Bylinky do truhlíků, květináčů a misek

Bylinky do truhlíků, květináčů a misek

Bylinky v květináči potřebují alespoň jednou denně vydatnou zálivku. Zvláště u malých květináčů v parném létě je potřeba zalévat dokonce dvakrát denně.

Nabídka nádob na pěstování rostlin je opravdu velmi pestrá a bohatá. Může zahrnovat nejrůznější tvary, materiál a cenovou relaci.Klasické hliněné a terakotové květináče jsou ale pořád nejoblíbenější. Jde o květináče v teplých barvách, bohatě nebo prostě zdobené a rozličných tvarů. Jsou velmi doporučovány pro dřeviny a trvalky, neboť jsou to nádoby především odolné vůči mrazu. Ať už si vyberete velký hluboký květináč či mělkou mísu, tyto cihlově zbarvené květináče budou zdobit váš balkón nebo terasu po mnoho let.

Ale také stále více přicházejí ke slovu i plastové květináče. Jsou levné a především lehké, a vyrábějí se i jako vzhledově věrné napodobeniny terakoty a hlíny a můžete si vybírat z bezpočtu barev a tvarů. Je již téměř pravidlem, že neustále kolem sebe vidíte závěsné nádoby a truhlíky vyrobené z plastu.

Aromatické a léčivé bylinky v minulosti vzbudily velkou pozornost nejen kvůli svým léčivým účinkům, ale také jako kosmetická přísada či jako koření v kuchyni. Vzniklo tak mnoho nových a vylepšených odrůd. Ať už si vyberete jakoukoliv bylinku, až na pár výjimek budete potřebovat slunné až polostinné stanoviště a kyprou půdu obohacenou kompostem. 

Bylinky vhodné do truhlíků, květináčů a misek

Pažitka pobřežní ( Allium schoenoprasum )

Pažitka je výborná kuchyňská bylinka 20 až 30 cm vysoká a co do šířky 5 cm se vzpřímenými, trubicovými listy v trsech a s výraznou vůni a její čerstvé listy můžeme sklízet od dubna do října. Vyžaduje slunné stanoviště a péče o ni je nenáročná, ale má střední až vysoké nároky na živiny. Potřebuje také hodně zálivky a osivo má omezenou životnost, je lepší raději koupit každý rok nové.

Máta peprná ( Mentha x piperita )

Máta vyniká svou rozmanitostí jak do barvy, tak množstvím odrůd a druhů a má příjemnou výraznou vůni. Kvete červenofialově od července do září a její výška se pohybuje kolem 30 až 60 cm a šířka je kolem půl metru. Má ráda spolostinné až slunné stanoviště a její trs je vzpřímený a bujně rostoucí. Musí se pravidelně zalévat, ale nesmí být přemokřena a průběžně se sklízí mladé listy na čaj, na podzim se sestřihuje celá.

Bazalka vonná ( Ocimum basilicum )

Tato aromatická bylinka má nachové až bílé květy a kvete od července do září, její listy však můžeme průběžně sklízet od jara až do květu, neboť pak jsou trpké a tuhé. Listy se používají čerstvé, nedoporučuje se vařit je. Má mnoho druhů, mezi nejznámější odrůdy patří bazalka zelená, bazalka červená, drobnolistá, kadeřavá, trpasličí, balkónová a máme také bazalky s chutí a vůní po pepři, citrónu či anýzu. Má ráda slunná místa, pravidelnou zálivku a vysoké teploty.

Rozmarýna lékařská ( Rosmarinus officinalis )

Stálezelená bylinka rozmarýna je aromatická se světle fialových přeslenech a kvete od května do června. Je vzpřímeně keříkovitá a může dorůst do výšky 100 až 150 cm a šířky kolem jednoho metru. Od jara se sklízejí její mladé vrcholky, které jsou intenzivní vůně a lákají včely a motýly. Jsou také převislé odrůdy, které jsou vhodné i do závěsných nádob. Nepotřebuje mnoho hnojit a zálivka má být také přiměřená, ale vyžaduje slunné a chráněné stanoviště. Je citlivá na mráz, takže je vhodné ji před prvními mrazíky v květináči do teplé místnosti.

Petržel zahradní ( Petroselinum crispum )

Petržel nemusíme pěstovat jen na zahrádkách, ale také si ji můžeme vypěstovat v pohodlí doma jak na balkónech či terasách, tak za oknem. Tato kuchyňská bylinka s nápadně speřenými listy, máme odrůdy buď kadeřavé, nebo aromatičtější hladké, se sklízí od jara a její čerstvé listy můžeme použít čerstvé nebo mražené. Květy má žlutozelené a dorůstá do výšky kolem 20ti cm. Má až vyšší nároky na živiny a je vhodné ji umístit na slunné až polostinné místo. Je pěstována jako jednoletka, v druhém roce však kvete a její listy jsou nepoživatelné.

Máme ještě spousty bylinek, které můžeme pěstovat a jejich uplatnění vždy využijeme nejen v kuchyni. Mezi ty nejznámější a nenáročné na pěstování jistě patří:

  • Dobromysl obecná
  • Pelyněk estragon
  • Koriandr setý
  • Levandule
  • Šalvěj lékařská
  • Tymián obecný
  • Meduňka lékařská 
  • Řeřicha setá
  • Stévie sladká