Květen - pěstitelský kalendář

Květen - pěstitelský kalendář

Květen - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

Květen na zahradě

Zahrada je v plném rozkvětu. Ze všech stran na vás vykukují plody vaší počáteční snahy. Pokud bychom hledali nejnáročnější měsíc v roce, tak květen by se pohyboval mezi prvními. Teď nesmíte polevit, na chvíli se zastavte a pomalu si srovnejte, co je důležité udělat. Romantika májového deště je na dosah ruky, zasněná scenérie překrásné zahrady v přítomnosti červánků na obloze mohou vyčarovat příjemnou atmosféru.

Okrasná zahrada

V tomto krásném a teplém měsíci se setkáte s odkvětem některých keřů. Je dosti možné, že na začátku měsíce to tak vypadat nebude, ale s postupem dní tento jev vypozorujete na sakurách, dřínech, ale i na šeříku nebo šácholanu. Nenechte nic svému osudu a postarejte se o své keře včasným odstraněním květenství. U šeříků se musí odstříhávat vytvořené semeníky. V tomto období je ideální čas na výsadbu většiny letniček. Ty tvoří základní chloubu vaší zahrady. Pestrobarevná souhra odstínů polahodí nejednomu oku. Choulostivějším druhům dejte ještě chvíli čas a počkejte na vhodnou dobu, která nastane po 15. dni v měsíci. Na dřívější výsev si můžete troufnout jen v případě, že se nacházíte v teplejších oblastech, jinak tento časový harmonogram nepodceňujte. Stejně tak se začíná nabízet možnost výsevu dvouletek k pozdější podzimní výsadbě. Zde se doporučují především karafiáty, astry, náprstníky, macešky, nebo pomněnky.

Nesmíte zapomenout na živé ploty, které svým vzhledem volají po menší kosmetické úpravě, s nimi se podíváme i na jehličnany nebo listnáče. Období zástřihu je v plném proudu, takže toho využijte. Naučte se v této praktice nalézt pravidelnost a určitou strategii, je to nezbytné pro dosažení požadovaného tvaru.

Ovocná zahrada

Udělejte si několik malých chvil na svůj ovocný sad. Projděte se kolem každičkého stromu a vylamujte přítomné vlky. Nikdo přeci nechce ničit vzhled svých stromů dlouhých, tyčících se letorostů směřujících do koruny stromu. Jahody dobře okopejte a připravte jim ideální prostor bohatý na živiny a zbavený plevele. Jakmile si povšimnete jakéhokoliv růstu, tak buďte s okopáváním opatrní. Opatřete rostliny postřikem proti houbovým chorobám, kterým se v našich podmínkách velice daří. Zvýšenou opatrnost předkládáme angreštu, rybízu, jahodám a dalším ovocným keřům.

Zelenina

Základním faktorem pro předpokládaný úspěch je záhonek bez plevelu. Obrňte se pevnými nervy a patřičnou motyčkou. Plevel vždy znehodnocuje výsledný produkt a okrádá zeleninu o potřebné živiny. Raná zelenina má zelenou a konečně můžeme svůj jídelníček obohatit o svěží a velice chutný jarní salát z hlávkového salátu, špenátu nebo ředkviček. Přihrňte si vyřádkované brambory a dejte jim ještě svůj čas. Všechny letní odrůdy zeleniny, o které máte zájem, si vysaďte právě v tomto měsíci, jinak vám v létě zbudou oči pro pláč. Rajčata, fazole, papriky, lilky, okurky, patisony, melouny nebo cukety, to je jen malý výseč z možností, které se vám nabízejí.

Klíčové práce

  • Každý týden byste si měli najít čas na posečení trávníku, jenž by se nám po delší odmlce mohl vymknout kontrole.
  •  Pravý čas pro výsadbu letniček do předem připravených záhonků nebo nádob.
  • Všichni pěstitelé růží pozor, v květnu se o své poupata lásky musíte pečlivě postarat.
  •  Hlavním úkolem v tomto měsíci je odstranit veškerý nežádoucí plevel.
  • Především si dobře promyslete použití vhodných postřiků proti škůdcům a nejrůznějším chorobám.
  • Dbejte na dostatečnou závlahu okrasným rostlinám, také jim dopřejte nového přihnojení.
  • Všechny přezimující rostliny z nádob vyndejte a vyhraňte jim své místo venku za okny.
  • Taktéž můžete vysadit určité popínavé rostliny k příslušnému zdivu, či obdobné opěrné konstrukci