5 zahradních zeleninových stálic, které letos určitě vyzkoušejte!

5 zahradních zeleninových stálic, které letos určitě vyzkoušejte!

Patří k nejčastějším druhům zeleniny pěstované na zahradách, znáte je snad ve všech kuchyňských úpravách, přitom vás stále dokážou něčím překvapit. Saláty, papriky, rajčata, mrkev a okurky jsou všechno, jenom ne nudné! Zkuste letos sáhnout po nové odrůdě, vyberte si kvalitní značku semínek a pak už jen zalévejte a čekejte, co si pro vás příroda a šlechtitelé zelináři připravili.

Kvalitní osivo je základem úspěšné úrody. Pro pěstování silných a otužilých rostlin není možné použít semínka odebraná z jakékoli rostliny daného druhu. Semena musí pocházet z těch nejsilnějších a nejkrásnějších kusů s dobře vyzrálými plody. Svoji roli hraje také následné třídění a skladování osiva, které musí po vysušení zůstat v chladu a suchu. Vlhkost a vysoké teploty mohou následnou klíčivost semínek velmi negativně ovlivnit. Dalším rozhodujícím faktorem je délka skladování. I dobře uložené osivo v průběhu let ztrácí klíčivost. Třeba rajčata vydrží klíčivá 4 až 5 let, mrkev nebo salát potom 3 až 4 roky od sklizně. Sázkou na jistotu je nákup osiva prověřených značek, u kterých si můžete být jistí správným skladováním, čistotou odrůdy i čerstvostí.

Semínka Kiepenkerl, to je záruka kvality

Kiepenkerl je špičkový výrobce osiv z Německa, který si zakládá na nekompromisní kvalitě svých produktů. Již po desetiletí dodává na trh tříděné originální osivo s vysokou klíčivostí a díky tomu se těší velké důvěře zákazníků. Výrazné žluté logo Kiepenkerl na modrém pozadí, které najdete na sáčku se semínky, garantuje, že uvnitř najdete jen to nejlepší, co vám současné osivářství může nabídnout. Z portfolia Kiepenkerl si vyberete semínka zeleniny, bylinek, mezinárodně oceněné odrůdy květin nebo BIO osivo, které podléhá přísným předpisům.

1. Salát

Saláty můžete na zahradě pěstovat prakticky od jara do podzimu, vždy je ale potřeba zvolit správnou odrůdu. Obzvláště to platí při letním pěstování, nevhodná odrůda by za vyšších teplot rychle vybíhala do květu. Saláty mají krátkou vegetační dobu a jsou poměrně nenáročné na půdu i střídání plodin. Salát můžete pěstovat i vícekrát po sobě na jednom místě. Jen nezapomínejte na dostatečnou zálivku.

Vyzkoušejte výsevný pás Italská salátová louka. V jednom sáčku na vás čekají hned čtyři druhy oblíbené listové zeleniny - čekanka, radicchio, rukola a jelení roh. Díky výsevnému pásu je pěstování velmi jednoduché.

Zkuste také odolný hlávkový salát Dynamite s výtečnou chutí a křupavými listy nebo ledový salát Grandes Lago118, který odolává vyšším teplotám a dobře se skladuje.

2. Paprika

Paprika je teplomilná rostlina, jejíž pěstování už vyžaduje nějaké zahradnické zkušenosti. Pokud máte zahradu ve vyšších polohách, raději paprikám pořiďte skleník. Sazeničky se předpěstovávají už od konce února na parapetu, nebo si je později koupíte v zahradnictví. Během růstu jim dopřejte pravidelné hnojení a dostatečnou zálivku.

Chcete letos zkusit něco netradičního? Ještě je pořád čas vypěstovat si vlastní sazenice papriky Pinokkio se sladce aromatickými plody, která je velmi výnosná a odolná vůči chorobám.

Za vyzkoušení stojí také silnostěnná šťavnatá paprika Sweetgreen s výjimečně sladkou chutí nebo velmi raná odrůda Yolo Wonder s masitými a pevnými plody.

3. Rajče

Rajčata jsou asi ze všech zahradních zelenin nejoblíbenější. Po květnových „zmrzlých“, kdy se sází na venkovní záhony, sice bývají v zahradnictví k dostání sazenice různých odrůd, širokou plejádu barev a tvarů rajčat, která si můžete doma předpěstovat ze semínek, však nic nenahradí. S výsevem za okno ale musíte začít nejpozději do poloviny března. Více informací o pěstování a zajímavosti okolo rajčat si můžete přečíst zde.

Pěstujete pořád dokola stejnou odrůdu? Nemáte chuť zkusit něco nového? Odrůda Roma nabízí středně velké oválné plody s výbornou chutí a minimálním množstvím semen.

Pokud máte raději chutná cherry rajčátka, rozhodně vyzkoušejte rajče Lupitas F1 s výraznou ovocnou chutí a vzrůstem okolo 150 cm. A jestli se vám nechce vyvazovat rajče k tyčce a vylamovat postranní výhony, potom by vás mohlo zajímat keříčkové rajče Phantasia se sladkou chutí a příjemným aroma, jeho odolnost proti chorobám je další příjemný bonus.

4. Mrkev

Mrkev se často řadí k plodinám vhodným pro začátečníky, ne vždy se ale pěstování podaří. Základem je pořádně prokypřená půda, aby se mrkve pod zemí dobře vyvíjely. Mrkev také nemá ráda chlévský hnůj. Při vzcházení semínek na záhonku je nutné udržovat půdu nepřetržitě vlhkou, s čímž může pomoci překrytí bílou netkanou textilií.

Pokud ji ještě neznáte, zkuste letos Nantaise 2, robustní mrkev válcovitého tvaru s dobrým probarvením. Je vhodná pro přímý konzum i skladování.

Velkou službu vám udělá také dlouhá, štíhlá podzimní až zimní mrkev Lange rote stumpfe ohne Herz 2. Má rychlý růst, bohaté olistění a překvapí velkým výnosem. Jestliže hledáte dlouhou zimní mrkev s dobrou skladovatelností, určitě se nemusíte se bát vyzkoušet odrůdu Rote Reisen 2.

5. Okurka

Ať již nakladačka nebo salátová, každá okurka potřebuje kvalitně vyhnojenou, dobře zpracovanou půdu a teplé, slunečné místo. Dlouhé okurky hadovky se pěstují ve skleníku či foliovníku. Nakladačky nebo polní odrůdy si vystačí i s venkovním záhonkem. Při pěstování nezapomínejte na zálivku a přihnojení během vegetace.

Chcete si letos vypěstovat vlastní nakladačky na zavařování? S odrůdou Excelsior to nebude žádný problém. Je velmi výnosná a mimořádně odolná proti rozmarům počasí.

O úrodu okurek se nemusíte ochudit ani v případě, že nemáte zahradu. Salátovou okurku Ministars můžete pěstovat v závěsném květináči nebo truhlíku. Mini okurky s chutí připomínající kaštany se stanou kuriozitou vašeho balkónu. Jestliže naopak chcete zkusit něco nového do skleníku, zvolte zaručeně nehořkou hadovku Dominica, která vás potěší velkými výnosy a rezistencí vůči pravému padlí.