Kedluben

Kedluben

Pěstování kedlubnu - středně těžká hlinitá či hlinitopísčitá půda s dostatkem humusu, rovnoměrná, pravidelná zálivka 

Předkem této zeleniny byla brukev pompejská, která neměla ani zdaleka tak zesílený stonek, za současné kedlubny vděčíme zdlouhavému šlechtitelskému úsilí. 

Kedlubny jsou velmi bohaté na vitamíny, najdeme v nich například vitamin C, E, B, K a karoten. Dále jsou zdrojem draslíku, vápníku, zinku, železa, kyseliny nikotinové, listové a panthothenové.

Tyto látky pomáhají zlepšit náš imunitní systém, posilují nehty, vlasy a pokožku, podporuje tvorbu žluče a krve, mírní menstruační bolesti a má preventivní protirakovinné účinky.

Nejčastěji pěstované odrůdy kedlubnů

Kedluben raný Kartágo F1 - Tato bílá odrůda s jemnou dužinou je vhodná pro rychlení a velmi rané polní pěstování, její předností je odolnost proti dřevnatění a přerůstání bulev.

Kedluben raný Luna - Jde o velmi ranou až středně ranou odrůdu, která vám zaručí vysokou výnosnost. Je odolná proti dřevnatění, vybíhání a praskání bulev, byla vyšlechtěna pro pěstování z předpěstované sadby a lze ji pěstovat i v květináči.

Kedluben raný modrý odrůdy Blankyt - U této odrůdy se taktéž nemusíme obávat dřevnatění, lze ji pěstovat během celého vegetačního období.

Kedluben raný modrý odrůdy  Ballot F1 - Tetnto hybrid je určen pro jarní i podzimní polní pěstování. Zajisté u něj oceníte odolnost vůči praskání, vybíhání a dřevnatění. 

Kedluben raný odrůdy Cabbage Vegetables - Velmi raná hybridní odrůda, která byla vyšlechtěna pro všechny způsoby rychlení. Je taktéž odolná vůči dřevnatění, vybíhání, praskání i přerůstání bulev.

Kedluben raný Korfu 1 - Je vhodná k rychlení a k celoročnímu pěstování, je odolná proti praskání, dřevnatění, přerůstání i vybíhání. 

Kedluben raný Moravia - Je určená k pěstování z předpěstované sadby, její výnosnost je vysoká.

Kedluben pozdní Gigant - Tuto odrůdu můžeme využít jak k přímé konzumaci, tak k dlouhodobému skladování. Jak již její název napovídá, dorůstá do větších rozměrů, to však není její jedinou výhodou, je také odolná vůči dřevnatění a praskání.

Kedluben pozdní Troja F1 - Jde o polopozdní až pozdní hybrid, který je odolný vůči přerůstání a dřevnatění. Hodí se jak k jarnímu či letnímu polnímu pěstování, tak pro pěstování podzimní z letního výsevu.

Kedluben Violeta pozdní - Je to pozdní modrá odrůda, která je vhodná i ke krátkodobému, dvou až tříměsíčnímu skladování. Je poměrně odolná vůči deformacím, praskání a přezrávání bulev.