Kapusta

Kapusta

Pěstování kapusty - středně těžká, humózní, hlinitá půda, vydatná letní zálivka, polostinné či slunné, chráněné stanoviště 

Už staří Egypťané znali tuto zeleninu, kterou pěstovali jako lahodnou pochoutku. Od 16. století se do povědomí dostaly i její blahodárné účinky na lidský organismus.

kapustě je obsažen vitamin B, C, E a K, dále pak tělu prospěšné látky jako draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, sodík a selen.

Konzumací kapusty můžeme odstranit například jarní únavu, či přebytečná kila. Tato zelenina pomáhá při růstu vlasů, zkvalitňuje pleť a také pomáhá proti stresu. 

  Kapusta se báječně hodí i do salátů, kterým dodá neobvyklou chuť.

Odrůdy kapusty

  • Růžičková kapusta - byla vyšlechtěna v Belgii už v 18. století, je snadno pěstovatelná a velmi zdravá. Dorůstá do velikosti 30 - 100 cm. 
    • Dolores F1 - poloraný hybrid, který je určen pro jednorázovou sklizeň 
  • Hlávková kapusta - je dvouletá rostlina, která v prním roce vytváří hlávku a v druhém květenství. Košťál je velký asi 30 - 70 cm a listy jsou tmavě zelené. 
    • Vertus 2 -  tato odrůda je velmi výnosná při podzimních sklizních
    • Raketa - malá hlávka určená k rychlení ve fóliovnících
  • Kadeřávek (kadeřavá kapusta) - Druh kapusty, která netvoří hlávku a je velmi ceněná v zimních měsících. Může být vysoká až 3 metry.
    • Kapral - poloraná odrůda vhodná k přímému konzomování