Celer

Celer

Pěstování celeru - dostatečná zálivka(nezaléváme listy), pravidelná okopávka, bulvový - hlinité, humózní půdy, listový a řapíkatý - hlinitopísčité půdy

Celer používali již staří Egypťané, k nám do Evropy se dostal v 17. století, v dnešní době je pěstování této zeleniny známé po celém světě.

Jeho účinky působí detoxikačně na organismus, pomáhá při zácpě, snižuje horečku, dokáže snížit krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu a má protirakovinné účinky.

  Celer je vhodný pro diabetiky.

V celeru je obsažen vitamin C, A, B, E a K, dále pak minerální látky, jako sodík, vápník, draslík, železo, hořčík, jód a fosfor.

  Tato zelenina se hodí k přímé konzumaci i k tepelné úpravě, například do polévek, omáček, pod maso či do salátů.

Odrůdy celeru

  • Celer řapíkatý - vegetační doba 70 až 80 dnů
    • Malachit
    • Nuget
    • Pascal
  • Celer listový - vegetační doba 110 dnů
    • Jemný
  • Celer bulvový - vegetační doba 130 až 150 dnů
    • Albín
    • Apia
    • Cisko
    • Kompakt
    • Kvido
    • Maxim
    • Neon
    • Orion
    • President