Jaro klepe na dveře! Co dělat na zahradě na přelomu února a března?

Jaro klepe na dveře! Co dělat na zahradě na přelomu února a března?

Zahradní sezóna se nezadržitelně blíží. Možná u vás na zahradě ještě leží sníh, ale jaro už je zkrátka ve vzduchu. Se spoustou věcí můžete začít hned, pravé zahradní šílenství pak naplno propukne, jakmile se trošku oteplí.

Naplánujte záhonky a nakupte semínka

Pokud jste se ještě během chladných měsíců nepustili do vylepšování svých osevních plánů, nabízí konec zimy ideální příležitost všechno dohnat a do nové sezóny vykročit s perfektní přípravou. Ta vám později ušetří spoustu práce a starostí. Prohlédněte si širokou nabídku osiv u Pěstíka, kde najdete semínka zeleniny, bylinek i květin.

Stále je čas na předpěstování zeleniny i okrasných letniček

Celer už asi předpěstovat nestihnete, pro rajčata, papriky, brokolici, melouny a mnoho dalšího je vhodná chvíle až do poloviny března. Stejně tak si můžete vypěstovat sazeničky mnoha druhů okrasných květin jako je aksamitník, gazánie nebo astra čínská. Pěstování vlastních sazeniček je lákavé, musíte ale rostlinkám nabídnout vhodné podmínky, ke kterým patří především dostatek světla, správná teplota (v závislosti na požadavcích konkrétního druhu mezi 15 a 20 °C), vyšší vzdušná vlhkost (okolo 50 %) a kvalitní substrát. Pokud situace na vašem parapetu není optimální, může být jistější nákup sazenic v zahradnictví.

S prvními výsevy na záhon počkejte na oteplení

V závislosti na počasí můžete začít s přímým výsevem nejotužilejších druhů zeleniny, ke kterým patří mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, hrách, ranné saláty nebo kopr. Pokud se trošku oteplí a denní teploty se začnou pohybovat kolem 15 °C, hned se pusťte do toho. Větší jistotu v začátcích poskytne vašim rostlinkám foliový kryt nebo překrytí bílou netkanou textilií.

Skleník potřebuje jarní úklid

Na příchod jara připravte také skleník. Důkladně vyvětrejte a vše pečlivě vyčistěte. Umyjte skla či polykarbonátové tabule, odstraňte veškeré zbytky rostlin a plevele. Pokud už máte pěstební substrát ve skleníku několik let, je čas jej nahradit novým. Případně záhony alespoň zryjte a přihnojte. Jestliže ještě na zahradě leží bílá pokrývka, můžete sníh naházet na záhony ve skleníku. Voda z rozpuštěného sněhu prospívá půdě.

Podpořte letní kvetení okrasných keřů

Některé keře je potřeba v předjaří seříznout, aby v létě pěkně a bohatě kvetly. Do této kategorie patří takové druhy, které kvetou na jednoletých výhonech. U ostatních by zkrácení naopak mohlo znamenat méně květů. Než sáhnete po nůžkách, zjistěte si proto o vašem keři více informací. Seříznutí prospěje keřům jako je komule Davidova (neplatí to však obecně pro všechny komule), levandule, tavolník japonský, hortenzie latnatá, čilimník černající nebo mochna křovitá.

Při prořezávání nezapomeňte na rybíz

Rybízové keříky by se měly prořezávat pravidelně na konci zimy v době, kdy už pominou nejtužší mrazy. Protože se u jednotlivých druhů rybízu správný postup liší, mnozí zahrádkáři si postupně v průběhu let označují jednotlivé výhony pro odlišení jejich stáří. U černých rybízů jsou nejplodnější dva až tři roky staré větve, u červených a bílých se největší úrody dočkáte na větvích dvou až pětiletých. Obecně mívají starší větve oproti mladým tmavší povrch kůry. Každopádně odstraňte všechny poškozené části keře. Na řezné plochy použijte štěpařský vosk či podobnou vhodnou ochranu.

Ovocné stromy ještě spí, ale...

Jako prevence houbových a jiných chorob shrabejte veškeré zbylé listí či plody pod ovocnými stromy. Pokud plánujete na jaře vysazovat stromy nové, vykopejte si jámy v předstihu. Prospěje to budoucímu stromu a hotová práce se bude hodit v momentě, kdy už na jaře nebudete vědět, kam dřív skočit. Pokud si na zahradě děláte všechno sami, můžete na konci února také roubovat třešně, višně nebo meruňky. Rouby se v tuto dobu dají odebírat z jabloní a hrušní, u kterých nastal také vhodný čas na prořezání.

Probuďte muškáty ze zimního spánku

Přezimující muškáty nejprve zkraťte asi o třetinu a přeneste je na dostatečně světlé místo. Určitě jim udělá dobře přesazení. Čerstvý substrát a mírné zkrácení kořenů rychle nastartuje jejich růst.