Červen a červenec - pěstitelský kalendář

Červen a červenec - pěstitelský kalendář

Červen a červenec - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

 Zahrada v červnu a červenci

Letní dny jsou na dosah ruky a s každým dalším okamžikem se vaše zahrada proměňuje v malý ráj na zemi. Svěžest a zeleň sálá z každičkého kousku. Listy prozrazují vitalitu a krásu. Ptáčci si pohrávají v korunách stromů a vše vypadá, že si žije vlastním životem. Nenechte se uchlácholit přirozeně příjemnou atmosférou, abyste něco nezanedbali. V červnu je stejně práce jako v jiných měsících a pokud i necháme ujet vlak, přijdeme o několik plodů naší počáteční péče. Červen se nese v duchu sladkého ovoce, kdy jindy, než právě teď sklízet výborné jahody. Není nad čerstvě utržené.

Péče o zeleninu

V červnu dozrává vysetá mrkev, červená ředkev, rané kedlubny nebo keříčkový fazol. V tomto období můžete vysadit zelí, růžičkovou kapustu, ale i salát.

Rajčata

Rajčata patří mezi rychle rostoucí rostliny, které pro správný růst potřebují oporu v podobě jednoduché konstrukce. Nejlépe se uchycují kolem spirálovitě kovových tyček. Tyčkové odrůdy vyžadují radikálnější péči. Průběžně odstraňujte postranní výhony. Při absenci tohoto výkonu budete mít slabou úrodu plodů. U keříčkových odrůd buďte opatrní, jelikož se nic nevylamuje. Podpořte jejich zdraví vhodným organickým hnojivem pro plodovou zeleninu, kterou naředíte hnojivovou zálivkou obdobným způsobem jako u přípravy hnojiva pro ovocné stromy. Hlavním nepřítelem rajčat je déšť, jelikož díky vlhkému počasí se tvoří houbově parazitující škůdci.

  • Kryjte své plody před deštěm a pěstujte je na vhodném místě.
  • Nikdy nezalévejte listy.
  • Chraňte rajčata k tomu určenými biologickými přípravky

Papriky

Ty vám během vegetace budou dělat opravdovou radost. Jejich nárůst je v těchto časech velice patrný, i co se do počtu týče. Z toho důvodu je důležité je pečlivě vyvazovat, poněvadž hrozí jejich polámání.

Brambory

Chcete se na konci jejich poutě setkat s opravdovou zlatavě dukátovou nadílkou, tak je v červnu nezapomeňte přihrnout zeminou. Šedočerné skvrny předznamenávají, že bylo příliš horké, nebo vlhké počasí a brambory napadla nepříjemná plíseň bramborová. Jako preventivní opatření slouží brambory nepřehnojovat dusíkem, taktéž při prvních příznacích použijte mědnatý fungicid. Problémy s mandelinkou bramborovou vyřešte manuálním sběrem. Její nápadné zbarvení ji celkem rychle prozradí.

Bylinky a léčivky.

Nacházíme se v ideálním termínu pro sběr léčivek, ať už jde o heřmánek, kontryhel, měsíček, kopřivu nebo řebříček, ale i jiné, tak můžete s klidným svědomím začít připravovat místo pro sušení. Sběr si vždy vymezte při slunném počasí a snažte se je usušit, co možná nejrychleji. Nejlépe na temném a suchém místě s dostatkem větru. Aromatické bylinky se též nabízejí ke sběru, uvidíte, že za několik málo chvil opětovně obrazí. Pokud tápete, tak mezi ně patří levandule, oregano, rozmarýn, ale i jiné. Zastřihávejte vrcholky a nechte je krásně košatit.

Ovocné dřeviny

Červen nám prozradí, jak na tom jsou naše ovocné stromy s e svými plody. Stromy a keře nenechávejte na pospas svému osudu a řádně je přihnojte. Můžete použít buď vlastní, nebo organická v granulované podobě. Je možné použít i dobře uleželý nálev z kopřiv.

Červen ve znamení jahod

S příchodem června se nabízí poslední šance na prokypření a pečlivém odplevelení záhonků. Úroda na sebe už nenechá dlouho čekat a první známky červených plodů zde budou co nevidět. Vhodné je i popřemýšlet o pokládce umlčovacího materiálu pro ochranu kořenů před vyschnutím a plodů před hnilobou.

Nezapomeňte

  • V červnu se dají rozmnožovat okrasné dřeviny jako je třeba japonský javor, magnólie, hortenzie, vřesovec.
  • Skliďte si chřest a rebarboru, jinak se vám znehodnotí.
  • V červnu je nejdůležitější zavčas likvidovat plevel.
  • Cibuloviny jsou připravené na možný přesun na lepší místo, kde vyčkají až do příchodu podzimu.
  • Sběr třešní má také svá úskalí. Pokud je nebudete sbírat i se stopkou, budou hůře skladovatelné s ohledem na jejich životnost.
  • Červen je překrásným pěstitelským zážitkem. Příroda nabízí své první plody k ochutnání a spousta dalších se připravuje na své poslední dny před konečným utrhnutím. Poprvé se ukazuje, jak moc jsme byli pečliví při zahájení sezóny. Pokud vše jde tak, jak má, nepolevujte a udělejte všechny důležité náležitosti, které vaší zahrádku připraví na další měsíce.