Srpen - pěstitelský kalendář

Srpen - pěstitelský kalendář

Srpen - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

Srpnová zahrada

Vlna sladkého opojení je tu. Zahrada nám nabízí své nejchutnější plody a zároveň hýčká každou větývku. Teplý měsíc, kterým srpen bezesporu je v sobě skrývá daleko větší pracovní strategii, než by se na první pohled mohlo zdát. Nacházíme se v období, kdy je důležité kontrolovat stav našich rostlinek, ale i stromů před nenáviděnými škůdci. Taktéž je čas roubování a řezu ovocných stromů i jehličnanů. V porovnání s jinými měsíci je srpen ve znamení hojnosti a klidu. Zahrádkář či pěstitel může pozvolna vydechnout a dělat pouze nejzbytnější opatření. I v tak vlídném a teplém měsíci je stále co sázet, takže se nemusíte bát, že by nebylo do čeho píchnout, či zavrtat sadební kolík.

Trávník v polovině léta

Je pravda, že na zimu se v těchto chvílích myslí jen velice těžko, ale u trávníků to bohužel neplatí. Hlavním opatřením s pozvolným přichystáním na zimní ovace je postupné odebírání podpůrných látek v podobě hnojiv. V polovině měsíce by se měl přihnojit úplně naposledy v sezóně.

Rez hrušňová

Jde o nepříjemné houbové onemocnění hrušní. Poznáte ji velice snadno díky nápadnému oranžovohnědému zbarvení na listech. Pokud chcete této chorobě chytře předcházet, tak se zbavte veškerého starého jalovce prořezáním. Nabízí se i postřik fungicidem, který s naprostým přehledem ochrání hrušně v celém okolí.

Sejeme stále zeleninu

Nenechte se oklamat klidným obdobím. Možná se zdá, že není co sázet, ale opak je pravdou. Existuje celá řada druhů zeleniny, kterou můžete právě teď vysít. Nejlépe se bude dařit čerstvě vysetému salátu polníčku, určitě ho do prvních mrazíků stihnete sklidit a připravit si z něj velmi chutné jídlo. Nebojte se výsadby ředkviček, ozimé cibule, kapusty nebo méně známého černého kořene.

Pokud chcete na svůj talíř ještě letos dostat velice chutnou a zároveň zdravou zeleninu, tak zasejte špenát, který je bohatý nejen na vitamíny. Přesně za měsíc vám jídelníček obohatí první mladé listy. Vysejte ho nejlépe do řádků minimálně 20cm od sebe. Připravte mu prokypřenou půdu, mírně pohnojenou dobře vyzrálým kompostem.

Cibuloviny

Chcete mít příští jaro v duchu rozkvetlých poupat, které budou hrát všemi barvami? Květiny bývají chloubou každé zahrady a umem jednotlivého pěstitele. V tom případě se již nyní zaměřte na jejich výsadbu. Patří mezi ně sněženky, bledulky, kandík psího zubu. Můžete do svého tradičního repertoáru přizvat i šafrán, ocún nebo bramboříky. Lahodí jim vlhčí a propustná půda, tedy až na ocúny, které mají raději půdu těžší a humóznější.

Krásná rajčata

Jejich dlouhá vegetační doba nás musí držet v neustálé ostražitosti. Mít krásné a bohaté plody stojí kapku námahy, jež se opravdu vyplatí. Možná, že právě u vás se začínají krásně červenat a vybízejí k utrhnutí, ale na mnoha místech ještě teprve dozrávají. Problémem jsou první mrazíky, které nazelenalá rajčata naprosto zničí, ovšem jejich předčasným sběrem nic nevyřešíte. Doma vám už po utržení nedozrají. Proto je lepší seříznout vrcholky rostlin, jež se velmi často nachází v dobách kvetení, tím poslední energii přenesete do požadovaných míst a nedonošená rajčata necháte svému osudu na kompostu.

Ovocné dřeviny

Jakmile dokončíte letošní sklizeň, můžete se ihned pustit do radikálnějšího ořezu. Zaměřte se jak na ovocné stromy, tak i keře. Pokuste se opticky prosvětlit korunu stromu a zbavte se větví mířící právě do ní. Odstraňte i všechny poškozené větve, které by zbytečně odebírali tolik důležitou energii. Všímejte si i větviček, které jsou napadené chorobami. Takové raději odstraňte, až k hlavní větvi. Malinovník potřebuje odstranit odplozené výhony a zároveň i ty slabé.

Pokud vaše jabloně a slivoně ohrožoval obalovač, tak nevyhnutelně proveďte postřik. V srpnu se objevují i savý škůdci – svilušky. Objev ve formě pavučinek je nepříjemnou předzvěstí. Použijte přípravky na bázi řepkového oleje a zakročte zavčas.