Provoňte si dům a povzbuďte tělo vánočním kořením

Provoňte si dům a povzbuďte tělo vánočním kořením

Kořenní připomínající Vánoce, cukroví a pohodu, o tom bude právě teď řeč.

Vánoce jsou za dveřmi a přípravy jsou v plném proudu, ještě dokoupit pár dárků, zapálit poslední svíčku na adventním věnci a užívat si vánoční pohody v domě provoněném vánočním cukrovím. Pojďme si tedy říct něco o koření, které je součástí právě oblíbených vánočních pochoutek.

Skořice

Skořice patří neodmyslitelně ke každým Vánocům, takové perníčky bez vůně skořice, která je součástí perníkového koření, si neumíme snad ani představit. A co teprve takový svařák, či vánoční punč, který v zimě pořádně zahřeje. Ale věděli jste, že toto koření má své i léčivé účinky?Dokáže pomoct například při bolestech kloubů a svalů, nechutenství, potížích s trávením či při nachlazení. Celulitida, revma a menstruační potíže? Ano i na tyto potíže vám může být nápomocná právě skořice.

 

Hřebíček

Pro svou typickou vůni i chuť se báječně hodí stejně jako skořice do tradičních vánočních nápojů a také vyniká svými léčivými účinky. Hřebíček pomůže například na bolavé zuby, při paradentóze či na nevzhledné zubní kazy, chcete mít tedy krásné zuby, jezte hřebíček…(to je samozřejmě vtip :))

Anýz

Sladká semínka anýzu s charakteristickou vůní jsou pro vánoční cukroví jako stvořená. Toto koření by vám doma zaručeně nemělo chybět, nejen pro jeho chuť a vůni, ale i pro léčivé účinky, které anýz v sobě skrývá. Nejen že pomáhá při kašli a nachlazení, ale potlačuje plynatost, podporuje tvorbu mateřského mléka a střevní potíže pro vás budou již nepříjemnou minulostí.  

Badyán

Jsou to plody badyáníku pravého, které mají tvar hvězdiček a přidávajíse také do vánočníhocukroví. Chutná skoro jako anýz a jeho vůně je podobnáhašlerkám. Badyán je skvělým lékem na kašel a nechutenství, má uklidňující účinky a zrychluje metabolismus.

 

Zázvor

Při pomyšlení na zázvor se mi jako první vybaví báječný zázvorový čaj, který vyléčí kdejaké nachlazení či chřipku. Ovšem peče někdo z vás ještě téměř zapomenuté zázvorky? 

Kokos

Kokosky, kokosové tyčinky či rolády a spousta dalšího cukroví, které na Vánočním stole prostě nesmí chybět. A co víc, kokos posílí lámavé nehty, vlasy i kosti a vzpruží unavený organismus. 

Vanilka

Cukroví, které dělá Vánoce Vánocemi, ano řeč je o vanilkových rohlíčcích. Jak už název napovídá, vanilka je jejich nezbytnou součástí, která se projeví obzvláště v jejich sladké vánoční vůni. Vanilka podporuje trávení a pomáhá při depresích či nespavosti.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je díky jeho nasládlé, nahořklé a také štiplavé chuti součástí spousty receptů na vánoční cukroví, ale přidává se také například do likérů, omáček a k úpravě masa. Stačí ho také pouze troška, není dobré podceňovat jeho sílu. Muškátový oříšek podporuje tvorbu žaludečních šťáv a napomáhá tak k lepšímu trávení, ovšem jak již bylo řečeno v omezené míře, jinak totiž působí toxicky!

Vlašské ořechy

Vlašské oříšky jsou nedílnou součástí vánočního cukroví, nejen že se používajído náplní, k ozdobení, či na spoustu jiných způsobů, ale k tradičním vánočním zvyklostem patří také známé posílaní lodiček ze skořápek vlašských ořechů. Dodržujete i vy nějaké vánoční zvyky? Podělte se o ně s námi. 

Šafrán

S tímto nahořklým kořením ovšem opatrně, používá se pouze v malých špetkách, protože ve větších dávkách je jedovatý. Ne nadarmo se říká „Je ho jako šafránu.“ (tedy málo), patří totiž k nejdražším kořením světa.

Med

Slaďoučkým medem uděláme perníček perníčkem, bez něho by to prostě nebylo ono. A nejen to, hodí i do spousty jiného cukroví, můžete ho také použít místo cukru do čaje, ten tím získá i skvělou chuť a pomůže při nachlazení.

Sukkade, kandované ovoce

Znáte sukkade? Určitě ano, je to známá proslazená kůra z citronu či pomeranče, tu stejně jako kandované ovoce používáme k přípravě těsta či náplní. Já například kandované ovoce využívám nejčastěji do výborných marokánek. A co vy, máte nějaký svůj recept?