouze v pohoří Hindukúš. Pěstuje se zejména v afghánských a pákistánských horách. Tento poddruh nikdy nepřekročí výšku 1,5 metru. má velmi vysoký obsah THC a využívá se tak především na výrobu hašiše, což je vpodstatě extrahované THC


Konopí obsahuje přibližně 70 aktivních látek - kanabinoidů. Mezi ty nejvýznamější patří tetrahydrokannabinol (THC), kannabidiol (CBD) a kannabinol (CBN). Pro svůj obsah účincýh látek se pěstuje především odrůda Sativa a Indica.Obsah THC se pohybuje v rozmezí  0,1 - 30% v závislosti na původu a způsobu pěstování. V moderním pěstování je stále častější hydroponí pěstování, které obsah THC v konopí značně zvyšuje.

Konopí se pro rekreační a léčebné účely pěstuje na korunu samičích rostlin - marihuanu a konopnou pyskyřici neboli hašiš.
Největším producentem extrahované drogy - hašiše je Afgánistán s téměř 3 000 tunami této drogy ročně. Hojně je konopí pěstováno také v oblastech Maroka a jižního Španělska.

V mnoha zemích se užívá na řadu zdravotních problémů

  • Nevolnost a zvracení
  • Anorexie a kachexie - konopí k léčebě anorexie
  • Křeče
    • Pohybové poruchy
    • Bolesti
    • Kožní problémy - konopí k léčbě bolestí
    • Glaukom
    • Epilepsie
    • Astma
    • Závislosti
    • Psychologické problémy
    • Autoimunitní choroby a záněty

    Užívá se ve formě kouření, kdy 15 až 50% THC vstupuje do krevního oběhu a nastupuje euforický až sedativní účinek drogy. Trvá přibližně 45 minut než droga odezní. Kouření lékařské marihuany se velmi dobře léčí zelený oční zákal - glaukom, nevolnost, nechutenství, stres, deprese, parkinsonova choroba, roztroušená skleroza, migréna a nespavost.

    Při zevním užití jamo mast léčí velmi dobře kožní problémy jako atopický ekzém, dále revma, svalové křeče aj.

    Marihuana vytváří pocity euforie, podporuje smích, vzrušení, zklidnění, sebepoznávání, stimuluje k jídlu, spánku, navozuje pocit bezpečí. Rozšiřuje také zornice a vysužuje ústa.
    THC může být příjmáno také v jídle, např. v másle, mléce, pečivu aj.  Aktivní látky jsou totiž rospustné v tucích i alkoholu. Předávkování není smrtelné, avšak může dojít ke stavům úzkosti nebo paranoie.

Konopné vlákno se vyrábí z okrajové části stonku a hrahe významou roli v textilním průmyslu. Vyrábí se z něj například košile. Než se ale stane z konopného vlákna košile, musí projít  stádiem máčení, broušení, potěrání,  česání a barvení.


Konopí je také významná surovina pro výrobu oleje, přesněji semena konopí. Olej je tmavě zelený, až téměř černý a je bohatý na omega-3-mastné kyseliny. Někomu připomíná chuť lískových ořísků. Konopný olej je bohatý na polynenasycené kyseliny a je velmi zdravý pro kokožku. Je tedy nejvíce využívaný v kosmetice, zejména na suchou plěť - ekzémy, kožní problémy, dehydretovanou pokožku v zimě.

Jako izolant našla konopná směs význam ve stavebnictví kde nahradila například azbest a skleněnou vlnu.

V potravinářském průmyslu jsou ceněné vysoké nutriční kodnoty této rostliny. Semena jsou bohatá na vlákninu 83%, sacharidy, bílkoviny, základní aminokyseliny, vitaminy B a E. Semena se také melou na mouku, která neobsahuje lepek, na který je mnoho lidí alergických.