Zelí

Zelí

Pěstování - propustná půda bohatá na živiny, dostatečná zálivka

Zelí je velmi oblíbená dvouletá rostlina, jejíž historie sahá až do pravěku, i sám Hippokratés předepisoval tuto zeleninu jako "lék".

Obsahuje velké množství důležitých látek, například vitamin C, hořčík, železo, draslík, bílkoviny, organické kyseliny, aminokyseliny, celulózu a další. 

Tato zelenina dokáže stimulovat mozek a nervy, podporuje tvorbu krve, pomáhá při zácpě a zbavuje nás bakterií. Dalšími účinky, které zelí má, je schopnost posílit imunitní systém, působí antidepresivně a chrání střevní mikroflóru.

Choroby a škůdci, na které bysme si měli dávat pozor

  • Bělásek řepkový
  • Květilka zelená
  • Rizoktoniová hniloba 
  • Mšice zelená
  • Krytonosec zelený

  Zelí je vhodné pěstovat každý rok na jiném místě.

Druhy zelí 

  • Pavlo F1 - odolné zelí s krátkodobou skladovatelností 
  • Juna F1 -   tato odrůda je raná a má menší hlávky
  • Sláva F1 - rané zelí, které je velmi odolné vůči nízkým teplotám
  • Ritmo F1 - velké hlávky, které se hodí ke krouhání
  • Zora - nejranější odrůda, které ja velmi oblíbená u pěstitelů 
  • Pourovo červené - pozdní orůda s dobrou skladovatelností
  • Holt - vhodná odrůda ke skladování s menšími hlávkami
  • Kalibos - červená hlávka pro přímou konzumaci a skladování