Brokolice

Brokolice

Pěstování brokolice - propustné, hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku, pravidelná zálivka

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvá brokolice poroste!

Brokolice se používala již za dob starých Římanů a její původ je právě ve středomoří. Teprve však až ve 20. století jsou její účinky doceněny a brokolice se tak stává "moderní zeleninou".

V brokolici je obsažen vápník a spousta vitamínů, například vitamin C, E, B a betakaroten, z minerálů je to pak draslík, hořčík, fosfor, síra a vápník. 

  Brokolici by měly konzumovat převážně ženy v období mestruace, kdy ztrácí spoustu železa.

Díky těmto látkám nám brokolice dokáže posílit srdce, je prevencí proti střevním onemocněném a rakovině. Vitamin C nám pomůže proti nachlazení, draslík zase sníží krevní tlak a pomáhá k odvodňování.

Některé druhy brokolice

Brokolice Limba - raná odrůda se středně velkými růžicemi, které jsou vhodné k přímé konzumaci i k průmyslovému zpracování, její skladovatelnost je krátkodobá

Brokolice Apolena F1 - tato odrůda je odolná vůči chladu, špatně snáší kyselé a podmáčené půdy, hodí se k přímému konzumu

Brokolice F1 - Marathon - brokolice s velkou růžicí, sklízí se na podzim, tato odrůda je odolná vůči chorobám a škůdcům, hodí se k průmyslovému i kuchyňskému zpracování

Brokolice Miranda - odrůda Miranda má fialovou barvu růžic, je vhodná k přímé konzumaci i zamražení, můžeme ji pěstovat jak z předpěstované sadby, tak z přímého výsevu