Co vysévat v únoru? Předpěstujte si za oknem květiny, bylinky i zeleninu!

Co vysévat v únoru? Předpěstujte si za oknem květiny, bylinky i zeleninu!

Venku to tak ještě nevypadá, ale zahradní sezóna právě začíná. Mnoho rostlin, které budete na záhon vysazovat třeba až v květnu, musíte doma za oknem vysévat už v únoru. Které to jsou a jak postupovat?

Některé zahradní plodiny se sází už od ledna, opravdový shon však na parapetech začíná v únoru a březnu. Začněte plánováním letošních záhonků a truhlíků, ať máte jasno, co byste chtěli pěstovat a v jakém množství. Zásoby starých semen důkladně proberte. Semínka, která vám léta leží v šuplíku, už většinou dobrou službu neudělají. Čerstvé a kvalitní osivo je prvním krokem k bohaté úrodě. Jak dlouho vydrží semínka klíčivá a jak klíčivost otestovat si můžete přečíst v článku zde.

Správný substrát je základem úspěchu

Pro výsevy nepoužívejte hlínu ze zahrady, může obsahovat zárodky houbových chorob, které jsou příčinou tzv. padání klíčních rostlin. Zvolte buď speciální substrát pro výsev a množení, nebo použijte rašelinové tablety tzv. jiffy, které se po nabobtnání vloží do misky či sadbovače, do nich dáte semínko a rostlinka se pak na záhon vysazuje přímo s tímto rozložitelným obalem. Někteří zahrádkáři si také oblíbili výsev do čistého perlitu či vermikulitu, v tomto případě je nutné hned po vzejití začít s dodávkou živin tekutými hnojivy.

Jaké pomůcky se hodí pro výsev?

Nejjednodušší je výsev do klasické výsevné misky. Pro náročnější jsou pak určeny nejrůznější typy sadbovačů v mnoha velikostech. Zajímavou variantu představuje sadbovač s rozložitelnými rašelinovými kelímky nebo s otvory pro umístění jiffů. Za vyzkoušení stojí také sadbovače s předpřipraveným pěstebním médiem, jakým jsou třeba kostky z čedičové vaty. Semínka potřebují při klíčení zvýšenou vlhkost, v bytě ale bývá během topné sezóny spíše suchý vzduch. Řešení nabízejí domácí minipařeniště a miniskleníčky s ventilací.

Kterou zeleninu a bylinky vysévat v únoru?

Některé druhy zeleniny rostou ze začátku velmi pomalu, proto je předpěstování nezbytné. V únoru vysévejte za okno nebo do vytápěného skleníku raný salát, kedlubny, brokolici, lilek, květák, okurky (pro pozdější pěstování ve skleníku), rajčata nebo papriky, z bylinek potom bazalku, majoránku a mnohé další. Na poslední chvíli můžete ještě zkusit i celer, ale pro ten byl nejvhodnější čas výsevu už na konci ledna. Do pařeniště i nevytápěného skleníku můžete už koncem února vysévat ředkvičky, které vyklíčí i za poměrně nízkých teplot. Od konce měsíce také nastává správný čas pro naklíčení brambor pro ranou sklizeň. Umístěte je do bedýnek na světlé místo s teplotou 10 až 15 °C.

Časným výsevem letniček ušetříte

Možná jste zvyklí si pestrobarevné letničky kupovat na začátku léta jako vzrostlé sazenice v zahradnictví. Můžete si je ale zkusit vypěstovat i ze semínek, čímž se vám otevře široký výběr nejrůznějších odrůd, které v obchodě ani neseženete. Pokud budou vaše pěstitelské snahy korunovány úspěchem, za rostliny navíc výrazně ušetříte. V mnoha případech za cenu sáčku s desítkami (i stovkami) semínek nepořídíte ani jedinou sazenici téže rostliny. Časný výsev vyžadují begonie, petúnie, lobelky, hledíky, hvozdíky, verbeny nebo šalvěj zářivá. Některé druhy oblíbených a nenáročných letniček jako jsou např. aksamitníky (afrikány), můžete také vysévat už v únoru. Ačkoli rostou rychle a nevadil by jim ani mnohem pozdější výsev, zajistíte si tak dřívější kvetení.

Zvyšte šance na úspěch

Podrobněji se časným výsevům za okno věnujeme v článku o sazeničkách. Obecně však musíte sledovat teplotu (požadavky se liší u různých rostlin od 15 do 20 °C), vzdušnou vlhkost (cca 50 %), zálivku (substrát nesmí být přemokřený, ale ani suchý) a bezpodmínečně zajistit mladým rostlinkám dostatek světla. Větším semínkům pomůže ke klíčení, když je na pár hodin až dní před výsevem namočíte do vody, kterou ale pravidelně vyměňujte. Ačkoli rostlinky potřebují zvýšenou vlhkost, zároveň je třeba také zajistit dostatečné větrání, aby se nezapařily. V případě, že sazeničky pěstujete na výsevní misce, přepikýrujte je do samostatných kelímků, jakmile trošku zesílí. Většina předpěstovávaných rostlin se na venkovní stanoviště vysazuje od poloviny května po „zmrzlých“.