Trávník potřebuje živiny. Nezapomeňte na hnojení!

Trávník potřebuje živiny. Nezapomeňte na hnojení!

S péčí o trávník je třeba začít hned na jaře. Díky správné údržbě a hnojení bude brzy zase v kondici. Vytáhněte vertikutátor či hrábě, připravte si hnojivo a pusťte se do toho!

Jakmile se na jaře trošku oteplí, trávník se probudí ze zimního spánku a začne růst. Než budete s trávníkem cokoli dělat, počkejte až se denní teploty začnou pohybovat okolo 10 °C, což většinou nastane od konce března do poloviny dubna. Pokud jste trávník zapomněli na podzim zkrátit nebo má nevyrovnaný vzrůst, můžete jej i trošku posekat, ale maximálně o jednu třetinu aktuální délky. Poté přijde na řadu odstranění všemožných travních zbytků z loňska, mechů a dalších nepatřičností. Tento krok je důležitý proto, aby trávník mohl dobře dýchat a rostlinky se nedusily pod nánosy materiálu. Tohoto úkolu se nejlépe zhostí motorový vertikutátor. Pokud se staráte jen o malou plochu a pořizovat speciální stroj se vám nevyplatí, můžete použít i ruční prořezávač, se kterým se pracuje podobně jako s hráběmi. Až odstraníte veškeré vyhrabané zbytky, můžete holá místa dosít travním osivem, bude se hodit Floria Trávníková náplast 3v1, která obsahuje rychle rostoucí semena trav, hnojivo a substrát zadržující vodu. Po vertikutaci nechejte trávník pár dní odpočinout a počkejte až bude pod mrakem - to je správná chvíle pro hnojení!

Jak hnojit trávník?

Hustý a krásně zelený trávník se bez pravidelného hnojení neobejde. Na jaře potřebuje trávník zejména dostatek dusíku (N). Nejsnadnější je použití granulovaných trávníkových hnojiv s dlouhodobým účinkem, která živiny uvolňují postupně a hnojení není třeba tak často opakovat. Hnojit pak budete jen 2 - 3krát za sezónu. S klasickým hnojivem s krátkodobým účinkem se připravte hnojení opakovat i více než 10krát za rok. K dostání jsou také speciální hnojiva určená pro konkrétní období, která jsou svým složením přizpůsobená aktuálním požadavkům travin. Zvolit tak můžete hnojivo na jaro pro rychlý start sezóny a od konce léta hnojivo podzimní s vyšším obsahem draslíku (K), který mimo jiné zvyšuje odolnost proti vymrzání v zimě.

Stále více zahrádkářů dává přednost dlouhodobě působícím hnojivům, protože jsou velmi účinná a přitom šetří čas. Třeba hnojivo EXPERT na trávníky Forte plus stačí aplikovat jen 2krát za sezónu. S těmito hnojivy se také málokdy stane, že by se látky zkoncentrovaly na jednom místě a trávník by se popálil, což se u krátkodobě působících hnojiv někdy stává. Pokud ale potřebujete dodat trávníku živiny co nejrychleji, představují krátkodobá hnojiva jasnou volbu, např. vyzkoušejte podzimní hnojivo BIOPON. Po hnojení by měla následovat vydatná zálivka.

Pokud vás trápí různé plevele v trávníku, existuje možnost, jak se jich zbavit a zároveň trávník přihnojit. Vše v jednom kroku. Granulovaný přípravek Travin král trávníků obsahuje kromě důležitých živin také selektivní herbicidy, které likvidují sedmikrásky, pampelišky, svízel, pcháč a další. Nejlépe účinkuje při aplikaci na jaře v dubnu a květnu.

Organické nebo anorganické hnojivo?

Příznivci ekologických zahradních postupů mají k dispozici i plně organické alternativy trávníkových hnojiv. Jejich velkou výhodou je, že při rozkladu a vstřebávání vznikají navíc látky, které podporují nejen rostliny, ale i bohatý půdní život. Vyzkoušejte třeba přírodní hnojivo EXPERT na trávníky s guanem.

Jak aplikovat travní hnojivo?

Rozhodně se nevyplatí množství hnojiva odhadnout jen tak od oka. Pokud to přeženete, můžete trávník spálit, když pohnojíte málo, budou traviny strádat. Pečlivě si přečtěte návod na obalu hnojiva, které se chystáte použít a množství odměřte co nejpřesněji. Velkou roli hraje také způsob aplikace. Ruční rozhození bývá velmi nepřesné a na trávníku to bude znát. Navíc, přehnojená nebo nedohnojená místa jsou více náchylná k houbovým chorobám. Pokud nemáte jinou možnost, alespoň si plochu i množství hnojiva rozdělte na menší části (např. pomocí provázků položených na trávníku) a snažte se rozhodit hnojivo co nejrovnoměrněji. Vozíky, které se používají k osevu trávníku, často nebývají vhodné k hnojení, protože se obtížně nastavuje konkrétní dávkování. Nejpřesnější je aplikace hnojiv na trávník pomocí ručního rotačního rozmetadla nebo pojízdného rozmetače pro větší plochy.

Pečujte o trávník po celý rok

Trávník během sezóny sekejte jednou až dvakrát týdně. V období letního sucha nezkracujte trávník příliš nízko, spíše jej nechejte malinko povyrůst, déle si tak udrží vlhkost. Pokud chcete mít porost stále svěže zelený, bez pravidelné zálivky se neobejdete. Na podzim trávníku opět dopřejte vertikutaci (ideálně v září) a případně přihnojte podzimním trávníkovým hnojivem. Nenechávejte na něm ležet listí a před zimou jej naposledy posekejte na výšku asi 5 cm.